Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Challenge Davos na halfuur wedstrijd stopgezet door stormweer
Storm in de Challenge Davos en triatlon stilgelegd tijdens het fietsen (foto: 3athlon.nl)
Nieuws

Challenge Davos na halfuur wedstrijd stopgezet door stormweer

De Challenge Davos, de eerste grote post-corona internationale halve triatlon van 2020, is na een halfuur wedstriijd stopgezet, net toen Belgische triatleten Pieter Heemeryck en Kenneth Vandendriessche aan het fietsen waren. Het is een gebaar zoals je het niet vaak ziet: teleurgestelde atleten die even daarvoor te horen hebben gekregen dat hun wedstrijd – uitgerekend de eerste serieuze wedstrijd sinds maanden – wordt afgeblazen, een organisatie trakteren op een daverend applaus. Dat gebeurde zaterdagmiddag tijdens Challenge Davos. Ondanks de hevige regenval werd er vanochtend wel gestart aan die wedstrijd, maar toen het na een half uur ook nog hevig begon te onweren, zag de organisatie zich logischerwijs genoodzaakt de wedstrijd te staken in verband met de veiligheid van atleten.

(tekst gaat verder onder foto)

Atleten – waaronder titelverdediger Pieter Heemeryck (midden) – droegen voor de start een mondkapje. (Foto: 3athlon.nl)

Het was een grote teleurstelling, zowel voor het zeer sterke profveld, de recreanten als voor de organisatie zelf. De pro mannen hadden het zwemgedeelte net achter de rug en zaten hooguit twee kilometer op de fiets toen zij op de toch al pittige Flüelapass – een klim van zo’n dertien kilometer – werden terug gedirigeerd. Ze zagen het stuk voor stuk met leden ogen aan, maar hadden wel begrip voor de situatie. Sebastian Kienle schudde even met het hoofd, toverde vervolgens een lach op zijn gezicht en zette de afdaling in. De Duitser lag op dat moment op ongeveer een tiende plaats. Ook titelverdediger Pieter Heemeryck moest even slikken, vroeg zich nog even af of er écht gekeerd moest worden, maar legde zich ook bij het besluit neer en begreep dat het de enige juiste beslissing was. Datzelfde gold voor alle atleten die op het noodgedwongen keerpunt aankwamen en uiteindelijk in groepen weer naar beneden gingen. De pro vrouwen waren een paar minuten later gestart en kregen na het zwemonderdeel al te horen dat ze niet verder mochten. Bijna gelijktijdig dromden grote groepen Age Groupers samen – veel van hen waren nog niet eens gestart aan de wedstrijd – om aan het applaus te beginnen.

(tekst gaat verder onder foto)

De mondkapjes leverden soms bijzondere beelden op. (Foto: 3athlon.nl)

,,Het behoeft geen uitleg dat dit applaus ons hartstikke veel doet”, zegt Challenge Family CEO Jort Vlam daarover. ,,En om eerlijk te zijn: het is iets dat het Davos team ook écht heeft verdiend. Ze hebben hun uiterste best gedaan om een geweldige race neer te zetten en hebben geweldig werk geleverd. Het is mooi om te zien dat atleten dat herkennen én belonen met zo’n prachtig gebaar. En dat ondanks de teleurstelling die ze uiteraard ook voelen. Helaas heeft niemand controle over het weer en was dit het enige juiste besluit dat kon worden genomen.”