Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pieter Heemeryck op podium en 4 Belgische triatleten in top 10 in 70.3 Ironman Sables d’Olonne
Pieter Heemeryck pakt de 3de plaats in Sables d'Olonne (foto: David Pintens)
Afscheid Frederik Van Lierde

Pieter Heemeryck op podium en 4 Belgische triatleten in top 10 in 70.3 Ironman Sables d’Olonne

De Belgische triatleten hebben een topprestatie geleverd in de 70.3 Ironman van Sables d’Olonne in Frankrijk, met op kop Pieter Heemeryck, die derde werd, en halve Belg Rudy Von Berg, die de 70.3 won. Pieter ging het eerste deel van de afsluitende halve marathon aan de leiding, maar in de laatste 7 km kwam Von Berg er nog over en in de slotfase snoepte Antony Costes de tweede plaats af van Heemeryck. En er was een knalprestatie van rookie Sybren Baelde die vijfde werd. De Franse 70.3 Ironman was na de 70.3 Ironman van Tallinn zaterdag de tweede post-corona halve triatlon van het Ironman seizoen, en dat was ook te zien aan het deelnemersveld.

Zelden zoveel Belgische profs aan de start gezien van een 70.3 Ironman als in de Vendee zondagochtend. Voor Frederik Van Lierde was het zijn internationale afscheidsrace. Hij heeft ondertussen besloten dat de halve triatlon van Menen op 13 september zijn definitieve afscheid van de triatlonsport wordt. Fre kreeg bij de wedstrijd van zijn Franse club het gezelschap van topfavoriet Pieter Heemeryck, vice-wereldkampioen Ironman 2018 Bart Aernouts, Kenneth Vandendriessche, Sybren Baelde, Vincent Van de Walle, Stenn Goetstouwers en Seppe Odeyn. Bij de vrouwen verscheen Alexandra Tondeur aan de start.

Pieter Heemeryck kwam na 1900 meter zwemmen met een kopgroepje van vijf uit het water, samen met halve Belg Rodolphe Von Berg junior, ook wel bekend als Rudy. Hij is de zoon van Belgische top age grouper Rodolphe Von Berg, maar heeft voor de Amerikaanse nationaliteit gekozen. Naast Heemeryck en Von Berg zaten ook nog de Brit David McNamee en de Fransen Yarrige en Chevrot vooraan. Frederik Van Lierde volgde, samen met onder andere Romain Guillaume en Stenn Goetstouwers op 15 seconden. Sybren Baelde deed het ook goed en kwam 45 seconden na de leiders uit het water. Vincent Van De Walle, Kenneth Vandendriessche en Bart Aernouts verloren een drietal minuten. Seppe Odeyn moest aan een lange en eenzame achtervolging beginnen nadat hij meer dan negen minuten verloor in het zwemmen.

Tweestrijd tussen Belg en halve Belg

Heemeryck, Von Berg en Costes na de 70.3 Ironman Sables d’Olonne (foto: David Pintens)

Tijdens het fietsen gingen Heemeryck, Von Berg en de sterke Franse atleet Antony Costes er vandoor. Ze bouwden een voorsprong op van drie minuten op een achtervolgende groep met Frederik Van Lierde en Stenn Goetstouwers. Sybren Baelde volgde op net geen zes minuten en Bart Aernouts en Kenneth Vandendriessche zaten in een groepje op 6’36 van de koplopers.

In de afsluitende halve marathon liep Heemeryck na een goeie wissel meteen weg van Von Berg en Costes. Rudy Von Berg gaf zich echter niet zo maar gewonnen. De Amerikaanse Belg verloor een halve minuut, maar iets voorbij halfweg kwam hij terug tot op 15 seconden. Op 7 km van het einde snelde hij voorbij Pieter Heemeryck. In de slotfase liep Von Berg nog meer dan anderhalve minuut uit. Rudy Von Berg, in 2018 en 2019 nog winnaar van het Europees kampioenschap 70.3 Ironman en vorig jaar brons op het WK in Nice, won de 70.3 Ironman Sables d’Olonne in een tijd van 3u44’12. Antony Costes had nog een snelste laatste kilometer in de benen en liep nog naar de tweede plaats in 3u45’26. Pieter Heemeryck werd knap derde in 3u46’54 op 2’42 van Von Berg.

Sybren Baelde knalt naar de 8ste plaats

Na zijn overwinning in Viersel vorig weekend was het vertrouwen groot bij Sybren Baelde. De triatleet van het Oilservice team verbaasde Frankrijk vriend en vijand met een heel sterke wedstrijd en een bijzonder knappe achtste plaats. Hij ging in het lopen nog voorbij aan Frederik Van Lierde en hield een oprukkende Kenneth Vandendriessche nog van zich af. Sybren had zicht op de vijfde plaats, maar het werd nog een secondenspel in de slotfase. Sybren werd uiteindelijk knap 8ste in 3u51’20. Frederik Van Lierde pakte bij zijn internationale afscheid de 9de plaats in 3u51’32 en Kenneth Vandendriessche finishte als 10de in 3u52’31.

Bart Aernouts werd 17de, Vincent Van de Walle 19de en Seppe Odeyn 24ste. Van Stenn Goetstouwers kregen we geen updates meer door.