Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Quentin Devos 6de en age group winnaar in Ironman Tallinn , Steven Debaere sneller dan ooit
Quentin Devos in de wisselzone in Ironman Tallinn
Nieuws

Quentin Devos 6de en age group winnaar in Ironman Tallinn , Steven Debaere sneller dan ooit

In de Ironman van Tallinn, de eerste Europese Ironman die in 2020 kon doorgaan sinds het uitbreken van de corona-crisis, eindigden drie Belgische triatleten in de top-10 van hun age group. Timmy Deman schreef geschiedenis door als eerste Belgische triatleet in 2020 een kwalificatie voor Hawaii binnen te halen. Steven Debaere werd 8ste in zijn age group, maar de eerste vijf atleten namen meteen hun slot voor Kona. En Quentin Devos had zijn kwalificatie voor Kona al op zak sinds 2019. Hij mocht wel op het podium als winnaar van de M30 categorie.

Quentin Devos pakte een zesde plaats overall in 8u47’25, goed voor winst in de M30 categorie, maar was nog niet helemaal tevreden. “Tja, er zat helaas meer in,” vertelt de triatleet uit Brugge. “Ik heb enkele problemen gehad met mijn maag tijdens de marathon, maar ik heb toch nog teruggevochten en ben naar de winst in mijn age group gelopen. Ik mocht op het podium als age group winnaar, maar ik had al een slot voor het WK in Kona op zak, dus iemand anders in mijn age group zal content zijn,” lacht Quentin.

Het was niet evident voor Quentin om in Estland aan de start te komen. Vooraf was er lang onduidelijkheid of age group triatleten al dan niet in quarantaine moesten gaan bij aankomst in Tallinn. “Ik was op zich nog goed voorbereid en ben blijven trainen, dus eigenlijk qua trainingen was ik er wel klaar voor, maar het was toch een hele ervaring, moet ik zeggen. We kregen ongeveer last minute te weten dat we er zouden geraken… Kortom, aan de start staan was al bijna even moeilijk als de wedstrijd uitdoen,” aldus Quentin.

Steven Debaere: “Nooit gedacht, een Ironman in 9u15”

Steven Debaere in Tallinn

Ook Steven Debaere deed het uitstekend. Met een zwemnummer van 1u07, een fietsproef van 4u47 en een voor hem erg snelle marathon van 3u12 finishte hij na 9u15 in een nieuw persoonlijk record op de Ironman. “Ik heb nooit sneller gelopen dan deze marathon na zo een wedstrijd. Ik ben gefinisht na 9u15. Ik had nooit gedacht zo’n tijd op een Ironman te kunnen halen,” vertelt de triatleet uit Gent.

Het leverde hem een mooie achtste plaats op in zijn age group, maar helaas geen WK-kwalificatie voor de triatleet van de Mr. T triatlonclub uit Gent. “De eerste vijf in mijn age group hebben hun slot genomen voor Kona. Ik heb dus minder geluk gehad dan Timmy,” lacht Steven. “Vorig jaar ging het laatste slot voor Kona in Tallinn naar onze landgenoot Olivier Lange in 9u30. Nu heb ik er 9u15 over gedaan en dat was nog niet genoeg. Het ging er dus echt wel hard en snel aan toe,” aldus Steven.

Nog 3 Belgen: Lange, Devos en Deruyck

Olivier Lange deed dit jaar overigens opnieuw mee in Tallinn. Hij finishte ook een stuk sneller dan in 2019, met 9u19’17, maar dit jaar leverde het hem slechts een 11de plaats op bij de M40. Wim Devos werd in diezelfde categorie 34ste in 9u59’42, veel dichter kan je niet komen bij een sub-10 Ironman. Bert Deruyck finishte in 10u11’56 als 36ste bij de M35.