Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
23 jaar Frederik Van Lierde – deel 1: De eerste Belgische titel in het hol van leeuw Rutger Beke
Frederik als kampioen in Leuven in 2010 op het BK halve triatlon tussen Thierry Verbinnen en Tom Vander Hoogerstraete (foto: Triatlon Leuven)
Afscheid Frederik Van Lierde

23 jaar Frederik Van Lierde – deel 1: De eerste Belgische titel in het hol van leeuw Rutger Beke

Op zondag 13 september neemt Frederik Van Lierde in de Decospan halve triatlon van Menen afscheid van de triatlonsport en dat laten we hier op 3athlon.be niet zomaar voorbij gaan, want we hebben van dichtbij heel wat hoogtepunten beleefd met een van de grootste triatleten aller tijden in Belgie. Vandaag starten we deze terugblik op de 23-jarige carriere met een verrassing van formaat toen in de slotronde van het lopen langs de Vaartkom niet topfavoriet Rutger Beke, maar wel Frederik Van Lierde als eerste de hoek om kwam om zijn eerste van in totaal drie Belgische titels te pakken.

Het was het begin van het nieuwe decennium en het was de periode waarin Rutger Beke zowel op de korte als de lange afstand de te kloppen man was. Beke pakte in 2000 en 2001 telkens het goud op het Belgisch kampioenschap kwarttriatlon, in Middelkerke voor Marino Vanhoenacker en in Hollain voor Marc Herremans. Ook in 2002 was Beke de absolute topfavoriet. Hij moest en zou voor eigen volk winnen in Leuven. Lange tijd zag het er ook naar uit dat Rutger een derde opeenvolgende titel zou pakken, maar in het lopen kwamen een jonge Axel Zeebroek en Frederik Van Lierde aansluiten. In de eindspurt moesten Beke en Zeebroek het hoofd buigen voor een nieuw talent in wording.

24 jaar oud en meteen kampioen

Frederik Van Lierde zou vlak na het BK 25 worden en hij was nog maar aan zijn vijfde echte seizoen als triatleet bezig. Voor een volgepakte Vaartkom kwam Fre als eerste uit de laatste bocht, vlak voor Zeebroek en Beke. Het werd een imposante overwinning, te meer daar hij in het hol van de leeuw de topfavoriet klopte. En het betekende ook de definitieve doorbraak van Frederik in Belgie. Beke zou overigens de twee jaren nadien opnieuw Belgisch kampioen worden, in 2003 in Leuven en in 2004 in Meerhout. Maar in 2005 werd hij een tweede keer onttroond door Frederik, die zijn tweede titel pakte in Vilvoorde, opnieuw voor Axel Zeebroek, die zondag overigens ook een eenmalige comeback maakt in de halve triatlon van Menen.

Drie Belgische titels in totaal

In totaal zou Frederik slechts drie keer Belgisch kampioen worden, vooral door zijn al vroege focus op internationale wedstrijden. In 2010 pakte hij zijn derde Belgische goud op het BK halve triatlon in Leuven, voor Thierry Verbinnen en Tom Vander Hoogerstraete. Aangezien we van 2002 en 2005 geen foto’s meer vonden, hebben we gekozen voor de podiumfoto van 2010.

Ook Frederik Van Lierde zelf denkt met veel plezier terug aan die verrassende zege tegen Zeebroek en Beke in 2002: “Ik herinner het me nog goed,” vertelt Frederik. “2002 was het eerste jaar na mijn studies en ik was toen al aan het werk. Het was ook mijn eerste jaar met Filip Steelant als looptrainer, waardoor ik ferme stappen zetten in het lopen. In Geel had ik een goeie wedstrijd gedaan na Lessing en Beke, dus bleek toen al dat ik goed zou zijn voor het BK in Leuven.”

“Van achter de rug van Beke en Zeebroek”

Van Lierde mocht dan al naam gemaakt hebben in de Superprestige triatlon van Geel, in Leuven verwachtte iedereen aan de Vaartkom dat Beke zou winnen, zeker toen duidelijk werd dat hij in de slotronde samen liep met Zeebroek en Van Lierde, die verrassens als eerste de hoek om kwam en Belgisch kampioen werd. “Rutger, Axel en ikzelf lagen op kop. We probeerden elk weg te lopen maar dat lukte niet. En dus werd het een lange sprint. Ik speelde op de verrassing en zette de sprint in van achter hun rug. De laatste bocht lag 50 meter voor de streep en dat was mijn eindmeet. Ik wist dat wie daar 1ste liep, kampioen zou worden. Het was mijn eerste grote overwinning en niemand had mij verwacht,” aldus Frederik.

Het was het begin van een internationale carriere op de korte afstand, maar die carriere dreigde in 2006 al af te lopen. Tot in 2007 een nieuw hoogtepunt volgde, op de lange afstand… Maar dat is voor Deel 2…