Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Tweevoudig olympisch kampioen triatlon nog niet zeker van selectie voor Tokyo 2021
Alistair Brownlee in de World Cup triatlon van Valencia (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)
Nieuws

Tweevoudig olympisch kampioen triatlon nog niet zeker van selectie voor Tokyo 2021

Alistair Brownlee, de olympische kampioen triatlon van Rio 2016 en Londen 2012, is nog niet zeker van deelname aan de Olympische Spelen van 2021 in Tokyo. Zaterdag werd Brownlee nog sterk tweede in de World Cup triatlon van Valencia en hij legde wereldkampioen Vincent Luis het vuur serieus aan de schenen. Een paar dagen eerder had Brownlee nog te horen gekregen dat hij geen deel uitmaakt van de eerste selectie van vier triatleten die British Triathlon alvast bekendmaakte. Zijn broer Johnny Brownlee heeft al wel zijn ticket voor Tokyo beet. Er komen wel nog 2 mannen bij in die selectie, dus de deur staat nog altijd open voor Alistair.

Johnny Brownlee is met een 11de plaats de hoogste gerangschikte Brit op de Olympic Ranking van World Triathlon en dus een certitude voor de Olympische Spelen. Zijn broer Alistair verlegde de laatste twee jaar de focus meer naar het langere werk en scoorde daardoor heel wat minder olympische punten. Hij volgt voorlopig pas op de 88ste plaats. Voor de tweevoudige olympische kampioen zijn vooral Alex Yee (32ste) en in mindere mate Thomas Bishop (37ste) zijn voornaamste concurrenten, al staan ook Grant Sheldon (83ste) en Barclay Izzard (84ste) nog voor hem.

Het gevecht om brons in Rio 2016 tussen Stanford en Holland (foto: World Triathlon/Delly Carr)

Holland in plaats van Stanford

Maar eerst moet Team GB drie mannen in de top-30 van de ranking nodig om sowieso drie triatleten bij de mannen te mogen afvaardigen. Voorlopig ligt de olympische ranking stil, maar World Triathlon kondigde al een aantal WTS races aan in de maand mei in 2021 in Chengdu, Osaka en Yokohama en wellicht zullen daar de definitieve olympische punten verdeeld worden.

Bij de vrouwen zijn al wel drie Britse triatletes geselecteerd voor Tokio. Wereldkampioene Georgia Taylor-Brown en Jessica Learmonth waren de te verwachten vaste waarden, maar dat Vicky Holland de voorkeur kreeg op Non Stanford is toch een verrassing. Holland staat met een vijfde plaats in de ranking hoger geklasseerd dan Stanford (8ste), maar de laatste tijd leek Stanford de beste papieren in huis te hebben. Maar het is dus Holland die naar Tokio mag en niet Stanford. En dat is opnieuw een tegenvaller voor Non Stanford. In de olympische triatlon van Rio viel ze net naast het podium en miste ze het brons in een sprint tegen… jawel, Vicky Holland.