Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Waarom The Championship grootste triatlon van het jaar is? Alles wat je moet weten over Challenge Daytona…
Alistair Brownleee op het iconische race circuit van Daytona (foto: PTO)
Nieuws

Waarom The Championship grootste triatlon van het jaar is? Alles wat je moet weten over Challenge Daytona…

De grootste prijzenpot ooit, de absolute wereldtop aan de start, een (net geen) halve triatlon van 100 km en dat alles op het iconisch Nascar race-circuit van Daytona… Zondag 6 december wordt een absolute hoogdag voor de triatlonsport, met de grootste triatlon van het jaar waarin de toppers van de korte afstand het opnemen tegen de grootste namen van de lange afstand, inclusief onze Belgische topper Pieeter Heemeryck. Maar waarom is er nu precies die Championship? En waarom in Daytona? En waar kunnen we de wedstrijd live volgen? Met 3athlon.be zetten we even alles op een rijtje wat je moet weten over de Challenge Daytona.

Waarom is Challenge Daytona nu PTO Championship?

Het is nog maar het derde jaar dat de Challenge Daytona doorgaat op het iconische race-circuit, bekend van de Daytona 500 Nascar race. De eerste editie werd in 2018 overigens gewonnen door niemand minder dan Pieter Heemeryck, de enige Belg in dit Championship. Normaal zou The Championship plaatsvinden tijdens de Challenge in Samorin, in Slovakije, waar Heemeryck in 2019 tweede werd. Door Corona viel die wedstrijd weg. De PTO wou toch perspectief bieden voor de triatleten en alsnog een topwedstrijd organiseren. En dus werd besloten om The Championship te verplaatsen naar december, in Daytona, en er een prijzenpot van 1.150.000 dollar aan te verbinden. Het volledige parcours ligt overigens binnen het auto-circuit wat de wedstrijd een stuk veiliger maakt. In principe moeten we spreken van het ‘PTO Championship 2020 at Challenge Daytona’.

Daytona wordt zondag het World Center of Triathlon Racing (foto: PTO)

Wie of wat is de PTO?

De PTO is de Professional Triathles Organization, een vereniging die de rechten van de pro-triatleten bewaakt en verdedigt en in navolging van de golf- en tennis-sport ervoor wil zorgen dat het geld dat in de sport gestoken wordt, voor een groot deel naar de atleten gaat. De drijvende kracht achter de PTO is de miljardair Mike Moritz, die eerder al heel wat centen investeerde in Strava en nu ook de hoofd-investeerder is in de PTO. De Professional Triathletes Organization zorgde dit jaar voor een corona-premie voor de triatleten en pas kwamen ze nog met het nieuws van de zwangerschapspremie die ze toekennen aan triatlonmama’s die in bevallingsverlof moeten.

Is The Championship een halve triatlon?

The Championship wordt af en toe ook wel het officieuze WK halve triatlon genoemd, maar in principe is het geen halve triatlon. Het wordt zondag een wedstrijd over 100 km, met 2 km zwemmen (2 rondjes in het Lake Lloyd, het meer dat binnen het circuit werd uitgegraven om de kombochten te maken), 80 km fietsen (20 rondjes over het autocircuit) en 18 km lopen (4 rondjes langs de binnenkant van het circuit). Er geldt overigens een non-drafting regel van 20 meter tussen de triatleten. En het wordt bijzonder om zien wat de tactiek wordt van gedubbelde triatleten…

Waar en hoe laat zijn de wedstrijden live te volgen?

Het mooie aan The Championship is dat er een aparte race voor de vrouwen en de mannen is. De vrouwen starten om 10 u. plaatselijke tijd, dan is het bij ons 16 u. De mannen gaan vier uur later om 14 u. plaatselijke tijd van start, bij ons is het dan 20 u. Er is maar 1 mogelijkheid om de wedstrijd te volgen. Vanaf 15u30 kan je de livestream volgen via de website van de PTO.

LIVESTREAM PTO CHAMPIONSHIP 2020

Hoe kom je aan de start van The Championship?

Om een ticket te bemachtigen voor 1 van de telkens 60 plaatsen bij de vrouwen en de mannen voor de PTO Championship at Challenge Daytona moest je je kwalificeren. Ofwel moest je in maart 2020 in de top-40 van de PTO World Ranking staan. Ofwel moest je een ticket bemachtigen in 1 van de wedstrijden van 2020, zoals het geval was voor Emma Bilham, Lisa Becharas, Boris Stein en Andre Lopes. Verder waren er ook nog 20 wildcards van PTO en Challenge Family. Helaas vielen er nog een paar atleten af, door blessure of andere redenen. Zo komen er zondag 46 vrouwen en 54 mannen aan de start. De volledige deelnemerslijst vind je op de website van de PTO.

DEELNEMERS PTO CHAMPIONSHIP 2020

Heather Jackson voor de lege tribunes van Daytona (foto: PTO)

Wie zijn de topfavorieten?

Vooral bij de mannen staat er een echt topveld aan de start, alleen Jan Frodeno en Patrick Lange ontbreken, net als de geblesseerde Kristian Blummenfelt. In de internationale media worden vooral Alistair Brownlee, Vincent Luis, Lionel Sanders, Gustav Iden en Sebastian Kienle genoemd. Wij rekenen daar graag Pieter Heemeryck bij en ook Rudy Von Berg, daar lees je hieronder meer over. En volgens ons mogen we Javier Gomez, Florian Angert en Chris Leiferman ook voorin verwachten. Het belooft alleszins een pittige battle te worden tussen de mannen van de korte en de lange afstand.

Bij de vrouwen zijn er ook genoeg toppers, al is de wedstrijd wel wat onthoofd door het wegvallen van de absolute topfavoriete Flora Duffy en de Britse World Triathlon wereldkampioene Georgia Taylor-Brown. Ook geen Daniela Ryf en Lucy Charles aan de start, maar voor de rest is er voldoende kwaliteit. Ironman-wereldkampioene Anne Haug kan voor het eerst sinds haar zege in Kona 2019 eens stevig uitpakken. Maar ze neemt het op tegen favorietes als Nicola Spirig, Lisa Norden, Sarah Crowley, Emma Pallant, Holly Lawrence en onze persoonlijke favorietes Laura Philipp, Heather Jackson en half-Belgische Betta Curridori.

Hoe wordt de prijzenpot verdeeld?

In totaal is er zondag meer dan 1 miljoen dollar te verdienen. Het aanvankelijke bedrag van 1 miljoen dollar werd vermeerderd met 115.000 dollar zodat elke triatleet die de finish haalt, zeker is van 2.500 dollar, een unicum in de triatlonsport. Ook de verdeling van het prijzengeld is veel breder dan welke wedstrijd ook. Zoals Pieter Heemeryck zelf zei: “Wie 10de wordt in Daytona verdient evenveel als een tweede of een derde plaats op een andere race.” De winnaar krijgt telkens 100.000 dollar, de nummer twee 70.000 dollar en de derde 50.000 dollar. De volledige verdeling zie je hier.

Wat zijn de kansen van Pieter Heemeryck?

Na zijn tweede plaats in The Championship in Samorin in 2019, waar hij pas in de slotfase het hoofd moest buigen voor Sebastian Kienle, mag Pieter Heemeryck in principe tot de topfavorieten gerekend worden. Maar in interviews vooraf liet Pieter al optekenen dat dit wel een heel ander deelnemersveld is en dat er heel wat meer toppers starten. Nochtans nam hij het in Samorin ook niet tegen Janneke en Mieke op. In normale omstandigheden zou ‘De Reiger’ wel aanspraak mogen maken op het podium.

Maar voor de triatleet van het Domo-Scott team waren de omstandigheden niet ideaal. Hij kon pas dinsdag afreizen naar Daytona, waar zijn fiets nog een tijdje zoek was. Gelukkig kwam het een dag later alvast goed met zijn fiets, maar Pieter ondervindt nog altijd last van zijn valpartij van een paar weken geleden. De ‘Pierre’ denkt zelf dat hij een barstje in zijn elleboog heeft, leerden we uit de meest recente Jogclub Podcast waarin Bobby en Seppe met Pieter in Daytona belden. Daarin vertelde hij ook dat hij zijn jetlag half compenseert door vroeg te gaan slapen en al om 4 uur plaatselijke tijd op te staan. Hij zal alleszins uitgeslapen zijn op zondag, wanneer hij om 14 uur plaatselijke tijd aan de slag moet.

Waarom is Pieter Heemeryck de enige Belg aan de start?

Normaal zou Pieter Heemeryck op zijn minst het gezelschap gekregen hebben van Bart Aernouts, maar de vice-wereldkampioen Ironman van 2018 koos ervoor om zijn trainingen in Girona verder te zetten en niet af te reizen naar Daytona. Eerder nam ook Alexandra Tondeur de beslissing om haar seizoen vroegtijdig te eindigen en niet het risico te lopen van de reis naar de USA. Dat je met een eventuele afgelasting weer zou getraind hebben voor niks speelden bij Alex en Bart zeker mee.

Normaal waren ook Frederik Van Lierde en Tine Deckers er als gekwalificeerden bij, maar zij zetten allebei een punt achter hun carriere in 2020. En wellicht had er nog een wildcard ingezeten voor Marten Van Riel, zeker na zijn overwinning in de 70.3 Ironman van Chengdu, maar Marten zit nog altijd met de gevolgen van zijn blessure. Er zijn nog wel twee deelnemers met een Belgische link. Bij de vrouwen komt de Italiaanse Elisabetta Curridori aan de start, de vriendin van de bekende Belgische (cross-)triatleet Jim Thijs. En bij de mannen wordt Rudy Von Berg veel te weinig als favoriet genoemd, terwijl wij net wel heel wat verwachten van de halve Belg. Rodolphe Junior is de zoon van de Belgische top age group triatleet (en vroegere pro-topper) Rodolphe Von Berg senior. Rudy heeft de dubbele nationaliteit, maar komt internationaal voor de Verenigde Staten uit.

Is dat allemaal wel veilig in deze tijden?

Het is misschien wel de meest gestelde vraag de afgelopen dagen. Kan deze triatlon op een veilige manier doorgaan in een regio waar de besmettingen de voorbije weken opnieuw erg opgelopen zijn? De PTO gaat er prat op dat ze contacten tot een minimum beperken. De pro-triatleten moesten donderdag apart van elkaar vragen beantwoorden op de persconferentie. Ook de dagen voor de wedstrijd is er nauwelijks contact tussen de atleten onderling. We hoorden van Pieter Heemeryck in de Jogclub Podcast dat er duidelijke afspraken gemaakt zijn. Zo werd er aan de triatleten gevraagd om zoveel mogelijk alleen naar de wedstrijd af te reizen. Zelf vormt Pieter een kleine bubbel met Jim Thijs en Elisabetta Curridori.

Er mocht ook geen pers aanwezig zijn in Daytona dit jaar. Wij krijgen met mondjesmaat informatie en foto’s en filmpjes door via de Mediahub van PTO. Normaal waren we er zelf bijgeweest, maar nu zullen we ons moeten tevreden stellen met de livestream van de PTO, net zoals iedereen. Dat neemt niet weg dat we enorm uitkijken naar de grootste triatlon van het jaar!

LIVESTREAM PTO CHAMPIONSHIP 2020