Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
“200 werd het nieuwe 100 voor mijn lange afstand ritten…” – 3quest: Jonas De Wachter
Jonas De Wachter kwalificeert zich voor het WK in Taupo 2020
3quest

“200 werd het nieuwe 100 voor mijn lange afstand ritten…” – 3quest: Jonas De Wachter

SP&O Mechelen triatleet Jonas De Wachter zette in 2019 de stap naar de langere afstand en kwalificeerde zich in de 70.3 Ironman van Marakech tijdens zijn tweede halve triatlon meteen voor het WK in Taupo. Ondertussen weten we allemaal al dat het wereldkampioenschap door de globale covid-19 pandemie niet kon doorgaan, maar in ruil kreeg Jonas De Wachter een plaatsje in onze vermaarde 3quest reeks. Hij heeft het in zijn reactie op de vragen van Ninke Meynen over de lange afstand, hoe in corona-tijden 200 het nieuwe 100 werd in lange ritten, over benen laten waxen en de grote Hawaii-droom…

“Dan maar de 70.3 Ironman Willebroek”

1 – 2020 is het jaar niet van de triatleten, ook jij hebt geen geluk. Je was gekwalificeerd voor het WK 70.3 Ironman in Taupo maar nu deze wedstrijd is afgelast, wat is je doel, of hoe blijf jij gemotiveerd? Ga je deelnemen aan het WK in 2021 in Utah of in 2022 in Taupo?

“2020 is inderdaad geen topjaar voor de triatleten, maar anderzijds heeft het me wel de kans gegeven om mijzelf andere sportieve doelen op te leggen. Tijdens mijn studies had ik mezelf voorgenomen om na mijn afstuderen de overstap te maken naar de halve afstand én dat mijn eerste in het buitenland zou zijn, een extra factor om naartoe te leven dus. In 2019 was het dus van dat, de Ironman 70.3 Mallorca op 11 mei 2019 was mijn debuut op de halve afstand. Tijdens de wedstrijd heb ik van begin tot eind genoten, deze afstand ligt me goed en je kan er nog steeds heel diep gaan met een echt race gevoel. Tegen mijn eigen verwachtingen in werd ik tweede in mijn age group, maar miste de kwalificatie voor het WK in Nice omdat er maar 1 slot was, iets waar ik voordien nooit aan gedacht had, maar als je er dan zo dichtbij bent, doet dat toch pijn.”

“De week erna heb ik me ingeschreven voor de Ironman 70.3 Marrakesh in oktober. Dit zou mij genoeg tijd geven om sterker te worden en om het (voor mezelf) nog beter te doen dan in Mallorca. Marrakesh was een groot succes, ik won er mijn age group, werd overall 5de en kwalificeerde me voor het WK 2020 in Taupo, Nieuw-Zeeland. Ironman 70.3 Marrakesh is echt een idyllische wedstrijd, zwemmen bij zonsopgang in een stuwmeer aan de rand van de woestijn, fietsen door kleine dorpjes met het Atlasgebergte langs je en afsluiten met een halve marathon in Marrakech zelf. Kortom, ik wil er sowieso een tweede keer starten!”

De wedstrijden vielen één voor één weg, maar ik bleef gewoon doortrainen, uit liefde voor de sport en om klaar te staan als we groen licht kregen. Deze periode heeft me doen inzien hoe graag ik triatlon doe en hoe puur deze sport kan zijn…”

“In 2020 zou ik weer aan de start staan in Mallorca en mijn seizoen afsluiten in Nieuw-Zeeland op het WK. Al heel snel werd duidelijk dat Mallorca niet zou kunnen doorgaan, maar met goede moed en Nieuw-Zeeland in mijn hoofd bleef ik gemotiveerd doortrainen. Op de dag dat ik in Mallorca aan de start had gestaan, simuleerde ik de wedstrijd op mezelf, de Ironman 70.3 Willebroek met 1,9 km zwemmen aan de rekker in een intex zwembad in de tuin en fietsen en lopen op mijn trainingsroutes.”

“Daarnaast werd 200 het nieuwe 100 voor de afstand van mijn langere fietsritten. Had iemand mij vorig jaar gezegd om dit te doen had ik eens goed gelachen. Maar achteraf zijn dit wel fijne en motiverende momenten. De wedstrijden vielen één voor één weg, maar ik bleef gewoon doortrainen, uit liefde voor de sport en om klaar te staan als we groen licht kregen. Deze periode heeft me doen inzien hoe graag ik triatlon doe en hoe puur deze sport kan zijn!”

“Ik heb voor mezelf de keuze gemaakt om in 2022 in Nieuw-Zeeland te starten. Het plannen van de reis heeft me er reeds helemaal warm voor gemaakt en ik ben nog niet zo zeker of Amerika volgend jaar al de place to be zal zijn.”

“Mijn pomp subtiel verbergen voor andere triatleten”

2 – Ooit mochten Sarah en ik jouw benen waxen voor een belangrijke wedstrijd. Heb je sindsdien andere rituele om je raceklaar te maken? Of enkele tips?

“Dat was de eerste en meteen ook laatste keer dat dat is gebeurd! Je geeft duidelijk aan tot waar het trisuit komt dus ook tot waar ze maximaal moeten waxen en een paar seconde later “vlam, een strip helemaal bovenaan mijn been..”. Ze hebben ervan genoten om me zeer te doen, maar als tegenprestatie moesten ze wel verkleed werken op het triatlonweekend van SP&O, wat dan ook weer fijn was om te zien.”

“De week van een grote wedstrijd en zeker een in het buitenland bestaat voornamelijk uit trainingen om het lichaam actief te houden en hier en daar te prikkelen, genoeg rusten en natuurlijk voldoende en correct eten en drinken. De avond voor de wedstrijd zorg ik er nog steeds voor dat de benen race klaar gemaakt zijn, al doe ik dit nu zelf en op een minder pijnlijke manier.”

“Hoe ik zo subtiel mogelijk met mijn pomp tot aan mijn fiets in de wissel geraak zonder dat ik deze minstens 10x moet uitlenen en waar ik die erna snel aan hen kan doorgeven zodat ik ervan af ben…”

“Daarnaast meet ik tot de gram uit wat mijn coach Matthias Verstraelen als voedingsplan heeft opgegeven en zorg ik ervoor dat alles klaar staat en simuleer ik de wedstrijd verkort in mijn hoofd zodat ik niets vergeet. Op langere wedstrijden moet je je materiaal een dag op voorhand al in de wissel gaan zetten, wat wel een hele last is die van je schouders valt en later heel wat stress voorkomt.”

“Een belangrijk “ritueel” is wel dat ik duidelijk met mijn ouders afspreek hoe ik zo subtiel mogelijk met mijn pomp tot aan mijn fiets in de wissel geraak zonder dat ik deze minstens 10x moet uitlenen en waar ik die erna snel aan hen kan doorgeven zodat ik ervan af ben. Kortom, mijn racepreps zijn niet zo spectaculair.”

“Mijn grote Hawaii-droom waarmaken”

3 – Denk je dat je altijd triatlon zal blijven doen of zou je ooit nog andere sporten willen doen? Wat staat er nog zoal op jouw bucketlist?

“Momenteel denk ik nog lang niet aan stoppen en ik zie mezelf dus nog heel lang aan triatlon doen. Op middellange termijn heb ik natuurlijk het WK 70.3 in Nieuw-Zeeland, maar daarnaast wil ik ook stilaan de overstap maken naar de volledige afstand om natuurlijk de grote Hawaii-droom waar te maken. Ik zie mezelf zeker nog andere sporten doen, zo ben ik zot van skiën en hou ik van de bergen, maar mijn grote passie is en blijft wel de duursport. Momenteel blijft mijn focus op de halve afstand en de combinatie ervan met het schrijven van mijn doctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel. Ik ga met triatlon nooit mijn geld verdienen, maar de wetenschap achter deze prestaties brengt me er toch dichtbij!”

Drie vragen aan Tom Van Cappellen

Wie wordt het volgende slachtoffer voor de 3quest?

Tom Van Cappellen wordt mijn volgend slachtoffer, daarbij blijf ik wel binnen mijn trainingsbubbel, maar met zijn prestaties van de afgelopen periode mag hij wel eens in de spotlight geplaatst worden.

1 – Onlangs stond je aan de start van je eerste World Cup in Sardinië, hoe leef je naar zo een wedstrijd toe en wat zijn je toekomstplannen binnen de sport?

2 – Klopt het dat je record onder water zwemmen 10 meter is? En dit was met vinnen, meen ik mij te herinneren? Heb je soms momenten waarop je trainingen echt niet ziet zitten en wat doe je dan om er toch aan te beginnen en jezelf te blijven motiveren?

3 – Naast topsport triatlon heb je ook nog je universitaire studies, hoe combineer je dit en heb je eventueel tips voor jonge atleten die net gestart zijn aan hun studies?