Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Geen Russische triatleten op de Olympische Spelen in Tokio in 2021, tenzij onder neutrale vlag
De olympische vrouwentriatlon in Rio in 2016 (foto: World Triathlon/Delly Carr)
Nieuws

Geen Russische triatleten op de Olympische Spelen in Tokio in 2021, tenzij onder neutrale vlag

Donderdag besliste het TAS, het internationaal sport-tribunaal, dat de eerdere WADA (wereld-antidoping-agentschap) sanctie van 4 jaar tegen Rusland gehalveerd wordt naar 2 jaar en dat betekent dat Russische atleten op de Olympische Spelen niet voor Rusland kunnen deelnemen. De beslissing van het TAS heeft ook gevolgen voor de, voorlopig drie, gekwalificeerde Russische triatleten voor de olympische triatlon in Tokio in 2021. Rusland kwam sowieso al niet in aanmerking voor het Mixed Team Relay event op de Spelen.

Na een grootschalige dopingaffaire die door een Duitse onderzoeksjournalist aan het licht werd gebracht, werd Rusland eind 2019 door het WADA 4 jaar uitgesloten van internationale competities en zou het zelf geen internationale events meer mogen organiseren. Rusada, het Russisch antidoping-agentschap, ging in beroep tegen deze uitspraak bij het TAS. Die maakte donderdag dus bekend dat de sanctie van het WADA wordt gehalveerd, waardoor Rusland niet kan deelnemen onder eigen vlag op de Olympische Spelen van Tokyo in 2021 en de Winterspelen in Peking in 2022.

Drie triatleten voorlopig gekwalificeerd

Russische atleten die aantonen dat ze niet betrokken zijn bij dopingpraktijken, kunnen een aanvraag indienen om als neutraal atleet van start te gaan. Het TAS kwam de Russen wel tegemoet door te beslissen dat atleten alsnog in een Russische uitrusting en in de blauw-wit-rode kleuren kunnen aantreden. Hun uitrusting mag zelfs de naam ‘Rusland’ vermelden als er minstens even groot op de uitrusting ‘Neutraal atleet’ of ‘Neutraal team’ staat.

De beslissing van het TAS kan ook een impact hebben op de olympische triatlon in Tokio, al zijn er sowieso geen gevolgen voor het Mixed Team Relay event. Rusland staat momenteel pas op de 18de plaats in de olympische Mixed Team Relay ranking en zal dus niet kunnen deelnemen aan de nieuwe olympische discipline. Bovendien heeft Rusland momenteel slechts recht op drie olympische tickets: 2 bij de vrouwen voor Alexandra Razarenova (50ste op de individuele ranking) en Anastasia Gorbunova (66ste) en 1 bij de mannen voor Dmitry Polyanskiy (50ste op de individuele ranking). Momenteel is ons nog niet duidelijk of de drie Russische triatleten een aanvraag hebben gedaan of zullen doen om als neutraal atleet van start te gaan.

In 2016 had Rusland nog drie mannen en drie vrouwen in de olympische triatlon in Rio. Igor Polyanskiy finishte toen 30ste, vlak voor zijn broer Dmtri. Alexander Bryukhankov viel uit. Bij de vrouwen werd Razarenova toen 20ste en Mariya Shorets 25ste. Anastasia Abrosimova werd 32ste.