Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Claire Michel over OS: “Beter ranking nu bevriezen, in 2021 nog 3 maanden openen”
Claire Michel na haar derde plaats in Tongyeong in 2019 (foto: ITU/Delly Carr)
Nieuws

Claire Michel over OS: “Beter ranking nu bevriezen, in 2021 nog 3 maanden openen”

Het nieuws van het uitstellen van de Olympische Spelen in Tokio naar 2021 zorgt voor wat extra rust en vooral extra tijd voor triatlete Claire Michel om na haar revalidatie terug op haar oude niveau te geraken. “De lockdown light valt voor mij op zich wel mee, ik was het al gewoon om in isolatie thuis te zitten door mijn blessure,” zegt Claire. Wij spraken met de Belgian Hammer over de corona-crisis, het uitstel van de Spelen, hoe het nu met de kwalificaties moet en haar examen Nederlands…

Na een derde plaats in de World Cup van Tongyeong en een week later zilver in Miyazaki eindigde oktober 2019 rampzalig voor triatlete Claire Michel. Bij een ongeval met haar stadsfiets brak de Brusselse haar knieschijf. Wat volgde was een lange en pijnlijke revalidatie. Ondertussen gaat het al heel wat beter met Claire.

“Nog niet genoeg power”

“Het gaat redelijk goed met me,” vertelt Claire. “Ik kan al een beetje lopen, nog niet te veel. Dankzij vier tot vijf sessies per week bij de kine, heb ik mijn mobiliteit in mijn knie teruggevonden, maar ik mag die absoluut nog niet belasten. Buiten fietsen zit er voorlopig dan ook nog niet in voor mij. Ik kan niet genoeg power zetten met mijn knie. Thuis op de rollen gaat het prima, maar buiten zou de minste beklimming een probleem zijn. Het was een pijnlijke revalidatie, zeker de eerste drie maanden met mijn ‘full brace’. Sinds twee maanden ben ik wat mobieler, maar ik heb veel kracht en spieren verloren. Maar ik bekijk mijn herstel stap per stap.”

“Examen van cursus Nederlands”

We moeten allemaal in ons kot blijven in deze lockdown light tijden. Dat is Claire ondertussen al gewoon. “Ik zit in mijn eigen isolatieperiode he, al sinds het begin van mijn blessure, dus ik ben het gewoon om thuis te zitten,” zegt Claire in perfect Nederlands. “Ik ben begonnen met online lessen Nederlands te volgen, zodat ik zeker de basisregels goed onder de knie krijg. Het is goed dat ik dit interview in het Nederlands kan doen, want ik heb volgende week examen.”

“Dubbel gevoel over uitstel Spelen”

Claire en Katrien bij de start van de olympische triatlon in Rio (foto: ITU/Delly Carr)

Gezien haar zware blessure en de lange revalidatie valt het vooral voor Claire mee dat de Olympische Spelen met een jaar uitgesteld worden. “Ik heb er toch een dubbel gevoel over,” verklaart Claire. “Langs de ene kant is het vooral jammer dat het grootste doel waarnaar je een lange tijd hebt gewerkt, wegvalt. Nu moet je een nieuw doel stellen, maar dan een jaar later. Langs de andere kant geeft het persoonlijk natuurlijk minder stress. Ik heb nu meer tijd en minder druk om op tijd in vorm te geraken. Los daarvan vind ik het de enige juiste beslissing. Er zijn nu veel grotere problemen in de wereld. OK, het is wel onze job, maar onze situatie als atleten is vaak veel beter dan veel andere personen.”

“Open kwalificaties 3 maanden in 2021”

Rest er natuurlijk nog de moeilijke kwestie van de kwalificaties. De vier Belgian Hammers, met Jelle Geens, Valerie Barthelemy, Marten Van Riel en Claire Michel, zijn in principe geplaatst voor Tokio. “Ik denk dat het IOC en de federaties de tijd moeten nemen om goed na te denken om de kwalificaties voor iedereen zo goed mogelijk te laten verlopen. We weten bijvoorbeeld momenteel nog niet of we voor het einde van het jaar nog een race kunnen doen. Ik zou voorstellen om nu een ‘freeze’ te zetten op de olympische ranking en in 2021 de laatste drie maanden voor de zomer opnieuw de kwalificatie te openen. In triatlon is het twee jaar hard werken aan je kwalificatie voor de Spelen, dus dat zou voor mij de eerlijkste oplossing zijn.”

“Veel contact met andere Hammers”

Belgian Hammers in Tokio met Marten, Hanne, Jelle en Claire (foto: ITU/Tommy Zaferes)

Ondertussen maakt Claire er het beste van en ze onderhoudt regelmatig contact met de andere Hammers. “We horen elkaar nu veel via social media en terwijl de situatie snel verandert, proberen we ook zoveel mogelijk informatie uit te wisselen. Iedereen probeert ook verder te trainen, ik doe onder andere droogtrainingen met dry cords en thera bands voor het zwemmen. In Belgie hebben we nog het geluk dat we voor de rest buiten kunnen trainen.”

“Geniet gewoon van je sport”

En Claire sluit af met een positieve noot aan alle triatleten. “Ik sport niet omdat het moet, maar omdat ik het graag doe. En ik merk dat dit geldt voor iedereen bij de Belgian Hammers. Ook al kan je nu niet trainen voor een specifiek wedstrijddoel, blijf toch gewoon genieten van onze sport,” aldus Claire Michel.