Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
T3 Team Triathlon Series 2021 bekend: 5 wedstrijden en nieuwe formats
Triatleten van EFC-ITC bij de T3 Series in 2019 (foto: 3athlon.be/Just Jean)
Nieuws

T3 Team Triathlon Series 2021 bekend: 5 wedstrijden en nieuwe formats

Triatlon Vlaanderen, de Vlaamse triatlon en duatlon federatie, heeft deze week de kalender van de T3 Team Triathlon Series 2021 bekendgemaakt, met vijf wedstrijden in mei, juli, augustus en september 2021 in Antwerpen, Sint-Laureins, Haute-Meuse, Viersel en Hengstdijk (Hulst). Vooral de nieuwe formats vallen op. Zo komt er in Haute-Meuse een dubbele supersprint relay race en in Viersel staat de Eliminator supersprint-triatlon op het programma, een discipline waarvan World Triathlon hoopt dat het in 2028 olympisch kan worden.

Eliminator: spectaculaire afvallingsrace

Een Eliminator triatlon is zoals een afvallingskoers in het wielrennen. Na de reeksen gaan een beperkt aantal triatleten door naar de halve finale. En de besten van die halve finales nemen het dan op tegen elkaar. Het concept werd al met succes toegepast door Super League Triathlon en dat leverde veel spektakel op. Eerder dit jaar werd de jeugdtriatlon in Viersel ook al een Eliminator, met ook daar een spectaculaire wedstrijd tot gevolg. Het IOC besloot onlangs om het aantal medaille-evenementen en het aantal triatleten in Parijs in 2024 op hetzelfde niveau te houden, maar World Triathlon doet er alles aan om het Eliminator format vanaf 2028 op de Spelen te krijgen.

3 nieuwe locaties

Voor 2021 was er overigens veel belangstelling vanuit de organisaties om een T3 triatlon op poten te zetten. Uiteindelijk werd voor 5 wedstrijden en locaties gekozen waarbij alle divisies op dezelfde dag hun triatlon kunnen doen. Met Antwerpen, Haute-Meuse en Hengstdijk, een deelgemeente van het Nederlandse Hulst, komen er drie nieuwe organisaties bij. In 2021 komen de eerste en de tweede divisie bij de mannen en de eerste divisie bij de vrouwen uit in volgende wedstrijden:

T3 Series 2021:

9 mei 2021: BK ploegentriatlon in Antwerpen (op Linkeroever)

23 mei 2021: Invidivuele sprinttriatlon in Sint-Laureins (in de Boerekreektriatlon)

17 juli 2021: Dubbel relay supersprinttriatlon in Anhee (in de Triathlon International Haute Meuse)

27 augustus 2021: Eliminator supersprinttriatlon in Viersel (tijdens het Kempisch triatlonweekend)

26 september 2021: Individuele sprinttriatlon in Hengstdijk (bij Hulst, net over de Nederlandse grens)

Meer informatie vind je op de triatlon.vlaanderen website.