Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Eerste Belgische wedstrijdenreeks voor vrouwen op Zwift, triatletes en duatletes meer dan welkom
Multisports

Eerste Belgische wedstrijdenreeks voor vrouwen op Zwift, triatletes en duatletes meer dan welkom

Girl Power op Zwift… Na het succes van de Belgian Zwift Riders, met onder hen al een aantal straffe vrouwen, komen er met de Black Flames, de Cats, de Bullets en de Tigers nu ook vier Belgische vrouwenploegen die in 2021 deelnemen aan het tweede seizoen van de WTRL-league, een reeks van acht diverse wedstrijden op het virtuele platform. Er hebben zich al heel wat triatletes en duatletes gemeld voor de Belgian Zwift Ladies, maar er mogen er altijd meer bij.

Zwift is al bijzonder populair onder triatleten en duatleten, vroeger om tijdens de winter te blijven trainen, maar in het absurde 2020 seizoen ook als een alternatief voor wedstrijden. En de afgelopen tijd kwamen er ook heel wat vrouwen in actie. En daaruit groeide het idee om vier damesploegen op te richten, elke groep naargelang het niveau op Zwift, waar ook 4 groepen zijn: A, B, C en D. Wij staken ons licht op bij 1 van de ambassadrices van de Belgian Zwift Ladies en team captain van de Cats: duatlete en beginnend triatlete Debbie Sanders, die samen met Fran Bambust zowat de drijvende kracht is achter de Zwiftende vrouwen.

“Begin oktober zijn we met een eerste damesteam gestart in de Facebookgroep van de Belgian Zwift Riders,” vertelt Debbie. “Het was daar nogal een mannenbastion, en we zijn daar wat verandering in aan het brengen. Bij de BRZ Cats 1 zijn gaandeweg diverse rensters aangetrokken, vaak uit het vrouwenpeloton of uit de duatlon- en triatlonsport. We nemen met de Cats deel aan het eerste seizoen van de WTRL-league, in categorie B. Dat zijn atleten met een FTP tussen 3,2 en 3,7 Watt per kilo. Dat is een soort rittenkoers van 10 weken waarbij er in elk werelddeel wordt gekoerst op diverse tijdstippen.”

Black Flames, Cats, Bullets en Tigers

“Om meer vrouwen de kans te geven om te racen, zijn we onlangs met extra teams gestart in alle categorieën (ingedeeld volgens FTP) elk met hun eigen naam. De Black Flames zijn de strafste rensters uit de A-categorie, kapitein daar is Fran Bambust. Fran werkte nauw samen met Mieke Dockx in de aanloop naar haar deelname aan het UCI E-cycling WK op Zwift. De Cats racen dus in de B-categorie. De Bullets worden aangestuurd door Isabel, die ook al met ons meedeed in de league. En last but not least, de Tigers, een superdynamische groep waar Hendrika aanspreekpersoon is.”

Het doel van de Belgian Zwift Ladies, laten we ze zo maar noemen als verzameling van de vier groepen, is om er vooral plezier aan te beleven. Ondertussen vinden we al wat bekend namen terug zoals triatletes Julie De Bock en Haike Hedebouw en vroegere duatlontopper Hilde Sijmons “Binnen het team bepalen de rensters samen waaraan ze willen deelnemen,” legt Debbie uit. “Er zijn de rides, gewone ritten die we samen kunnen doen, of de losse races de TTT’s , de ploegentijdritten die je samen aflegt. En dan zijn er de rittenkoersen, zoals de. Tour de Boudicca op 8, 9 en 10 januari. En het hoogtepunt zijn de echte leagues zoals de WTRL. Het tweede seizoen start op 12 januari 2021 met 8 wedstrijden op elke dinsdagavond om 20u15.”

Eerste Belgische vrouwenraces vanaf 2021

De vrouwelijke Zwifters zorgen in 2021 ook voor een primeur met de eerste Belgische vrouwenraces op het virtuele platform. “Vanaf 7 januari gaan we nu zelf ook een reeks vrouwenkoersen organiseren op donderdagavond. De eerste Belgische races, maar waar dus ook buitenlandse rensters kunnen aan meedoen. We zijn niet echt prestatiegericht, al zijn we uiteraard wel trots als we een goed resultaat hebben neergezet. Maar het belangrijkste is gewoon de goesting en grinta om eens de grenzen te verleggen. In elk team zijn er altijd sterkere en minder sterke dames, dat is helemaal niet erg. Zo hebben wij in de TTT’s tijdens de league, niemand achtergelaten, we passen de snelheid aan zodat iedereen mee kan en sterkere dames rijden langer op kop. Er is dus geen druk. Uiteindelijk doen we dat allemaal uit vrije wil, en het moet plezant blijven,” aldus Debbie.

Atletes die mee willen fietsen met de Belgian Zwift Ladies kunnen zich altijd via facebook aanmelden op de nieuwe BZR Ladies groepspagina.