Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
De eerste Zwift races, onze lockdown triatlon challenge en zwemmen met b(l)adblazer… Terug naar april 2020
De bondscoach van de Belgian E-hammers in actie (foto: Seppe Odeyn)
12 x 2020

De eerste Zwift races, onze lockdown triatlon challenge en zwemmen met b(l)adblazer… Terug naar april 2020

We zijn aanbeland bij de vierde aflevering van ons hoogst persoonlijke, deze keer wel zeer amusante maar nooit complete jaaroverzicht: de maand april, de meest sportieve periode van een bizar jaar voor onze hoofdredacteur. Die haalde bij zijn persoonlijke lockdown triatlon challenge overigens nog eens de in 2020 weinig gebruikte microfoon boven om zijn eigen prestaties en de battle met Wim De Doncker van commentaar te voorzien. Er was ook nog de thuistriatlon van Jan Frodeno, een Belgische oud-duatleet die Ironman wereldkampioen Patrick Lange in een virtuele Ironman race klopte en Seppe Odeyn die bondscoach werd van de Belgian E-hammers in de eerste Zwift races. En er was Claire Michel die liever wat meer vrouwensporten op TV had gezien.

April begon met de eerste thuistriatlons, met op kop de Zuid-Afrikaanse Charlotte Raubenheimer die in haar eigen tuin een volledige triatlon afwerkte. Toen vonden we dat nog wel redelijk uitzonderlijk, maar haar voorbeeld zou snel door heel wat atleten gevolgd worden. De meeste reacties kwamen op de thuistriatlon van wereldkampioen Ironman Jan Frodeno. De Duitser legde zijn triatlon-at-home af in 8u33 wat toen te boek stond als een nieuw wereldrecord. Zelfs Ironman ging overstag en lanceerde de eerste Ironman VR race, waarin ex-Ironman wereldkampioen Patrick Lange echter geklopt werd door een Belgische oud-duatleet. Loïc Helin legde bij ons uit hoe hij virtueel sneller was dan Lange. En er was nog de sabotage van Tim O’Donell die middenin een virtuele race erin slaagde de stroomkabel bij Mirinda Carfrae uit te trekken. Hoe zou het nog zijn met hun relatie ondertussen?

Lionel Sanders wint van Mathieu Van Der Poel

Bij gebrek aan beter trokken wij ons op aan de eerste virtuele wedstrijden op Zwift. Zo werden we aangenaam verrast door Lionel Sanders. De Canadese Colonel klopte in een Zwift-race namelijk niemand minder dan Mathieu Van Der Poel. Die headline alleen al leverde ons in april flink wat nieuwe lezers op 🙂 De Belgen deden het overigens meteen goed in de Zwift-wedstrijden. Jelle Geens had evenveel zenuwen als voor een wedstrijd. En Marten Van Riel werd knap tweede in de virtuele Ronde Van Vlaanderen. Met de Z Pro Tri Series kregen we echte wedstrijden voor triatleten, met Seppe Odeyn als bondscoach van de Belgian E-hammers die ons wekelijks op de hoogte hield. Maar er was ook kritiek over de calibratie en de berekening van de wattages en de opgegeven gewichten van de atleten.

Claire Michel wil meer vrouwensport op TV

In april maakte World Triathlon, die toen nog gewoon ITU heetten, bekend dat er tot in juni geen internationale races meer zouden komen. Ook de Ironman- en Challenge-races werden massaal gecanceld en er waren heel wat vragen over het WK Ironman in Hawaii. Patrick Lange stelde zelfs voor om een WK alleen voor pro’s te houden, zonder age groupers, een voorstel wat op weinig bijval kon rekenen. Voor Claire Michel was het uitstel van de Olympische Spelen en het wegvallen van de ITU-races een voordeel. De Brusselse was volop aan het revalideren van een knie-blessure. Maar ze liet vooral van zich spreken door haar opmerkelijke kritiek op Sporza. De Vlaamse sportzender bood in de lockdown aan om vroegere wielerklassiekers opnieuw uit te zenden. Claire deed een oproep om in de plaats daarvan meer vrouwensporten in beeld te brengen.

Ondertussen kregen voorzitter Michaël Schouwaerts en het nieuwe bestuur van Triatlon Vlaanderen groen licht van de clubs in een digitale Algemene Leden Vergadering om de komende vier jaar het beleid van triatlon en duatlon in Vlaanderen uit te tekenen. De federatie was in deze periode ook erg actief met (de aanpassing aan) corona-protocollen. En er werd ook een aanzet gegeven tot een goede regulering voor het beschikbaar stellen van open water zwemlocaties, maar daarover in de volgende overzichten meer…

Hans Cleemput tegen Wim De Doncker

Eerst was het bij ons tijd voor nog eens een ouderwetse wedstrijd. Sportevents kwam op de proppen met de Lockdown triatlon challenge eind april. Op twee dagen tijd moest er 500 meter gelopen worden, 23 km gefietst en 5 km gelopen worden op een parcours naar keuze. Jonie Vanhoutte en Nick Thijs, die brommerke Wouter Vander Mast klopte, werden de eerste lockdown winnaars. Maar het was vooral uitkijken naar de pittige strijd tussen Wim De Doncker en Hans Cleemput, met de nodige trash-talk vooraf.

Er werd gebakkeleid over de tactische parcourskeuzes. Want kwam de afdaling van Baraque Fraiture naar La Roche niet neer op ongeveer 23 km. Hans koos voor het jaagpad langs het kanaal. Uiteindelijk maakte Wim het verschil in het lopen. En Hans was al lang blij dat er nog wat volk achter hem finishte. Maar onze hoofdredacteur vond het vooral geweldig dat hij nog eens de microfoon kon bovenhalen om zijn eigen after movie van speaker-commentaar te voorzien. We waren wel heel snel blij in april…

Zwemmen met b(l)adblazer

Maar het meest gelezen verhaal van april kwam uit een zwembad in een tuin in West-Vlaanderen. De altijd vrolijke Xavier Muchery, die ook altijd houdt van een pittige uitdaging, soms zelfs meerdere per dag, ging in april helemaal viraal onder de triatleten en de duatleten. Door de sluiting van de zwembaden waren triatleten massaal op zoek naar zwem-alternatieven. De meesten gingen op zoek naar rekkers om in een buitenzwembadje te kunnen zwemmen. Maar Xavier ging een stap verder en maakte op een creatieve manier zijn eigen tegenstroombad… met een b(l)adblazer…

En wij? Wij dachten nog even door te trainen om ook de virtuele 111 van Bilzen mee te doen, maar boy, were we wrong 😉 Op naar een maand mei, opnieuw zonder wedstrijden. Tot morgen…

Vorige afleveringen jaaroverzicht 2020

Terug naar maart 2020

Terug naar februari 2020

Terug naar januari 2020