Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
“Mijn motto? Zorg dat je achteraf geen spijt hebt…” – 3quest: Tom Van Cappellen
Tom Van Cappellen in de World Cup triatlon van Sardinie (foto: World Triathlon/Janos M. Schmidt)
3quest

“Mijn motto? Zorg dat je achteraf geen spijt hebt…” – 3quest: Tom Van Cappellen

Tom Van Cappellen is een opkomend talent in de Belgische triatlonsport. Hij werd in 2019 Belgisch kampioen sprinttriatlon bij de U23 en datzelfde jaar pakte hij na een zege in de triatlon van Herderen de grootste overwinning uit zijn nog jonge carriere op het Belgisch kampioenschap Beermile in Leuven. Het werd dus hoog tijd dat het grote publiek de triatleet van SP&O Mechelen leert kennen en daarom zijn we blij dat Jonas De Wachter voor Tom koos als nieuwe slachtoffer van onze 3quest ketting-interviews. Tom heeft het over World Cups, de Spelen, onder water zwemmen, gemotiveerd trainen en racen en hij heeft nog wat tips voor studerende triatleten. En we zijn nu ook al zeer benieuwd naar de volgende 3quest met Dries #SorryNotSorry Matthys…

“Niet te veel nadenken over hoe race zal verlopen”

1 – Onlangs stond je aan de start van je eerste World Cup in Sardinië, hoe leef je naar zo een wedstrijd toe en wat zijn je toekomstplannen binnen de sport?

“Toeleven naar zo’n topwedstrijd, probeer ik zo normaal mogelijk te doen. Gewoon de standaard opbouw naar een race doen, een beetje intensteit in alle disciplines, maar proberen niet te overdrijven hierin. Ook probeer ik niet al te veel nadenken over hoe de race exact zal verlopen maar ik leef gewoon toe naar raceday met het plan er het maximale uit te halen.”

Tom Van Cappellen won Herderen in 2019 (foto: 3athlon.be)

“Het doel van de Italiaanse trip was vooral ervaring op doen en ontdekken hoe ver ik sta ten opzichte van de absolute wereldtop. Dit met het oog op mijn doelen in de sport, zijnde het hoogst haalbare bereiken. De Olympische Spelen zijn in mijn ogen toch nog steeds het summum voor een triatleet, dus hier zet ik dan ook mijn doel. De Spelen zijn echter niet voor komend jaar voor mij dus in de nabije toekomst is het vooral de bedoeling om mee te doen voor de knikkers op  T3’s, BK’s en kwalificatie afdwingen voor het EK en WK U23 op ETU cups.”

“Onder water zwemmen is niks voor mij”

2 – Klopt het dat je record onder water zwemmen 10 meter is? En dit was met vinnen, meen ik mij te herinneren? Heb je soms momenten waarop je trainingen echt niet ziet zitten en wat doe je dan om er toch aan te beginnen en jezelf te blijven motiveren?

“Hahahahaa, tjah. Onder water zwemmen… Als er één ding is wat Tom Van Cappellen niet kan, dan is het dit wel. Gelukkig staat er geen limiet op hoe vaak je mag ademhalen tijdens het zwemonderdeel in een triatlon. Naar trainingen met onder water zwemmen, kijk ik het minste uit. Verder heb ik niet echt een probleem met motivatie, zowel tijdens training als wedstrijd. Éénmaal ik mijn doelen voor het komende seizoen gesteld heb, is dat voor mij genoeg om gemotiveerd elke training af te werken.”

Tom Van Cappellen wint het BK Beermile (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D’haene)

“Wat dromen over leuke races maakt elke training direct een pak aangenamer. Tijdens wedstrijden motiveer ik mij meestal met de gedachte “Zorg dat je achteraf geen spijt hebt”. Bij moeilijke momenten in een race moet ik dit maar één keer tegen mezelf zeggen of ik ben weer helemaal klaar om alles te blijven geven tot op de finishlijn.”

“Als atleet groeien, vraagt tijd”

3 – Naast topsport triatlon heb je ook nog je universitaire studies, hoe combineer je dit en heb je eventueel tips voor jonge atleten die net gestart zijn aan hun studies?

“Er zijn twee zaken die hiervoor allesbepalend zijn, denk ik: niet alles zelf moeten doen en goed kunnen plannen. Ik had vanaf het begin het geluk dat ik op ongelooflijk veel steun van mijn club, coach, en ouders kon rekenen. Dus dat is punt één al van de baan. Plannen probeer ik steeds zo eenvoudig mogelijk te doen en zoveel mogelijk op korte termijn te plannen. Op maandag al plannen voor het weekend heeft niet veel zin als je nog niet exact weet hoe je je op vrijdag gaat voelen. Ik kijk dus meestal van dag tot dag en zorg er gewoon voor dat elke dag goed gevuld is met trainingen en studietijd.”

“Als tips voor jonge atleten kan ik hen zeker aanraden om niet te overdrijven in het vullen van je dagen. Rust vinden en nemen in je planning is even belangrijk als tijd nemen om te trainen. Ook mag je niet vergeten dat het groeien tot een goede atleet tijd vraagt, je moet je hiervoor niet haasten. Als ik soms hoor hoeveel uren jonge atleten trainen in combinatie met middelbare studies, kijk ik toch altijd vreemd op. Veel meer dan 10 uur per week trainde ik niet in het middelbaar hoor. Dus daarom mijn tip… Doe nu even kalm, train nu liever wat minder zodat je over een paar jaar, wanneer het er echt toe doet, je je vol op je sport kan gooien.”

https://www.instagram.com/p/CDtLSo6nXeK/

Drie vragen aan de ‘Matitser’

Wie wordt het volgende slachtoffer voor de 3quest?

Wel, hier zijn mijn drie vragen aan de enige echte Dries Matitser Matthys

1 – Je bent op 22 decemner 23 geworden, dus je bent officieel U23 af. Je start dus volgend jaar aan je eerste jaar bij de Elite, het jaar van de waarheid. Waar kunnen je grootste supporters je volgend seizoen allemaal aan het werk zien?

2 – Je hebt geen schrik om straffe uitspraken te doen, deze in de realiteit omzetten blijkt echter lastig. Dus, wanneer krijgen we eindelijk het debuut van Dries Matthys op een long distance race?

3 – Een dokter vertelt je morgen dat je het komende jaar geen sport meer mag beoefenen. Hoe zou je deze 365 dagen verplichte rust invullen?