Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Alweer geslaagde grap: Michael Phelps gaat niet aan triatlon doen
Nieuws

Alweer geslaagde grap: Michael Phelps gaat niet aan triatlon doen

We gaan er opnieuw eerlijk in zijn, we zijn er opnieuw stevig ingestonken… Hét nieuws van woensdag dat Michael Phelps een Ironman zou gaan doen, is het gevolg van de Dia de los Santos Innocentes, het Spaanse equivalent van onze 1 april, waarbij er praktische grappen gemaakt worden op wat wij kennen als ‘Dag van de Onnozele Kinderen’. Deze grap was wel erg geslaagd, want wij waren lang niet de enigen die erin trapten. Zelfs op RTBF verscheen woensdagochtend al het nieuws en heel wat triatlonsites namen het verhaal over. En ook jullie gingen er graag in mee, wat aantoont dat de triatlon-community graag Phelps had zien zwemmen, fietsen en lopen in de Ironman Tulsa. We hadden beter op onze hoede moeten zijn, want vorig jaar trapten we ook al in een gelijksoortige grap met Alberto Contador… Ze moesten zoiets verbieden in komkommertijd… 😀

De originele tekst van woensdagochtend. Dat de Ironman Tulsa en bij uitbreiding alle Noord-Amerikaanse Ironmans uitverkocht zijn, is overigens geen grap…

De vroegere topzwemmer Michael Phelps wordt triatleet in 2021, dat kondigde de 35-jarige Amerikaan deze week aan. Met 23 gouden Olympische medailles en 26 gouden medailles op WK’s mogen we Michael Phelps gerust een fenomeen noemen. De zwemmer maakte vooral tussen 2000 en 2012 furore en behaalde toen zijn grootste successen, maar nu wacht hem een nieuwe uitdaging: op 23 mei zal de Amerikaan meedoen aan de Ironman Tulsa, zijn eerste triatlon. Als de temperatuur het toelaat, zal dat overigens in een Phelps wetsuit zijn…

10 kg lichter dan tijdens topsportjaren

Phelps pakt het dus meteen serieus aan en richt zich op de klassieke afstand van 3.8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42.2 kilometer lopen. De olympische recordhouder (met 28 medailles in totaal, waarvan 23 gouden) is nog altijd zeer actief. Vroeger deed hij al vaak aan fietsen in de voorbereiding op het zwemseizoen. Tegenwoordig fietst hij zo’n 800 km per maand op de smart-trainer of buiten op het golvende parcours rond zijn woonplaats. Phelps weegt tegenwoordig overigens 86 kg, wat 10 kilo lichter is dan tijdens zijn topsportjaren.

“Ik weet niet of ik ooit zal stoppen”

“Ik doe al meer dan 20 jaar aan sport en ik train elke dag,” legt Phelps uit. “Ik weet dat ik het gelukkigst ben als ik in goeie conditie ben. Ik hou van sport. Ik weet niet of ik ooit zal stoppen met sporten. Het is een rare kronkel die ik in mijn hoofd heb, waardoor ik er elke dag mee bezig ben,” aldus Phelps. De Amerikaanse sportheld bezit een aantal lichamelijke eigenschappen die hem geschikt maken voor zwemmen, en door zijn trainingen in het fietsen, wordt verwacht dat hij de eerste twee onderdelen perfect aankan. Zijn lopen is voorlopig de onbekende factor.

Enorme spanwijdte

Bij Phelps is de spanwijdte van zijn armen acht centimeter langer dan zijn lichaamslengte – bij ‘normale’ mensen is dit gelijk aan elkaar – en is de afstand tussen zijn ribben en heupen tien centimeter langer dan gemiddeld. Daarnaast bevat zijn bloed na inspanning minder melkzuur dan gemiddeld en is hij in staat zijn gewrichten te overstrekken, waardoor zijn benen een vijftien graden grotere zwaai kunnen maken dan die van een gemiddeld persoon. Het is uiteraard nog onduidelijk of deze voordelen hem ook op de fiets en tijdens het lopen iets gaan opleveren.

Ironman Tulsa uitverkocht

Michael Phelps had al langer een link met de triatlonsport. Samen met Bob Bowman ontwikkelde hij in samenwerking met Aqua Sphere de nieuwe kledinglijn Phelps, inclusief de Phelps wetsuits voor triatleten. Of hij die wetsuit mag dragen in de Ironman Tulsa is nog maar zeer de vraag, dat is afhankelijk van de watertemperatuur van het Keystone Lake in Manford. De Ironman in Oklahama is in 2021 het North American Championship. Wie het graag nog had willen opnemen tegen Michael Phelps, komt te laat. De Ironman Tulsa is net als alle andere Noord-Amerikaanse Ironman races volledig uitverkocht.