Nederland is in de ban van de avondklok die de Nederlandse regering voorstelt als extra maatregel tegen de covid-19 pandemie, waardoor je na 20u30 je huis niet meer zou mogen verlaten en dat kan ook zijn gevolgen hebben voor (amateur)sporters. Het NOC*NSF, het Nederlands olympisch comite, en de KNVB, de Nederlandse voetbalbond, reageren scherp op de avondklok die mogelijk volgend weekend zal ingaan. De sportbonden maken zich zorgen dat deze avondklok een grote negatieve invloed zal hebben op de hoeveelheid beweging die mensen krijgen, zo schrijft de NOS. Het NOC*NSG voerde ook onderzoek waaruit blijkt dat de Nederlanders minder sportief zijn in de tweede lockdown…
“Vanuit de sportwereld gezien zou een avondklok pas om 23.00 uur actief moeten zijn, zodat mensen in de avonduren nog wel – na hun werk en schoolactiviteiten – kunnen (buiten) sporten. We zien dat in andere landen ook rekening wordt gehouden met sportbeoefening bij de ingestelde lockdowns, waardoor je de samenleving wél actief en in beweging kan houden”, lieten de bonden weten. “We moeten afwachten wat de mogelijke maatregel precies inhoudt, maar een verdere inperking van de sportmogelijkheden zou niet goed zijn”, gaat de woordvoerder van NOC*NSF verder. “Sporten levert een belangrijke bijdrage aan de weerbaarheid en gezondheid van de samenleving.” Rutte sprak overigens van een avondklok die van 20:30 uur tot 4:30 uur zou gelden.
Onderzoek: mensen minder sportief tijdens tweede lockdown
Terwijl hardloopzaken en fietsverkopers in de eerste lockdown nog overspoeld werden door enthousiaste ‘sporters-to-be’, blijkt dat in de tweede lockdown wel anders. Veel van de hardloopschoenen zijn achter in de kast beland en de spinnenwebben hangen aan de fiets. Uit een onderzoek van Ipsos en in opdracht van NOC*NSF, blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders minder beweegt gedurende deze tweede lockdown. Naar verwachting zal dit nog verder afnemen nu we te maken krijgen met een avondklok.
In ons land riep Michaël Schouwaerts, voorzitter van Triatlon Vlaanderen, tijdens zijn terugblik op 2020 ook al de regering op om sport niet te beperken. “Onze beleidsmakers wens ik naast die gezondheid ook het inzicht en de daadkracht toe om aan preventieve gezondheidszorg te doen. Sport en beweging nemen daar een cruciale en actieve plaats in en dienen als dusdanig gefaciliteerd en niet beperkt te worden,” aldus Michaël.
3athlon.be op Strava
Joclub Herent Podcast
3athlon.be op Instagram
Volg 3athlon.be
FVDW
Zo ziet Adam Hansen zijn toekomstige custom ‘Hanseeno’ triatlonfiets er uit
Dat Adam Hansen na een succesvolle wielercarriere overstapt naar de triatlonsport, is ondertussen bekend nieuws, maar de Australiër wil aan…
Video: Fiets Kuisen
- Martin Breedijk stelt zich verkiesbaar als Vice-President European Triathlon
- Autocoureur Billy Monger volbrengt ‘triathlon’ na verliezen beide benen
- Multisport Research vergelijkt reacties van atleten op enquêtes begin 2021 met voorjaar 2020
- Vriendin Donald Hillebregt: ‘Vergeet de talloze wasjes, de gadgets en zogenaamde ‘hersteltijd’ niet’
- Voormalig Nederlands Kampioen openwaterzwemmen Suzanne Brummel: ‘Grote triathlonfamilie waarin iedereen elkaar van alles gunt’