Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nederlands olympisch comite vreest gevolgen avondklok “Inperking sport-mogelijkheden is niet goed”
Lopen kan straks in Nederland mogelijk niet meer na 20h30 (foto: Romy Louise van Schooneveld)
Multisports

Nederlands olympisch comite vreest gevolgen avondklok “Inperking sport-mogelijkheden is niet goed”

Nederland is in de ban van de avondklok die de Nederlandse regering voorstelt als extra maatregel tegen de covid-19 pandemie, waardoor je na 20u30 je huis niet meer zou mogen verlaten en dat kan ook zijn gevolgen hebben voor (amateur)sporters. Het NOC*NSF, het Nederlands olympisch comite, en de KNVB, de Nederlandse voetbalbond, reageren scherp op de avondklok die mogelijk volgend weekend zal ingaan. De sportbonden maken zich zorgen dat deze avondklok een grote negatieve invloed zal hebben op de hoeveelheid beweging die mensen krijgen, zo schrijft de NOS. Het NOC*NSG voerde ook onderzoek waaruit blijkt dat de Nederlanders minder sportief zijn in de tweede lockdown…

“Vanuit de sportwereld gezien zou een avondklok pas om 23.00 uur actief moeten zijn, zodat mensen in de avonduren nog wel – na hun werk en schoolactiviteiten – kunnen (buiten) sporten. We zien dat in andere landen ook rekening wordt gehouden met sportbeoefening bij de ingestelde lockdowns, waardoor je de samenleving wél actief en in beweging kan houden”, lieten de bonden weten. “We moeten afwachten wat de mogelijke maatregel precies inhoudt, maar een verdere inperking van de sportmogelijkheden zou niet goed zijn”, gaat de woordvoerder van NOC*NSF verder. “Sporten levert een belangrijke bijdrage aan de weerbaarheid en gezondheid van de samenleving.” Rutte sprak overigens van een avondklok die van 20:30 uur tot 4:30 uur zou gelden.

Onderzoek: mensen minder sportief tijdens tweede lockdown

Terwijl hardloopzaken en fietsverkopers in de eerste lockdown nog overspoeld werden door enthousiaste ‘sporters-to-be’, blijkt dat in de tweede lockdown wel anders. Veel van de hardloopschoenen zijn achter in de kast beland en de spinnenwebben hangen aan de fiets. Uit een onderzoek van Ipsos en in opdracht van NOC*NSF, blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders minder beweegt gedurende deze tweede lockdown. Naar verwachting zal dit nog verder afnemen nu we te maken krijgen met een avondklok.

In ons land riep Michaël Schouwaerts, voorzitter van Triatlon Vlaanderen, tijdens zijn terugblik op 2020 ook al de regering op om sport niet te beperken. “Onze beleidsmakers wens ik naast die gezondheid ook het inzicht en de daadkracht toe om aan preventieve gezondheidszorg te doen. Sport en beweging nemen daar een cruciale en actieve plaats in en dienen als dusdanig gefaciliteerd en niet beperkt te worden,” aldus Michaël.