Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Koen “Flor” Vanderbeke over combi triatlon, werk en gezin: “Trainen van 5 tot 7 u. ’s ochtends…”
Flor Vanderbeke in het WK Ironman in Hawaii (foto: Flor Vanderbeke/RR)
Nieuws

Koen “Flor” Vanderbeke over combi triatlon, werk en gezin: “Trainen van 5 tot 7 u. ’s ochtends…”

Triatleet Koen, of beter “Flor”, Vanderbeke is hier op 3athlon.be al regelmatig de revue gepasseerd na sterke age group prestaties in het Ironman-circuit en natuurlijk dankzij zijn vijf deelnames aan het WK Ironman in Hawaii, maar echt wereldberoemd werd hij na een passage in de Jogclub Podcast via MTT-voorzitter Marc Matthys. Bobbie en Seppe wilden graag weten waarom Koen altiijd als “Flor” wordt aangesproken. Wij vroegen het zelf aan De triatleet uit Erps-Kwerps die dit jaar 49 jaar oud wordt en hadden het met hem natuurlijk over triatlon, en hoe je dat combineert met een drukke job en een gezinsleven. “Vroeg opstaan is voor mij key, ik sta elke dag tussen 4u30 en 5u. op en train dan 1 tot 1,5 uur.  Op dat vroege uur is er nog niemand die u stoort, en daarna kan je fris aan je werkdag beginnen…”

Seppe Odeyn had het in een aflevering van de Jogclub Podcast over hoe Marc ‘Demerman’ Matthys uitgebreid de loftrompet afstak over zijn ploeggenoot Koen Vanderbeke die een 60-uren-week combineerde met topprestaties in triatlon. Dat was een goeie gelegenheid om Seppe vervolgens te melden dat iedereen Flor zegt tegen Koen. En aangezien Bobby en Seppe zich afvroegen waar die bijnaam vandaan komt, trokken wij virtueel richting Erps-Kwerps om het zelf aan Koen, sorry… Flor te vragen. En het blijkt helemaal niet zo spectactulair te zijn. “Flor is de afkorting van mijn tweede naam Florent,” vertelt Flor. “In ‘1ste kan’ op de unief waren er te veel met de voornaam Koen in mijn jaar en ze zijn me dan maar Flor beginnen noemen.” En dat bleef ook tijdens zijn triatloncarriere zo.

“Begon te flirten met 100 kg en wou weer triatlon doen”

Flor Vanderbeke loopt op Alii Drive in Kona (foto: Flor Vanderbeke/RR)

Het palmares wat Marc Matthys had opgesomd, mocht dan een klein beetje overdreven zijn, het blijkt wel dat Flor twee triatloncarrieres gehad heeft, of nog heeft. “Ik heb twee periodes in mijn leven aan triatlon gedaan,” legt Flor uit. “Ik ben begonnen rond mijn 15de in de Veloopzwem in De Haan (een triatlonklassieker, meestal seizoensopener, met zwemmen in binnenbad en fietsen en lopen in de namiddag op basis van de zwemtijden – redactie) en dan enkele jaren als junior kwart-triatlons gedaan tot mijn 18de.”

“Dan is er een passage geweest op de unief waar de focus op het studentenleven lag, zonder sport…  Daarna ben ik beginnen werken bij DEME, waar ik de eerste 10 jaar van mijn loopbaan projecten gedaan heb over de hele wereld. Dat was een periode waar ik ook met zeer veel plezier op terug kijk, niet om sportieve redenen, maar toen ik begon te flirten met de 100 kg wist ik dat ik beter terug kon beginnen sporten. Rond mijn 35ste ben ik dan terug beginnen triatlonnen, met de focus op de lange afstand. Ik ben toen terecht gekomen bij het Machels Triathlon Team, een klein team met focus op de lange afstand.”

“5 keer Hawaii, maar nooit topprestatie kunnen leveren”

Flor Vanderbeke klaar voor een vijfde WK Ironman in Kona (foto: Flor Vanderbeke/RR)

Die lange afstand lag Flor Vanderbeke, met mooie resultaten en topervaringen in Kona, al schreven wij in 2014 nog dat het Flor zijn laatste keer zou zijn, maar dat bleek nogal mee te vallen. “Er zijn meerdere hoogtepunten in mijn carriere, zeker mijn 5 deelnames aan het WK Ironman in Hawaii. Het is alleen jammer dat ik daar nooit een topprestatie kon leveren,” legt Flor uit. “Ik stond ook 4 keer op een age-group podium op een Ironman, waarvan twee keer een eerste plaats.”

“Sportief waren ook mijn twee sub-9’s hoogtepunten, zeker mijn tweede sub-9 op de Ironman in Mallorca is sportief zeker mijn sterkste prestatie.  Mijn lopen was meestal al mijn beste discipline en in Mallorca heb ik dan eindelijk een marathon onder 3 uur kunnen lopen tijdens een Ironman: dat was kicken en afzien tegelijkertijd.”

“Ik sta elke dag tussen 4u30 en 5 u. op”

Als Operationeel Directeur bij DEME en een gezin, is de tijd die Flor aan training kan besteden beperkt. Wij vroegen wat tips voor mensen die net zoals Flor werk en triatlon combineren? “Vroeg opstaan is voor mij key,” legt Flor uit. “Ik sta elke dag tussen 4u30 en 5u op en train dan 1 tot 1,5 uur.  Op dat vroege uur is er nog niemand die u stoort, en daarna kan je fris aan je werkdag beginnen. De lange trainingen zijn dan voor het weekend.  Vroeger kwamen daar ook nog 3 à 4 avond trainingen in de week bij, maar nu laat mijn huidige job dat niet meer toe. Daarnaast moet je ook thuis goed georganiseerd zijn en goede support hebben van de rest van de familie. Ik heb het geluk dat mijn vrouw Elke mij altijd 100% gesteund heeft in al mijn sportieve exploten.”

“Wat ook nog enorm helpt,” vertelt Flor, “is binnen kunnen trainen, op de rollen en op de loopband, super efficiënt en vooral in de winter ook vaak aangenamer en veiliger. Uiteindelijk is het belangrijkste om consequent te trainen, gans het jaar door trainen met dan telkens specifieke opbouw van een week of 6 naar enkele hoofddoelen.  Ik heb ook al vele jaren een trainer: eerst 7 jaar bij Loic Helin en nu reeds twee jaar bij Wim Van De Wielle. Voor mij werkt dit perfect, dan moet ik niet nadenken wat ik moet doen, gewoon een schema zo goed mogelijk volgen.”

“De maten van het Machels Triatlon Team”

Flor Vanderbeke bij zijn finish in de Ironman Klagenfurt (foto: Flor Vanderbeke/RR)

“Een laatste belangrijke factor is de fun op trainingen. Ik heb het geluk al jaren samen te kunnen trainen met andere atleten. Zo heb ik al ontebare uren samen met de maten van het Machels Triathlon Team kunnen trainen. Bijna elk weekend fietsen, zwemtrainingen, wedstrijden. Ook altijd een jaarlijkse stage in april die de echte start van het seizoen inluidde. We zijn er ook altijd in geslaagd om ons met 3 of 4 te kwalificeren voor Hawaii, ook altijd top.”

“We huurden dan een huis voor 2 à 3 weken voor de wedstrijd, een beetje weg van Kona centrum, op de berg bij de luchthaven. Dat was vakantie en topsport samen op een fantastische plaats. Dat maakt eigenlijk dat de trainingen meestal nog veel leuker zijn dan de wedstrijden zelf. Daarnaast heb ik jaren samen met Stefanie Adam gezwommen, wij hadden het geluk dat we al om 6u30 konden zwemmen in Hofstade, helaas is dat zwembad sinds begin 2019 definitief gesloten.”

Trail runnen en gravelrides in 2021

2021 kondigt zich nog niet meteen als een normaal jaar aan, maar Flor heeft wel al een paar mooe vooruitzichten, maar voorlopig nog geen triatlons. “Voor 2021 staan enkel lange trail run’s en gravel rides op het programma, ik wil zeker eens een 100 km lopen en als dat meevalt ook wel een 100 mijl.  Ik sta ook op de wachtlijst van Badlands, een gravel-rit van 700 km in het zuiden van Spanje.  Voorlopig geen triatlons.  Ik was dit eigenlijk al van plan in 2020, maar doordat alles afgelast werd zal dit nu met wat vertraging gebeuren.  Het is ook zo dat trail runnen en gravel fietsen veel meer draaien rond het avontuur en het finishen, niet zo fel op het puur competitieve. Dat staat mij ook wel aan. Dus vanaf nu echt lange duursport,” vertelt Flor.

De winter mag dan volop bezig zijn, voorlopig blijft Flor ook gewoon doortrainen. “Niettegenstaande de focus nu even niet op triatlon ligt, train ik nog steeds elke dag, wel enkel lopen en fietsen,” zegt Flor. “Ik doe ook veel van mijn trainingen binnen op Zwift, zowel fietsen als lopen. Ook in 2020 ben ik niet gestopt met trainen, ook al vielen alle doelen weg. Ik ben dan maar begonnen met andere kleine challenges te doen. ‘Badgkes’ halen op Zwift en Veloviewer, zo liep ik een marathon op mijn loopband en deed ik ook een virtual everesting van 10.000 hm. Niet ultra spectaculair, maar het houdt een mens bezig,” aldus Flor Vanderbeke.