Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
4 Belgische triatleten bij de vrouwen en 3 bij de mannen in top-100 van nieuwe PTO World Ranking
Ironman Hawaii wereldkampioen Jan Frodeno op 1 in de World Ranking
Nieuws

4 Belgische triatleten bij de vrouwen en 3 bij de mannen in top-100 van nieuwe PTO World Ranking

De PTO, de Professional Triathletes Organization, heeft zijn nieuwste World Ranking gepubliceerd, de wereldranglijst van de triatleten van de lange afstand. Hoewel er in 2020 nauwelijks wedstrijden waren, zijn er toch wel wat wijzigingen in de top-100. Helemaal bovenaan prijken meervoudig Ironman-wereldkampioenen Jan Frodeno en Daniela Ryf. Bij de vrouwen staan er 4 Belgische triatletes in de top-100, bij de mannen is ons land met 3 triatleten vertegenwoordigd. Je moet blijkbaar geen actieve triatleet zijn om deel uit te maken van de PTO World Ranking, want zowel Frederik Van Lierde als Tine Deckers, die in 2020 allebei afscheid namen van de triatlonsport, zijn er nog bij.

Frederik Van Lierde staat bij de mannen nog op de 51ste plaats, nota bene 8 plaatsen hoger dan Patrick Lange. Fre kondigde ondertussen zijn afscheid aan, maar of je nu nog actief bent als triatleet is blijkbaar geen criterium voor de top-100 van de PTO World Ranking. Hetzelfde geldt voor Tine Deckers die op plaats 56 onze tweede hoogst genoteerde triatlete is in de lijst. Zij nam in 2020 ook afscheid van de triatlonsport na een mooie carriere. En in mindere mate geldt het ook voor Sara Van De Vel, die de overstap maakt naar het wielrennen. Zij is onze derde vrouw in de top-100 op plaats 87.

Tondeur en Heemeryck hoogst genoteerde Belgen

Van de actieve triatleten is Alexandra Tondeur onze hoogst gerankte triatlete op plaats 44 met 234,81 punten. Katrien Verstuyft staat op plaats 93 met 176,86 punten, maar zij deed geen enkele internationale wedstrijd in 2020. De Zwitserse Daniela Ryf voert de ranking nog altijd aan met 363,71 punten. De Britse Lucy Charles staat op de tweede plaats en de Nieuw-Zeelandse Teresa Adams gaat op plaats drie nipt de Australische Sarah Crowley en de Duitse Hawaii-winnares Anne Haug vooraf.

Bij de mannen is Pieter Heemeryck de beste Belg in de top-100. In de vorige ranking stond hij nog op de 12de plaats, nu staat Pieter op plaats 16 met 272,26 punten. Bart Aernouts stond in de vorige ranking nog 15de maar hij nam niet deel aan The Championship en zakt daardoor uit de top-20 naar een 27ste plaats met 258,30 punten. De leidersplaats is no altijd voor de populaire Duitser Jan Frodeno. De wereldkampioen Ironman leidt met 324,67 punten voor de Brit Alistair Brownlee (308,92) en de Noord Gustav Iden (305,53).

Ondertussen blijft het zeer de vraag wanneer er opnieuw punten gescoord kunnen worden voor de ranking, want deze week raakte bekend dat de Challenge Lisboa in Portugal niet zal doorgaan op 27 maart…

De volledige PTO World Ranking vanaf januari 2021