Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pieter Heemeryck naar 70.3 Dubai “Hoop dat Frodeno meedoet, uniek om tegen hem te racen…”
Heemeryck en Van Lierde samen aan kop in Menen (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Nieuws

Pieter Heemeryck naar 70.3 Dubai “Hoop dat Frodeno meedoet, uniek om tegen hem te racen…”

Als alles goed gaat, stapt de Belgische triatleet Pieter Heemeryck maandag op het vliegtuig richting Dubai om er op 12 maart mee te doen aan de 70.3 Ironman, de internationale halve triatlon. De toptriatleet van het Domo-Scott team stond ook op de deelnemerslijst van de Challenge Miami, waar het deelnemersveld, ook met dank aan de PTO, erg indrukwekkend is. Maar voor Pieter gaven de reisomstandigheden en maatregelen de doorslag om uiteindelijk voor Dubai te kiezen. “Triatleten die van buiten de Verenigde Staten komen, moeten zeven dagen in quarantaine, in Dubai volstaan twee negatieve testen…”

Het is het nieuwe normaal, triatleten die zorgvuldig moeten omgaan met reisplannen en corona-tests. Bovendien is het voor veel triatleten extra zuur dat er in een periode dat er nauwelijks wedstrijden door kunnen gaan, twee topevenementen op hetzelfde moment vallen. Dat zal Pieter Heemeryck niet tegenhouden om in Dubai voor een topprestatie te zorgen, want als we de Domo-Scott atleet zondag spreken, een dag voor zijn afreis naar de Verenigde Arabische Emiraten, klinkt hij erg positief en ambitieus.

“In Miami zou ik week in quarantaine moeten”

“De keuze was snel gemaakt om voor Dubai te gaan en niet deel te nemen aan de Challenge Miami,” vertelt Pieter. “Challenge vroeg de atleten die van buiten de Verenigde Staten kwamen om een week in quarantaine te gaan ter plaatse. Dus dat betekende ten laatste afgelopen vrijdag aankomen in Miami en dan in quarantaine gaan. Reken daar de reis bij en dat is dus een dikke tien dagen weg van huis zijn. En ik ben niet de grootste fan van lang van huis weg te zijn, zeker niet in deze tijden waar de regels constant veranderen.”

Vorig jaar was de 70.3 Ironman Dubai één van de laatste wedstrijden die door kon gaan voor de corona-crisis echt wereldwijd toesloeg. Bart Aernouts won er en Pieter Heemeryck pakte er zilver; Dat was een bijkomende reden om voor Dubai te kiezen. “Ik had er inderdaad een goede ervaring vorig jaar,” gaat de ‘Pierre’ verder. “Bovendien is het reizen naar Dubai gemakkelijker dan naar Miami. En ook de afstanden spreken me meer aan. In Miami is het 1.500 meter zwemmen, 60 km fietsen en 17 km lopen. In Dubai is het een echte halve triatlon (met 1.900 meter zwemmen, 90 km fietsen en 21 km lopen – redactie) en dat ligt me beter. Daar komt nog bij dat het in Miami een veel technischer parcours is in het fietsen. In tegenstelling tot Daytona wordt er niet op het ovaal gefietst. Testen hebben uitgewezen dat ik meer gemaakt ben voor een niet-technisch parcours,” lacht Heemeryck.

“Ik hoop stiekem op Jan Frodeno”

Ook in Dubai gelden strenge corona-maatregelen, maar Pieter hoeft er niet meteen in quarantaine. “Hopelijk verandert de situatie niet meer, maar normaal is een negatieve test 72 uur voor vertrek voldoende om te kunnen reizen naar Dubai. Ter plaatse kan je er nog uitgepikt worden voor een extra test,” legt De Reiger uit. Dat de reisrestricties voor Miami wat strenger waren, ondervond Jan Frodeno deze week in de luchthaven. De wereldkampioen Ironman beschikte niet over een correcte reis-uitzondering en mocht het vliegtuig naar Miami niet op. Pieter hoopt dat het alternatief Dubai wordt. “De concurrentie is moeilijk in te schatten in Dubai, maar stiekem hoop ik toch dat Jan Frodeno alsnog voor Dubai kiest. Niet om van hem te winnen, maar het blijft toch uniek om een wedstrijd tegen Frodeno te doen.”

Het is ondertussen alweer een paar maand geleden dat Pieter een wedstrijd deed. “Ik kijk er zeker naar uit. Het is van Daytona geleden dat ik nog een wedstrijd gedaan heb (waar Pieter 18de werd in The Championship in december 2020 – redactie) en dus is het erg moeilijk om in te schatten waar ik sta en hoe het met de concurrentie gesteld is. Dat zien we vrijdag wel. Het gaat in elk geval tropisch worden, met temperaturen rond 36 graden. Gelukkig vertrek ik maandag zodat ik me nog een paar dagen kan aanpassen. Zaterdag na de wedstrijd keer ik al terug en dan geldt bij ons de normale quarantaine-periode voor topsporters. Ik doe alleszins in Dubai mijn best. We moeten dankbaar zijn voor elke race die kan doorgaan en er in deze tijden nog meer van proberen te genieten,” aldus Pieter, die in Dubai zijn eerste triatlonwedstrijd onder nieuwe coach Frederik Van Lierde doet. Samen met Frederik is Pieter blijkbaar te gast in Sportweekend op Sporza op zondagavond…

https://www.instagram.com/p/CMH4dTXBzFJ/