Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jan Frodeno wint voor het eerst sinds Hawaii 2019 weer toptriatlon, Bart Aernouts in top-15 in Miami
Jan Frodeno op weg naar winst in Miami (foto: Challenge Family)
Nieuws

Jan Frodeno wint voor het eerst sinds Hawaii 2019 weer toptriatlon, Bart Aernouts in top-15 in Miami

De Duitse toptriatleet Jan Frodeno heeft op indrukwekkende wijze de Challenge Miami triatlon gewonnen vrijdag. De Ironman wereldkampioen van 2019 had sinds zijn zege in Hawaii geen triatlonwedstrijd meer meegedaan. Na 17 maanden pakte hij een straffe zege tegen een absoluut topveld met de Canadese triatleet Lionel Sanders op twee en Ben Kanute op drie, die in de slotronde voorbij de Amerikaan Chris Leiferman van het Belgisch-internationale BMC-Vifit Sport team ging. Bart Aernouts, de enige Belgische triatleet in Miami, moest na het zwemmen aan een lange inhaalrace beginnen, maar rukte van plaats 38 op naar de top-15.

Ben Kanute kwam na 1.500 meter in 20’16 als eerste uit het water, maar de verschillen waren erg klein. Vlak achter de Amerikaanse topper op zowel de korte als de halve afstand volgden Jan Frodeno, Timothy O’Donnell en de verrassende ex-wielerprof Nick Kastelein. Andere favorieten als Pablo Dapena (28″) en Rudy Von Berg (31″) volgden op korte achterstand. Lionel Sanders kwam als 32ste op 2’10 uit het water. Bart Aernouts volgde op 3’56 als 38ste.

Aernouts op de fiets in top-20

Jan Frodeno wint Challenge Miami (foto: Challenge Family)

Bart Aernouts had er blijkbaar zin in. De Sportoase-Veldeman-Wcup triatleet begon aan een stevige inhaalrace en verloor nauwelijks tijd op de koplopers. Halfweg de 60 km fietsen fietste Bart in 25ste positie op 4’42 van Jan Frodeno, Andrew Starykowycz en Magnus Ditlev. Die drie hadden ongeveer een halve minuut voorsprong op Rudy Von Berg, Tim O’Donnell en Ben Kanute. Kastelein volgde dan al op meer dan 2 minuten, Lionel Sanders op 2’24.

In de tweede helft van het fietsonderdeel verandere er niet zoveel meer. Starky pakte een tiental seconden voorsprong op Ditlev en Frodeno. Bart Aernouts dook in de laatste twee ronden eindelijk de top-20 binnen, op meer dan zes minuten ondertussen van Starky. Andrew Starykowicz wisselde als eerste voor de 17 km lopen, met 6 seconden voor op Ditlev en Frodeno. De Ironman wereldkampioen van 2019 nam heel snel de koppositie over van Starky en op dat moment was het al duidelijk dat de rest voor de ereplaatsen zou strijden. Bart Aernouts kwam als 17de de wisselzone binnen, op 6’28 van Starky.

Frodeno versus Sanders in slotfase

Aernouts wordt op een ronde gezet door Frodeno

In het lopen bleef Frodeno een stevig tempo aanhouden. Magnus Ditlev verloor halfweg 1’40 en begon stilaan de hete adem van Lionel Sanders in zijn nek te voelen, die oprukte naar de derde plaats. Vlak na halfweg zette Frodeno ook Bart Aernouts op een ronde, maar Bart probeerde nog even aan te pikken in het spoor van de Duitser in een poging om de top-15 binnen te duiken. Met nog twee ronden te gaan, passeerde Lionel Sanders ook Magnus Ditlev. Met een verschil van 2’23 in het voordeel van Frodo kon er van een echte battle met The Colonel geen sprake meer zijn, maar de twee topfavorieten bleven niettemin alles geven.

Jan Frodeno won voor het eerst sinds zijn overwinning in het wereldkampioenschap Ironman in Hawaii in oktober 2019 nog eens een grote internationale triatlon. De Duitser deed het op indrukwekkende wijze, ook al was de aanloop naar de wedstrijd niet vrij van obstakels. Zo werd vorige week vrijdag Frodeno nog de toegang geweigerd tot het vliegtuig naar de States omdat zijn reis-uitzondering niet in orde was. Een paar dagen later waren de papieren wel in orde en kon hij alsnog naar Miami vliegen, maar zo werd zijn voorbereidingstijd wel erg kort. Frodeno won in 2u37’57. Lionel Sanders pakte de tweede plaats op 2’31. Ben Kanute liep naar de derde plaats op 3’38, vlak voor Chris Leiferman en halve Belg Rudy Von Berg, die net zoals in Daytona vijfde werd. Bart Aernouts kwam als 15de binnen in 2u47’25 op 9’27 van Frodeno.