Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatleet Bart Aernouts in Miami: “Tests en quarantaine en het ‘nieuwe reizen’ horen er nu allemaal bij…”
Bart Aernouts wint in Dendermonde in 2020, zijn laatste race tot nu (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D'haene)
Nieuws

Triatleet Bart Aernouts in Miami: “Tests en quarantaine en het ‘nieuwe reizen’ horen er nu allemaal bij…”

Triatleet Bart Aernouts, vice-wereldkampioen Ironman in 2018, mag na bijna zes maanden zonder wedstrijden eindelijk weer eens een race doen, nu vrijdag in de Challenge Miami. Het vooruitzicht op eindelijk weer een triatlon-wedstrijd maakt dat Bart zich goed voelt. Wij spraken twee dagen voor de race met een ontspannen Bart Aernouts, vanop het bed van zijn hotelkamer waar hij helemaal alleen toeleeft naar de Challenge Miami. “Het is inderdaad een beetje eenzamer dan vroeger, zo zonder entourage, maar het leven is voor iedereen eenzamer geworden hé…”

“Motivatie ging op en neer”

Bart is blij dat hij vrijdag nog eens een race-nummer mag opspelden. “Het is een dik half jaar geleden ja, met de halve triatlon van Menen en de wedstrijd in Dendermonde in september vorig jaar. Sindsdien heb ik geen enkele race meer gehad,” vertelt Bart. “Ik ben blij dat er opnieuw wedstrijden zijn. Er moest voor ons toch wel weer iets gebeuren, dat we opnieuw wat perspectief kregen na alle uitgestelde en geannuleerde races. Want ik moet daar eerlijk in zijn, ook bij mij is de motivatie op en neer gegaan. Je probeert je zo goed mogelijk voor te bereiden, maar als je niet weet wanneer je een wedstrijd hebt, is het lastig. Ik ben prof-triatleet, dit is onze job, he, maar het is en blijft moeilijk om je op te laden om bij wijze van spreken “te gaan werken” als je geen wedstrijddoel voor ogen hebt.”

Gelukkig bleef Bart erin geloven en staat hij vrijdag aan de start in Miami. Ook zijn sponsoren bleven in hem geloven. Enkele dagen geleden spraken we Michaël Schouwaerts, met Sportoase hoofdsponsor en goeie vriend van Bart. Hij wees ons op het enorme vertrouwen van de huidige sponsoren. Alle contracten liepen eind 2020 op, maar die zijn uitgezonderd een paar nieuwe sponsordeals, allemaal verlengd. “Ik ben één van de atleten die van geluk mag spreken dat mijn sponsoren ook in deze periode in mij blijven geloven. Ik ben er erg blij mee en ik ben hen daar ook enorm dankbaar voor. Als je daar even bij stil staat, dan is het ongelofelijk in een periode waarin wij hen weinig zichtbaarheid kunnen schenken. Ik wil dan ook zeker mijn best doen voor hen, maar dat is niet mijn enige motivatie,” legt Bart uit.

“Ik hoop meer wedstrijden in de VS te doen”

“Ik wil graag gewoon weer wedstrijden doen,” gaat Bart verder. “Daarom heb ik ook besloten om na de wedstrijd nog een tijd in de Verenigde Staten te blijven en te zien of ik hier en daar nog een race kan meepikken. Ik zit nu een week in Miami. Op voorhand wist ik dat ik in quarantaine zou moeten op mijn hotelkamer. Het is wat eenzamer zo alleen zonder entourage, maar het leven is voor iedereen eenzamer geworden hé. Nu, de andere atleten zitten in hetzelfde hotel en we komen elkaar ook tegen bij de trainingen in het zwembad, dus het geeft niet helemaal het gevoel dat je helemaal alleen bent. Zelf houd ik me wel strikt aan de regels. Het laatste wat je wil meemaken, is uiteindelijk die ene race missen door een positieve test.”

“Drie keer getest op zes dagen”

Wat dat betreft, zit het bij Bart wel goed. Hij werd deze week meermaals negatief getest. “Ik ben de afgelopen zes dagen drie keer getest en gelukkig telkens negatief,” vertelt de 3MD-triatleet. “Ik heb vorige week het nieuws over die vals positieve test van Eline Berings gezien. Dat wil je niet meemaken. Door de corona-maatregelen was ik zelf al vroeger naar Cozumel vertrokken, waar ik twee weken op stage ben geweest. Ik had overigens de indruk dat ze in Mexico iets plichtbewuster omgaan met de regels. Florida is de staat waar ze wat minder met covid-19 bezig zijn, lijkt me.”

“Toch schrok ik even toen ze me op de luchthaven er tussen uit pikten en me apart riepen. Ik had nog maar net het nieuws van Frodeno’s reisuitzondering gelezen. Gelukkig was er niks aan de hand. Als je de USA binnenkomt en je bent de twee weken vooraf niet in Europa geweest, dan hoef je niet in een uitgebreide quarantaine te gaan. Bizar eigenlijk. Maar het is dus iets wat er voor ons tegenwoordig gewoon bijhoort: de corona-testen, je planning aanpassen aan de geldende quarantaine-regels en het ‘nieuwe reizen’ is er allemaal extra bijgekomen,” zegt Bart.

“Niet gevoel van topvorm, net als vorig jaar”

Vrijdag is het eindelijk weer wedstrijd en het belooft meteen een knaller te worden, met een indrukwekkende deelnemersveld en met aparte afstanden. “Ja, het ligt tussen een kwart- en een halve triatlon in. Dat zou mij in principe goed moeten liggen,” legt Bart uit. “Maar het is de eerste race van het jaar en zeker na de hele covid-periode is het moeilijk voorspellingen maken. Sommigen zullen teleurstellen, anderen zullen verrassen. Dat was al zo in de Challenge Daytona in december. Zelf heb ik niet het idee dat ik al in topvorm ben. Maar in Dubai had ik vorig jaar hetzelfde gevoel en daar won ik wel. Het is een kortere race, je hebt nauwelijks tijd om in je ritme te komen én er zal hard gefietst worden, allemaal in mijn voordeel.”

Bart had het bij Breakfast With Bob al over het fietsparcours. “Het is anders dan de Challenge Daytona, die ik op TV gezien heb inderdaad. Het rondje hier is niet op het ovaal maar aan de binnenkant van de speedway. Het lijk echt op een criterium zoals wij dat hier kennen in het wielrennen. Het zijn rondjes van 4 à 5 minuten, met redelijk wat bochten. En er staat veel wind. Ik hoop dan ook op een faire wedstrijd. Dat stoorde me wel bij Daytona. Voor mij mag het een individuele, eerlijke wedstrijd worden en dan zien we wel waar ik uitkom. Ik hoorde dat ze hier opnieuw de 20 meter drafting regel willen aanhouden, dat lijkt me goed. Ik heb alleen schrik dat ik de tel verlies en het aantal rondjes vergeet bij te houden, zeker als er ook gedubbelden bij zijn.”

“Hawaii-kwalificatie wordt alles of niks”

Bart Aernouts loopt naar negende plaats in Ironman Hawaii 2019 (foto: 3athlon.be/David Pintens)

Met Challenge Miami begint eindelijk het 2021 seizoen. Wat de rest van het jaar zal brengen, is nog onduidelijk en of er in oktober een apotheose volgt in Kona is ook nog de vraag. “Ja, en ik moet mij eerst nog altijd kwalificeren hé,” reageert Bart. “En k ben niet de enige. Dus vraag ik me af hoe Ironman het gaat aanpakken voor het WK in Hawaii. Zelf had ik gerekend op een zware race als Nice of Lanzarote om mijn ticket te verzilveren, maar die zijn allebei al opgeschoven. Ik vrees dat kwalificatiewedstrijden vooral in september zullen vallen en dan zal het in zo’n korte periode een zaak van alles of niks zijn. In het begin van het seizoen had ik in mijn hoofd al een beetje een planning gemaakt, maar daar ben ik vanaf gestapt met alle uitstel en annuleringen. Nu leef ik meer van dag tot dag, in de hoop van nog een paar wedstrijden te kunnen doen, beginnend met de Challenge in Miami vrijdag,” aldus Bart Aernouts.

Live te volgen

De Challenge Miami is live te volgen op Facebook, al zal je voor de Pro Races wel een klein bedrag moeten neertellen. Normaal wordt de wedstrijd ook live vertoond op de Duitse TV-zender ARD en zeker in hun livestream. De vrouwen pro’s starten op 12 maart om 19:00 uur Belgische tijd. De mannen volgen om 21:15 uur onze tijd… Er staan geen Belgische vrouwen aan de start in Miami.