Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
NADO Vlaanderen maakt dopingcijfers 2020 bekend en vermeldt triatlon in het jaar-rapport
Nieuws

NADO Vlaanderen maakt dopingcijfers 2020 bekend en vermeldt triatlon in het jaar-rapport

Het Vlaamse doping-agentschap NADO Vlaanderen heeft deze week de dopingcijfers van 2020 bekendgemaakt in zijn jaarrapport. In het rapport merken we twee bijzondere vaststellingen: ondanks het corona-jaar lagen de buiten-competitie controles bijna op hetzelfde niveau als voordien én triatlon wordt vernoemd. Triatlon wordt genoemd als één van de uithoudingssporten die het meeste afwijkende analyse-resultaten heeft opgeleverd. In werkelijkheid gaat het over slechts 1 afwijkend resultaat op 12 dopingtesten binnen competitie, waarbij de zaak na verklaringen van de betrokken atleet geseponeerd werd. Alle 41 testen bij triatleten, duatleten en long distance triatleten buiten competitie waren negatief.

Dat het aantal dopingtests binnen competitie een pak lager lag in 2020 dan in 2019 heeft natuurlijk alles te maken met het wegvallen van veel wedstrijden in het corona-jaar. Het totale aantal controles daalde van 1103 in 2019 naar 652 in 2020. De meeste controles vonden plaats in voetbal, wielrennen en basketbal, niet toevallig sporten die nog een redelijk volwaardige competitie hadden in 2020. Bij triatlon ging het om 12 controles, waarbij 1 afwijkend resultaat. Waarom NADO Vlaanderen in het jaarrapport dan ook spreekt van het feit dat triatlon bij de typische uithoudingssporten met veel afwijkende gevallen hoort, is ons absoluut niet duidelijk. NADO Vlaanderen bekijkt de dopinggevallen vooral procentueel en met 1 afwijkend resultaat op 12 tests ligt dat percentage nu eenmaal hoger dan in het wielrennen, waar 5 afwijkende resultaten waren. Dat was wel op een totaal van bijna 400 controles…

“Ging om detail en zaak werd geseponeerd”

We gingen te rade bij Reinout Van Schuylenbergh, topsportdirecteur van Triatlon Vlaanderen. “Wij zijn inderdaad op de hoogte gebracht van dit dossier en hebben ook veel contact gehad met de betrokken triatleet. Het bleek hier over een detail te gaan, dat perfect te verklaren viel. Na de reactie van de atleet is de zaak dan ook zonder verder gevolg geseponeerd.”

“Het is wel jammer dat NADO Vlaanderen dat laatste niet vermeldt in zijn statistieken. Als je de tabel bekijkt, lijkt het alsof er 1 positieve test is in triatlon, terwijl dat niet het geval is. NADO Vlaanderen zou beter een extra kolom toevoegen met bijvoorbeeld het aantal veroordeelde en/of geschorste sporters, dat zou een duidelijker beeld geven. Het is alsof de politie in zijn criminaliteitscijfers alleen het aantal aanhoudingen en niet het aantal veroordelingen zou opnemen. Gelukkig blijkt in 2020 dus de triatlonsport weer dopingvrij te zijn,” aldus Reinout.

Fitness blijft op kop in doping-ranking

Van alle gecontroleerde sporten blijkt fitness nog altijd de slechtste leerling van de klas. Op 34 buiten-competitie-controles waren er 8 dopingpraktijken. Procentueel scoren powerlifting, bodybuilding, muaythai en golf ook hoog met 16,67 procent, maar hier gaat het telkens om 1 dopingpraktijk op 6 competitie-controles. In atletiek (lange afstand) waren er 2 afwijkende gevallen op 18 competitie-controles.

Lees hier het volledige jaarraport van NADO Vlaanderen

Bekijk hier de tabel met het overzicht van alle sporten