Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Schotse triatlete is nu ook (officieus) de snelste vrouw ter wereld met 14’41 op 5.000 meter
Beth Potter in de SLT Arena Games in Londen (foto: Super League Triathlon/Tom Shaw)
Multisports

Schotse triatlete is nu ook (officieus) de snelste vrouw ter wereld met 14’41 op 5.000 meter

De Schotse triatlete Beth Potter heeft in de Podium 5K atletiekwedstrijd in Barrowford, Lancashire een nieuw persoonlijk record gelopen op de 5.000 meter en haar 14’41 is zelfs twee seconden sneller dan het huidige wereldrecord bij de vrouwen. De kans is echter klein dat haar 14’41 als wereldrecord zal gevalideerd worden. Haar vorige personal best was 15’24. Met 14’41 is ze pas de derde Britse atlete die onder de grens van 15 minuten duikt. En nog een opvallend feit: de winnares van de Super League Triathlon Arena Games in Londen een week geleden liep haar nieuwe besttijd op de gloednieuwe Asics Metaspeed Sky schoenen, Asics’ antwoord op de Vaporfly van Nike… Bij de mannen dook Jonny Brownlee overigens onder de 14 minuten, goed voor een vierde plaats.

De Podium 5K ligt Potter blijkbaar goed. Vorig jaar liep ze al haar PR van 15’24 in dezelfde wedstrijd. Zaterdag 3 april waren de omstandigheden ideaal. Het weer zat mee, het parcours is nagenoeg volledig vlak en het was een gemengde wedstrijd waarbij de vrouwen tussen de mannen liepen. Potter hield er op haar nieuwe Asics Metaspeed Sky schoenen een stevig tempo op na. Zo werd al snel duidelijk dat ze op weg was om het Britse record van Paula Radcliffe (14’51) te breken, maar dat ze ook twee seconden onder de wereldrecord-tijd van Beatrice Chepkoech zou duiken was al helemaal een verrassing.

Pas 7de Britse op olympic ranking

Een echt wereldrecord zal het allicht niet worden. Hoewel de Podium 5K erom bekend staat met correct uitgemeten afstanden te werken, zal Potter’s besttijd hoogstwaarschijnlijk niet gehomologeerd worden. Aan een aantal voorwaarden zou niet voldaan zijn, zoals anti-doping controle na de race, het aanwezig zijn van voldoende officials etc. Dat neemt niet weg dat Beth Potter een indrukwekkend snelle 5 km liep. De Europese kampioene triatlon van 2019, in 2016 nog deelneemster op de Olympische Spelen in Rio in de atletiek en in 2017 Brits kampioene op de 10.000 meter, is in vorm. Dat bewees ze vorige week met een verrassende overwinning tegen onder andere Lucy Charles en wereldkampioene Georgia Taylor-Brown in de Super League Triathlon Arena Games in Londen.

Hoewel Potter in de vorm van haar leven zit, is de kans dat ze de Olympische Spelen in Tokio haalt overigens bijzonder klein. De 29-jarige Schotse is pas de zevende Britse triatlete in de top-50 van de olympic ranking en er mogen maximaal drie Britse meisjes naar Tokio. Extra kopzorgen dus voor de selectie-commissie van British Triathlon…

Jonny Brownlee 4de met tijd onder 14 minuten

Ook bij de mannen was het een erg snelle race. De volledige top-10 dook onder de 14 minuten. Onder hen toptriatleet Jonny Brownlee, vorige week in de Arena Games nog één van de felste tegenstanders van onze Marten Van Riel, die zijn 5.000 meter liep in een tijd van 13’52. Het leverde Brownlee de vierde plaats op. Tom Mortimer was in 13’39 de snelste voor Phil Sesseman en Andrew Hayes.