Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Beste ministers, geef de triatleten op zijn minst wat duidelijkheid aub!
De T3 triatlon in Willebroek in 2020 werd volledig corona-proof georganiseerd (foto: 3athlon.be)
Duathlon

Beste ministers, geef de triatleten op zijn minst wat duidelijkheid aub!

Woensdag 14 april zou wel eens een cruciale datum kunnen worden voor het 2021 triatlon-seizoen, toch zeker voor de start van het nieuwe seizoen, al is het helemaal nog niet zeker dat er in het overlegcomite van 14 april eindelijk ook weer gesproken gaat worden over sport-evenementen. Organisatoren leven momenteel tussen hoop en vrees. Overal is hard gewerkt om corona-proof toch een triatlonwedstrijd te voorzien, maar voorlopig is er nog lang geen duidelijkheid of wedstrijden effectief kunnen doorgaan. Een heldere en duidelijk communicatie zou daarbij helpen. “Wij vragen niets meer dan duidelijke communicatie, duidelijkheid voor organisatoren en voor atleten,” zegt Michaël Schouwaerts, voorzitter van Triatlon Vlaanderen. “Laat ons tenminste testen of de protocollen voor sport in buitenlucht werken. En geef de mensen de motivatie om weer aan sport te doen.”

Normaal start het Vlaamse triatlonseizoen op 9 mei met het BK ploegentriatlon op Linkeroever in Antwerpen en daarna zit de hele maand mei al propvol met wedstrijden. Of die races kunnen doorgaan is op dit moment niet duidelijk, daarvoor is er voorlopig nergens echt groen licht gegeven. Maar er is voorlopig ook nog nergens gecommuniceerd dat de wedstrijden niet kunnen doorgaan. Het is net die onduidelijkheid die het moeilijk maakt voor atleten en organisatoren. “Na het overlegcomité van woensdag overleggen we deze week samen met de organisatoren van triatlons en duatlons in mei,” vertelt Michaël Schouwaerts, “Dan kunnen we samen bekijken wat mogelijk is en wat niet en eventueel ook samen communiceren.”

“Waarom kunnen we hier niet testen?”

De voorzitter van Triatlon Vlaanderen hekelt naast die onduidelijkheid ook het gebrek aan daadkracht. “We hopen op een duidelijke communicatie zodat we weten waar we aan toe zijn. Maar ik zou ook willen ijveren voor wat meer daadkracht bij de beleidsmakers. Organisaties hebben strenge corona-proof protocollen opgesteld om hun wedstrijden in alle veiligheid te kunnen laten doorgaan. Laat ons tenminste testen dat die werken. In Nederland testen ze voetbalwedstrijden met publiek, waarom kan dat hier niet?”

Voorlopig vinden we in de media vooral meldingen dat de heropening van de horeca hoog op de agenda staat van het overlegcomité en dat als er sprake is van evenementen het dan vooral over culturele evenementen gaat. Tot grote frustratie van Michaël, zo blijkt. “Sport is blijkbaar geen prioriteit terwijl het dat net wel zou moeten zijn. Ik vrees vooral voor het lange termijn-effect. Als we deze pandemie onder controle krijgen, of er op zijn minst mee leren leven, zullen we ook de gevolgen van dit beleid onder ogen moeten zien: mensen die veel te weinig bewegen, obesitas, gezondheidsproblemen, noem maar op. En dan heb ik het niet eens over topsport, he. Nu, begrijp me niet verkeerd, ik wil ook graag weer een terrasje doen en gaan uiteten, maar ik vind het veel belangrijker dat mensen nu ook gemotiveerd worden om te gaan sporten en te blijven sporten,” aldus Michaël.

Wij kunnen ons alleen maar aansluiten bij de uitspraken hierboven. En wij vragen de bevoegde minsters met klem: wees eens voor één keer daadkrachtig en beslis over hoe en wanneer amateur-sportwedstrijden ten vroegste kunnen hernemen. Het zou niet eens zo erg zijn als die datum wat verder weg ligt, maar het geeft ons dan uiteindelijk wel duidelijkheid. Want nu leven we allemaal een beetje tussen hoop en vrees. Geef alle organisaties duidelijkheid, zodat ze kunnen werken aan alternatieven en niet al hun kostbare tijd, moeite en geld steken in een organisatie die wellicht toch niet kan doorgaan voor de zomer. En geef ook de atleten opnieuw een duidelijk perspectief, zodat je weet waarvoor je traint.

Binnen de triatlonsport is vorig jaar bewezen dat het kan om op een corona-proof manier, met verschillende startwaves, beperkte team-bubbels, rolling starts en nauwelijks publiek, toch aan sport te doen… We zijn benieuwd!