Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Veel triatlons in mei afgelast of uitgesteld “Veilige heropstart triatlonsport toch mogelijk”
De Triatlon Van Vlaanderen in Oudenaarde was in 2020 hét bewijs dat een triatlon corona-proof kan doorgaan (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Duathlon

Veel triatlons in mei afgelast of uitgesteld “Veilige heropstart triatlonsport toch mogelijk”

De start van het triatlonseizoen in mei 2021 zal er eentje in mineur zijn, want na het overlegcomité van afgelopen week en de alweer onduidelijke communicatie rond sport en wedstrijden, werden een flink aantal triatlonwedstrijden geannuleerd. Onder andere het BK ploegentriatlon in Antwerpen en de triatlon van Izegem verdwijnen van de kalender in 2021. De Triatlon Van Vlaanderen in Oudenaarde probeert op te schuiven naar later dit seizoen. In een overleg vrijdag tussen de wedstrijdorganisaties en Triatlon Vlaanderen werd vooral gezocht naar een positief perspectief voor de triatleten, met bijvoorbeeld alternatieve wedstrijdformules en ook hoop op meer aandacht voor sport in het volgende overlegcomite. “Voor veel triatlons in mei komt dat te laat, maar als er volgende keer meer aandacht naar sport gaat, en daar wordt op verschillende niveau’s over onderhandeld, dan is een veilige heropstart van triatlon toch mogelijk,” zegt Tom Schippers, directeur van Triatlon Vlaanderen. Maar eerst het overzicht van de wedstrijden in mei:

Wedstrijden die geannuleerd zijn:

 • 01/05/2021: Jeugdzwemloop Oostkamp
 • 08/05/2021: Zwemloop Waregem
 • 09/05/2021: BK ploegentriatlon Antwerpen
 • 09/05/2021: Sporkin triatlon Veurne
 • 09/05/2021: Triatlon Geel
 • 13/05/2021: Argenta Triatlon Izegem
 • 16/05/2021: City Triatlon Leuven
 • 23/05/2021: Peerdevisscher Triatlon Oostduinkerke
 • 23/05/2021: Triatlon van Vlaanderen Oudenaarde (verschuift naar datum later dit seizoen)
 • 23/05/2021: 111 Triatlon Bilzen (verschuift naar september)
 • 24/05/2021: Jeugdzwemloop Izegem

Wedstrijden die voorlopig wel doorgaan:

 • 01/05/2021: Z3R0D openwater swim meet Zuienkerke
 • 15/05/2021: Halve Triatlon Lievegem
 • 15/05/2021: Zwemloop Maaseik
 • 23/05/2021: Boerekreek Triatlon Sint-Laureins
 • 29/05/2021: Viven kwarttriatlon Damme
 • 30/05/2021: Duatlon Bellegem
 • 30/05/2021: Ros Beiaard Triatlon Dendermonde

“Triatlons kunnen veilig worden georganiseerd”

Het opvallende bij het meest recente overlegcomite is dat de bepalingen rond sport nog niet in een wettekst vervat zijn en dat zal de komende dagen ook niet gebeuren. Dat laat ruimte en doet hopen dat er op een volgend overlegcomite wel aandacht is voor (amateur)sporten en een wettelijke basis hiervoor. Wellicht te laat voor veel wedstrijden in mei, maar het is een positief baken waar ook Triatlon Vlaanderen zich aan vastklampt. “Wij zijn ervan overtuigd dat wedstrijden, in openlucht én contactloos, op een veilige manier kunnen worden georganiseerd. Dit werd reeds bewezen het afgelopen jaar en de nodige protocollen zijn hiervoor beschikbaar. De uitdrukkelijke vraag  naar een wettelijk kader om amateursportwedstrijden opnieuw toe te laten klinkt dan ook steeds luider. Samen met de collega sportfederaties doen we alles wat binnen onze mogelijkheden ligt om dit te realiseren,” legt 3VL-directeur Tom Schippers uit.

“Een langer verbod op wedstrijden is niet te rechtvaardigen”

https://www.instagram.com/p/CNwpD5AIPL5/

Er wordt onder andere gekeken nu naar alternatieve formules om wedstrijden, eventueel op meer recreatieve basis, te laten doorgaan. Meer daarover kan je lezen op de website van Triatlon Vlaanderen. De federatie blijft overigens de beleidsmakers oproepen om sport centraal te stellen. “Geef onze sporters perspectief én de organisatoren een duidelijk wettelijk kader. Outdoor én contactloos sporten is meer dan ooit noodzakelijk. Een langer verbod op de organisatie van deze activiteiten valt dan ook moeilijk te rechtvaardigen,” aldus Tom Schippers.