Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marten Van Riel domineert in Arena Games indoor triatlon in Rotterdam en pakt twee op twee
Marten Van Riel wint de Arena Games SLT in Rotterdam
Nieuws

Marten Van Riel domineert in Arena Games indoor triatlon in Rotterdam en pakt twee op twee

Triatleet Marten Van Riel heeft op een indrukwekkende manier de Super League Triathlon Arena Games in Rotterdam gewonnen, een indoor triatlon met zwemmen in binnenbad, fietsen op de powertrainer en lopen op de loopband. De wedstrijd werd opnieuw verdeeld in drie races met telkens een andere volgorde. Van Riel was een paar weken geleden ook al de sterkste in de Arena Games in Londen en pakte dus twee op twee. Deze keer was het fietsen met 3 km nog wat korter dan in Londen, wat voor extra spektakel zou moeten zorgen. De verschillen waren inderdaad klein, maar Marten was supersterk en won de eerste twee onderdelen. Een zevende plaats in de derde race volstond om de dagzege te pakken, maar Marten wou alles winnen en deed dat ook.

Loopband begeeft het

In de eerste van de drie races moesten de 10 triatleten eerst 200 meter zwemmen, dan 1 km lopen en vervolgens 3 km fietsen. Van Riel startte niet al te snel in het zwemmen en kwam als vijfde uit het water op een handvol seconden van leider Aurelien Raphael. De Franse triatleet bleef ook in het lopen op kop, maar met een minimale voorsprong op Jonas Schomburg en Marten Van Riel. Pech voor Marco Van Der Stel die goed gezwommen had maar door een technisch probleem aan de loopband uitviel. In het afsluitende fietsen kregen we een kopgroepje van zes triatleten. In de laatste 200 meter duwde Marten Van Riel meer dan 13 Watt per kg en sprintte hij iedereen voorbij om de volle 10 punten te pakken. Hij won de eerste race voor Vilaca, Lee, Raphael en Schomburg.

Marten wint in het zwemmen

Bij de tweede race moest er eerst gelopen, dan gefietst en tot slot gezwommen worden. Marten was opnieuw bij de pinken en kwam als tweede van de loopband, achter de snelle Brit Alex Yee. Marco Van Der Stel kreeg deze keer de loopband wel aan de praat en zo kon de Nederlandeer opnieuw meelopen. In het fietsen kregen we alweer een kopgroep van zes, waaruit Schomburg probeerde te ontsnappen. De Duitser kreeg geen vrijheid en dus werd het een finale met zes in de 200 meter zwemmen. Met een snelle wissel ging Marten in het zwemmen aan de leiding. Hij won ook de tweede race en bleef zo met het maximum van 20 punten aan de leiding in het klassement, met 6 punten voor op de eerste achtervolgers. Pujades werd tweede voor Schomburg, Raphael en Yee.

Marten Van Riel aan de microfoon na winst in de eerste van drie races in Rotterdam

Met een bike-swim-run kregen we een spannende laatste race. Voor Van Riel was een zesde plaats voldoende voor winst. In de 3 km fietsen bleven de tien triatleten netjes samen. Pujades, Schomberg en Raphael deden er alles aan om in de 200 meter zwemmen wat voorsprong te pakken, maar Marten Van Riel liet niet begaan en volgde als vierde, vlak achter de drie koplopers. Vanaf dan was het duidelijk dat het in de laatste keer lopen binnen was voor Keep It Riel en dat de anderen voor de tweede plaats zouden gaan strijden. Marten was er blijkbaar op gebrand om het maximum van de punten te pakken en ging in het lopen alweer aan de leiding.

“Agressiever in de wissels”

Alex Yee kwam nog stevig opzetten, maar Marten bleef uit de greep van de snelle Brit en pakte ook zijn derde race-overwinning mee. Hij won de Arena Games in Rotterdam met het maximum van 30 punten. Alex Yee werd tweede voor Aurelien Raphael. Marten was tevreden met de zege: “Het voelde redelijk goed. Na de eerste twee races had ik er wel vertrouwen in dat ik kon winnen,” vertelde Keep It Riel. “Dus in de derde race dacht ik er nog even volledig in te vliegen. Het was geweldig om voor de derde keer die 10 punten te pakken. Het grootste verschil met Londen waren mijn wissels, die ik nu wat agressiever aangepakt heb. Toen had ik anderhalf jaar geen wedstrijden gedaan. Ik was er niet meer aan gewoon. Dus dit was een heel goeie voorbereiding op het komende seizoen om alle details juist te krijgen.”

“Voelde me een gladiator vandaag”

De Arena Games liggen Van Riel blijkbaar. “Ik probeerde me wat rustiger te houden op de momenten dat dat even kon, een heel klein beetje energie opsparen. Het was ook een stuk spannender dan in Londen, want we waren telkens met een grote kopgroep. Het kwam ook altijd aan op de sprint of op een paar seconden. Blijkbaar heb ik goed getraind, maar ik wou tonen dat ik niet alleen een ’training champ’ ben maar het ook in wedstrijd goed zit. Het was alweer een erg professionale organisatie in een heel mooie arena hier in Rotterdam. Ik voelde me echt een gladiator vandaag,” aldus Marten.