Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatleet Bart Aernouts pakt na iets meer dan een jaar opnieuw overwinning in spannende 70.3 Ironman Florida
Bart Aernouts won in 2021 de 70.3 Ironman Florida (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Triatleet Bart Aernouts pakt na iets meer dan een jaar opnieuw overwinning in spannende 70.3 Ironman Florida

Triatleet Bart Aernouts heeft de 70.3 Ironman Florida gewonnen, een internationale halve triatlon in Haines City met alweer een erg sterk deelnemersveld. Het was de derde triatlon van het Amerikaanse drieluik van Aernouts, die een paar weken geleden 15de werd in de Challlenge Miami en vorig week al een veel betere prestatie neerzette met een zesde plaats in de 70.3 Ironman Texas. In Haines City moest Bart opnieuw in de achtervolging na de 1900 meter zwemmen, maar hij fietste en liep bijzonder sterk. Vlak voor de lockdown vorig jaar inging won Bart nog de 70.3 Ironman Dubai, nu iets meer dan een jaar later pakte hij opnieuw een deugddoende zege na een moeilijke periode.

De Russische ex-zwemmer (en drie keer age group finisher in de Ironman Hawaii) Alexander Khalamanov kwam als eerste uit het water na 1.900 meter zwemmen, in een tijd van 26’29. De Canadese favoriet Jackson Laundry volgde op 22 seconden. Daarachter vormde zich een groepje met onder andere Igor Amorelli, Ivan Rana en Bart’s reisgenoot in de States, Andi Dreitz. Bart kwam pas als 19de uit het water op 2’51 van de leider.

In het fietsen ging Andi Dreitz aan de leiding, samen met de sterke Deen Magnus Ditlev. De twee koplopers liepen vlot uit op een achtervolgende groep, waarin Bart Aernouts iets voorbij halfweg kwam aansluiten. Jackson Laundry, Igor Amorelli, Joe Skipper, Filipe Azevedo, Bradley Weiss en Bart Aernouts slaagden er niet in om tijd terug te nemen op de twee leiders. Dreitz en Ditlev pakten ruim drie minuten voorsprong.

Met nog 20 km te fietsen ging Bart zelf in de tegenaanval, samen met die andere hardrijder Joe Skipper. De twee achtervolgers volgden na 70 km op 2’55 van de twee koplopers. Bart en Joe pakten ook een twintigtal seconden op de andere achtervolgers, waarbij Matt Hanson, een van de snelste lopers in het veld, niet kon aansluiten en al op 5 minuten van de leiders volgde. Dreitz en Ditlev wisselden als eersten na 90 km fietsen. Bart kon Joe Skipper nog van zich afgooien en kwam op 3’05 van de twee leiders T2 binnen.

Deugddoende overwinning na moeilijk jaar

Daarna volgde een superspannend loopnummer. Dreitz liep meteen weg van Ditlev terwijl Aernouts constant tijd goedmaakte op zijn Duitse reisgezel in de Verenigde Staten. Halfweg ging de Sportoase-Veldeman-Wcup triatleet voorbij aan Ditlev. Het was ook meteen game over voor de Deen. Met nog 5 km te gaan naderde Bart Aernouts tot op een halve minuut van Dreitz, maar achter hem kwam ook snelle loper Matt Hanson opzetten. Die volgde op 1’40 van Bart. In de laatste drie kilometers ging Aernouts op en over Andi Dreitz. In een eindtijd van 3u47’42 pakte Bart zijn eerste overwinning van 2021. Matt Hanson kwam nog dicht maar sneuvelde op de tweede plaats op 38 seconden van Bart. Andi Dreitz werd derde in 3u49’04.

Het was een haast perfecte wedstrijd voor Bart, die een tactisch sterke race deed. Het zwemmen was minder dan in Texas, zo leek het toch, maar hij slaagde er deze keer wel in om het initiatief te nemen en weg te fietsen van een snelle loper als Hanson én genoeg over te houden voor een snelle 1u13 halve marathon. Het is alleszins een deugddoende zege voor de 36-jarige triatleet uit Schoten na een bijzonder moeilijk jaar… Vorige week vertelde Bart ons nog dat naar Amerika trekken, de juiste beslissing was.