Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jan Frodeno domineert Challenge Gran Canaria, Heemeryck geeft op na verliezen drinkbus
Jan Frodeno wint de Challenge Gran Canaria (foto: Challenge Family)
Nieuws

Jan Frodeno domineert Challenge Gran Canaria, Heemeryck geeft op na verliezen drinkbus

De Belgische toptriatleet Pieter Heemeryck heeft compleet leeg moeten opgeven in de Challenge Gran Canaria in Mogan nadat hij bij het fietsen een drinkbus met energiegels kwijtspeelde. De triatleet van het Domo-Scott team streed de hele tijd mee voorin met Duitse legende Jan Frodeno. De meervoudige Ironman-wereldkampioen won op overtuigende wijze de wedstrijd en pakte zijn tweede zege van 2021 voor een sterke Pablo Dapena en Nick Kastelein. Naast Pieter stonden nog 4 Belgische pro’s aan de start.

Door het gebrek aan wedstrijden mag elke internationale triatlon, die wel doorgaat, telkens op een bijzonder sterk deelnemersveld rekenen. Met onder andere Pablo Dapena, Sam Laidlow, Patrick Lange, Andrea Salvisberg, Nick Kastelein en Jan Frodeno kreeg Pieter Heemeryck heel wat tegenstand. Maar de 31-jarige Vlaams-Brabander zat goed in de wedstrijd en streed de hele tijd voorin mee.

Pieter mee met de kopgroep

In de 1.900 meter zwemmen kwam Pieter als vierde uit het water op 7 seconden van Andrea Salvisberg, die in 21’43 aan de leiding ging samen met Max Laidlow. Jan Frodeno zat vlak voor Pieter en ook Dapena, Kastelein, Davis, Laidlow en de Italianen Molinari en Ceccarelli maakten deel uit van de ruime kopgroep. Patrick Lange zat in een eerste achtervolgende groep met nog een aantal andere favorieten als Nils Frommhold, Andi Boecherer en Frederic Funk op 46 seconden van de koplopers. Edouard Verstraete kwam als 30ste in de wisselzone toe op net geen 2 minuten van de leiders. Sanne Swolfs volgde als 35ste in 24’31. De bij de pro’s debuterende Alexandre Victor kwam als 39ste uit het water in 24’38 en Kenneth Vandendriessche als 40ste in 25’10.

In het fietsen kregen we een kopgroep van zes triatleten nadat Sam Laidlow en Thomas Davis door een valpartij uit de wedstrijd verdwenen. Na 90 km fietsen wisselde Jan Frodeno als eerste, met in zijn spoor Andi Bocherer, Pieter Heemeryck, Guilio Molinari, Pablo Dapena en Mattia Ceccarelli. Patrick Lange volgde aan kop van het achtervolgende groepje op 1’15 van Frodeno. In die groep zaten ook Frommhold, Funk, Kastelein, Teagle en Salvisberg. Kenneth Vandendriessche en Victor Alexandre schoven in het fietsen op naar de 18de en 19de plaats.

Kastelein klopt Lange voor 3de plaats

Jan Frodeno liet er opnieuw geen twijfels over bestaan wie momenteel de sterkste triatleet overall is. In het lopen nam hij meteen de koppositie in. Pablo Dapena volgde in de eerste ronde op een minuut, met iets verderop Pieter Heemeryck en Andi Boecherer. Iets verderop zat de wedstrijd er op voor Pieter. Hij was compleet leeg nadat hij in het begin van het fietsen een drinkbus verloor met energiegels. Ondertussen kregen we wel een spannende strijd om de podiumplaatsen. Frodeno won zoals te verwachten was overtuigend in 3u41’22. Pablo Dapena, van het Belgisch internationale BMC-2XU Pro Triatlon Team, werd knap tweede op 1’10 van Frodo. En ex-wielrenner Nick Kastelein verraste met een derde plaats voor Patrick Lange.

De overige Belgen

Door het uitvallen van de live timing hadden we een tijd lang geen enkel zicht op de resultaten van de andere Belgen. Kenneth Vandendriessche kwam als 18de over de streep in 3u55’22. Victor Alexandre werd 27ste in 4u04’09. Sanne Swolfs finishte 33ste in 4u06’09 en Edouard Verstraete pakte de 39ste plaats in 4u17’58.