Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatleet Marten Van Riel pakt tweede plaats in Container Cup: “Ik doe normaal nooit aan benchpress…”
Marten Van Riel op het loopnummer in de Container Cup (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Triatleet Marten Van Riel pakt tweede plaats in Container Cup: “Ik doe normaal nooit aan benchpress…”

Tot op de laatste dag van de Container Cup, het populaire TV-programma op Play 4 dat op zoek gaat naar de beste all-round sporters, stond Marten Van Riel aan de leiding van het klassement, maar helaas deed roei-fenomeen Ward Lemmelijn op de slotdag nog net iets beter en dus miste Marten de eindzege op een haar na. Het verschil was na 7 onderdelen uiteindelijk slechts een halve seconde waardoor dit tweede seizoen alvast een stuk spannender was dan vorig jaar. En Marten amuseerde zich, al is er aan hem geen gewichtheffer verloren gegaan. “Alles buiten het benchpressen moet me redelijk goed liggen…”

Het duurde even voor we Marten te pakken kregen voor een reactie, maar dat had een specifieke reden: net zoals de andere olympiërs kregen Jelle en Marten hun eerste vaccinatie. “We zijn een paar dagen geleden gevaccineerd en moesten daarvoor over en weer vanuit Girona naar België reizen. Dat was zeker niet gemakkelijk en best wel zwaar, zeker omdat we nu nog heel hard aan het trainen zijn,” legt Marten uit. “Maar laten we het vooral over de Container Cup hebben…”

“Voelde me terug op de schietstand van het leger”

In de Container Cup maakte Marten de hooggespannen verwachtingen van andere triatleten en supporters helemaal waar. Zelf vond hij de schietproef het leukst. “Misschien was het schieten inderdaad wel het leukste onderdeel. Ik voelde me terug op de schietstand van het leger. Het is nochtans iets wat ik anders normaal nooit doe. Maar het lastigste onderdeel was voor mij toch de benchpress. Dat is iets dat ik ook nooit doe. Ik weet ook totaal niet hoe ik dat technisch moet doen, dus dat was niet supergoed,” lacht Marten.

De atleten van het tweede seizoen van de Container Cup waren duidelijk iets beter voorbereid dan in de eerste jaargang en wisten wat ze voorgeschoteld zouden krijgen. “Ik heb er nochtans niet echt specifiek voor getraind,” gaat Keep it Riel verder. “Als je aan dit programma meedoet, moet je jezelf vertegenwoordigen zoals je bent en niet specifiek voor zo’n programma gaan trainen, want dan krijg je natuurlijk weer een vertekend beeld wie goed is in wat.”

“Op vrije dagen balletje slaan op de driving range”

“Het enige wat ik wel gedaan heb, is een week voordien met mijn maten gaan golfen. Maar dat doe ik wel meer. Ik vind het wel leuk om op de driving range gewoon wat balletjes te gaan slaan als ik een vrije dag heb. Het jammere is dat ik in realiteit verder ben geraakt dan die 96 meter, maar 1 van mijn slagen is dus niet geregistreerd. In de opwarming had ik zelfs drie keer 120 meter geslagen. Maar soit, het is waarschijnlijk bij iedereen wel ergens een beetje misgelopen.”

Als triatleet ben je natuurlijk favoriet in een multisport-discipline, al waren de sporten erg divers. “Ik had op voorhand ook wel verwacht dat ik het redelijk goed zou doen,” legt Marten uit. “Buiten het benchpressen zou alles me goed moeten liggen. Ik ben blij dat ik mezelf heb kunnen bewijzen én dat ik de tijd van Mathieu Van De Poel geklopt heb, toch één van mijn grote idolen. Maar de anderen waren ook interessante concurrenten. Er waren een paar totaal andere profielen dan een triatleet eigenlijk, die op heel andere proeven goed gescoord hebben. Het is leuk om te zien dat het uiteindelijk toch heel dicht bijeen ligt.”

“Jelle zou zeker even goed zijn, als hij traint in het schieten”

“Ik denk dat in het algemeen elke triatleet wel goed zou kunnen presteren in de Container Cup. Triatleten zijn motorisch en fysiek gezien toch wel één van de sterkste atleten die er zijn. Wij hebben nogal een goeie uithouding en ook de kracht is niet superslecht… Allez, de specifieke kracht nu misschien niet in de benchpress,” lacht Marten nogmaals met zijn prestatie, “maar het roeien en de monkey bars bijvoorbeeld is ook nog wel goed voor ons, zeker als je licht bent en wel wat armkracht hebt. Ik denk dat Jelle Geens het zeker even goed als ikzelf zou doen, al zou ik hem dan aanraden om bij Defensie aan te sluiten in plaats van Sport Vlaanderen, zodat hij het schieten ook een beetje kan trainen,” zegt Van Riel al lachend.

Met zijn prestatie in de container heeft Marten triatlon stevig op de kaart gezet. “Ja, ik heb enorm veel reacties gehad, maar vooral buiten de triatlonwereld om, van mensen van school van vroeger, mensen van Loenhout, waar ik woon. Dat is wel eens plezant dat het helemaal andere mensen zijn dan de mensen die normaal mijn wedstrijden volgen. En ik denk dat het je wel een naam geeft in de Belgische sportwereld, buiten de triatlon om,” aldus Marten.

Eindstand van de Container Cup:

  1. Ward Lemmelijn (roeier) 7’59″82
  2. Marten Van Riel (triatleet) 8’00″36
  3. Jorre Verstraeten (judoka) 8’07″53

Bij de beloften werd triatlete Hasse Fleerackers van het Wuustwezelse Athletes For Hope team knap derde. Als junior deed ze het erg sterk en ze stond zelfs een tijdje aan de leiding bij de meisjes, maar een mindere prestatie in het golfen deed haar uiteindelijk op de derde plaats belanden. Dus volgende keer maar eens mee met Marten naar de driving range trekken, Hasse! 🙂