Belgische jeugdatleten presteren sterk in A- en B-finales Junior European Cup in Caorle
Sprintje tussen Raf De Dobbelaere en Balte Thijs in de A-finale in Caorle (foto: Nele Dequae)

Zondag werden in het Italiaanse Caorle de A- en B-finales van de Junior European Cup triatlon gehouden, nadat zaterdag al heel wat jeugdatleten aantraden in de halve finales. De sterkste prestatie kwam van de nog jonge Hasse Fleerackers met een knappe 9de plaats bij de meisjes in de A-finale. De jongens finishten in de A-finale net buiten de top-20. En er waren nog een Belgische overwinning en een tweede plaats in de B-finale…

Nele Dequae 2de in B-finale

Nele Dequae pakt zilver in de B-finale in Caorle (foto: Silca Utralite Triathlon)

Hasse Fleerackers was één van de jongste triatletes in het hele junioresveld in Caorle en ze gaf meteen een mooi visitekaartje af. In de semi-final op zaterdag liep ze al naar de derde plaats in de reeks die gewonnnen werd door de Nederlandse Barbara De Koning, die op zondag ook de winst zou pakken in de A-finale. In de derde halve finale greep Nele Dequae met een tiende plaats net naast de kwalificatie voor de A-finale. Nele kwam in de B-finale halverwege het pak uit het water, maar wisselde snel en fietste vlot mee vooraan. In het lopen volgde ze ook goed en ze pakte uiteindelijk een heel mooie tweede plaats op slechts 6 seconden van winnares Hadravova, na een spannend spurtje met de Italiaanse Doga Erman. Hannah Chauveheid werd 20ste in de B-finale.

Knappe 9de plaats voor Hasse Fleerackers in A-finale

Blije gezichten bij Nele Dequae (2de B-finale) en Hasse Fleerackers (9de A-finale) in Caorle. (foto: Emiel Torfs)

In de A-finale stond er opnieuw geen maat op Barbara De Koning. De Nederlandse juniore sloeg in het fietsen samen met de Italiaanse Myral Greco een klein gat met de andere meisjes en dat was voldoende om voor de zege te strijden. In het lopen moest Greco de Nederlandse laten gaan. Barbara De Koning won in 29’10 met 7 seconden voorsprng op Greco. Hasse Fleerackers werd knap negende in 29’51. De jonge triatlete van het Athletes For Hope team van Marc Herremans kwam redelijk goed uit het water en met een snelle wissel begon ze als vijfde aan het fietsen. Ze kwam uiteindelijk in een groepje van 10 atletes terecht waarin ze goed haar streng trok in het lopen en in een sprintje een mooie negende plaats veroverde.

Emiel Torfs wint B-finale

Bij de jongens ging de winst in de B-finale naar een sterke Emiel Torfs na een mooie inhaalrace. Samen met Wout Van Nuffelen kwam hij redelijk achteraan het pak uit het water. Maar Torfs fietste sterk, kwam vooraan aansluiten en begon aan de leiding te lopen. De Israelische triatleet Omri Ravel kwam hem nog voorbij, maar Emiel beet zich vast in zijn spoor en in de laatste 500 meter zette de Belg een vernietigende aanval in die hem de verdiende winst in de B-finale opleverde met 2 seconden voorsprong op Sloveen Densa en 4 seconden op Ravel. Het was een deugddoende zege voor Emiel Torfs na zijn pech zaterdag in de halve finale toen hij door een gebroken zwembrilletje heel veel tijd en plaatsen verloor in het zwemmen. Met zijn eindtijd van 27’10 had hij overigens zeker een top-15 gepakt in de A-finale.

Belgen net buiten top 20 in A-finale

Raf De Dobbelaere en Balte Thijs in de A-finale in Caorle (foto: Nele Dequae)

Teamcoach Matthias Verstraelen was blij met 3 Belgische vertegenwoordigers in de A-finale. “We hadden inderdaad drie jongens in de A-finale. Dat was toch al een succes waar we op voorhand zeker voor getekend zouden hebben. Met drie bij de beste 30, dat is zeker al een positieve ervaring voor ons,” vertelt Matthias. Dat de Belgische triatleten niet zouden meespelen voor de podiumplaatsen was op voorhand ingecalculeerd. In een secondenspel werden Raf De Dobbelaere en Balte Thijs, zaterdag nog winnaar van zijn ssemi-final, 21ste en 22ste, op een halve minuut van de top-10. Pep Delvaux werd 30ste na pech in de wissel na het zwemmen.

Pep Delvaux had een heel goed zwemnummer en kwam op een twintigtal secnden van de leiders uit het water. Maar in de wisselzone bleef er een stuk stof tussen de rits van zijn wetsuit steken. Daarmee verloor hij kostbare tijd en kwam hij helemaal achteraan te zitten. Balte en Raf misten na het zwemmen de aansluiting met een kopgroep van een 15-tal atleten en streden om de verdere ereplaatsen bij de achtervolgers. Daarbij werd het een secondenspel in het lopen, met nog een mooi prestigespurtje dat Raf De Dobbelaere nipt won Balte Thijs.

“Goeie leerschool op hoogste niveau”

De Young Belgian Hammers deden het prima in Caorle (foto: Matthias Verstraelen)

Matthias Verstraelen was best tevreden met wat hij zag over alle wedstrijden heen. “Over het algemeen mogen we tevreden zijn, ook gezien de erg grote deelnemersaantallen in alle wedstriijden, ook bij de elites. In de semi-finals waren er reeksen van 25 tot 30 atleten telkens, ook bij de meisjes. Ieder van ons heeft een final meegedaan en dat is toch wel een positieve ervaring voor de brede jeugdwerking in het algemeen. Dat is het positieve dat we zeker moeten meenemen. Uiteraard moeten we nog stappen blijven zetten. En dat zullen we zeker ook wel doen. Ik denk dat het voor onze triatleten vooral een goeie leerschool was om terug te kunnen racen op het hoogste niveau. En we gaan met veel positieve vibes verderwerken met deze jonge lichting,” aldus Matthias.

Alle uitslagen Junior European Cup Caorle 2021

Geen topprestaties in elite-race

Zaterdag waren ook Arnaud Mengal en Jonathan Wayaffe actief bij de mannen in de elite European Cup maar de twee Belgen speelden geen rol van betekenis. Wayaffe had een minder goed zwemonderdeel, maar liep nog wel sterk naar de 21ste plaats in 55’00. Had hij in de kopgroep gezeten, dan was zijn looptijd van 15’27 goed geweest voor een top-8 plaats. Arnaud Mengal was in het zwemmen wel redelijk mee, maar het tempo op de fiets in de achtervolgende groep lag erg hoog en dat zorgde er mogelijk voor dat hij niet zijn normale loopbenen vond. De wereldkampioen duatlon bij de beloften bleef met 16’46 ver onder zijn topniveau en werd pas 50ste in 56’23.

De winst ging naar de Hongaar Csongor Lehmann in 53’20 voor de Italiaan Michele Sarzilla en de Frans triatleet Tom Richard. Bij de vrouwen won de Duitse Lena Meisner voor de Francaises Lea Coninx en Emma Lombardi. Er stonden geen Belgische vrouwen aan de start in Caorle.