Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marten Van Riel daags na Mixed Team Relay goud 9de in World Cup triatlon Lissabon
Marten Van Riel loopt naar de zevende plaats in Lissabon
Nieuws

Marten Van Riel daags na Mixed Team Relay goud 9de in World Cup triatlon Lissabon

De Belgische mannen hebben het goed gedaan in de World Cup triatlon van Lissabon, met Marten Van Riel op kop die daags na de schitterende overwinning met de Belgian Hammers in de Mixed Team Relay een negende plaats veroverde in de individuele wereldbeker-triatlon. Marten maakte tot halfweg het lopen deel uit van een kopgroepje van zes, maar hij moest in de slotfase de inspanningen van vrijdag bekopen. Ook Noah Servais en Erwin Vanderplancke, allebei mee in de grote kopgroep tijdens het fietsen, zetten een sterke wedstrijd neer. Noah finishte in de top-20, Erwin werd 28ste.

Valse start op het strand

De World Cup triatlon van Lissabon was van WTCS niveau, met heel wat wereldtoppers aan de start. Ruim 70 triatleten stonden te trappelen om olympische punten te scoren en dat was er aan te zien, want bij de start snelden een paar atleten te snel richting de woelige golven, terwijl een aantal anderen meteen inhielden en op het strand bleven. Een valse start, het komt niet alle dagen voor in triatlon en al zeker niet op het hoogste niveau. Twee bootjes versperden de atleten de doorgang, waarna iedereen terug richting strand zwom. Tweede keer goeie keer en nu was wel iedereen op het juiste tijdstip weg. Jonas Schomburg was de snelste, met Richard Varga in zijn voeten. Marten Van Riel volgde als 4de.

Ook Noah Servais en Erwin Vanderplancke zwommen vrij goed, maar zij moesten in het fietsen wel even meewerken om het gat te dichten naar een kopgroep van 11 atleten, met naast Van Riel ook onder andere Blummenfelt, Schomburg, Studer en Varga. Maar nog in de eerste ronde kwam alles samen en zo kregen we voor de rest van de 40 km fietsen een kopgroep van 34 triatleten. Marten Van Riel zette zich nog een paar keer aan kop om het tempo de hoogte in te jagen, maar de groep bleef samen en dus zou het een spannende loopfinale worden met veel volk.

Van Riel tot halfweg lopen mee vooraan

In de laatste wissel deed Marten het goed, hij volgde meteen mee in het spoor van de Noor Kristian Blummenfelt en de opnieuw sterke Zwitser Max Studer, vrijdag ook al aan het werk in de Mixed Team Relay, de Fransman Tom Richard en de verrassende Spanjaard Genis Gray. De Duitser Jonas Schomburg liep een tijdje op kop voor deze vijf uit, maar halfweg kregen we een kopgroep van zes. Tot dat moment zag het er goed uit voor Marten, maar hij moest nadien zijn inspanningen van vrijdag bekopen en zakte terug naar de zevende plaats. Uit de achtergrond kwamen nog een paar snelle lopers terug zodat Van Riel uiteindelijk negende werd.

De winst ging naar Kristian Blummenfelt, die een week eerder ook al de WTCS triatlon van Yokohama won voor Jelle Geens. Blummenfelt won de kwarttriatlon in 1u42’33 voor Max Studer. De Zwitser werd op 8 seconden tweede. De Spaanse triatleet Genis Grau klopte Jonas Schomburg voor de derde plaats op 22 seconden van Blummenfelt. Marten Van Riel werd op 56 seconden achterstand negende. Noah Servais zagen we in de top-20 finishen na een sterke wedstrijd, maar blijkbaar werd zijn eindtijd voorlopig niet geregistreerd. Erwin Vanderplancke liep in 1u44’47 als 28ste over de finish.

Zondag komen de vrouwelijke triatleten aan de start van de World Cup triatlon in Lissabon met daarbij Belgian Hammers reserves Jolien Vermeylen en Hanne De Vet…