Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bart Aernouts 5de en sub-8 in Ironman Tulsa, winnaar Patrick Lange draagt zege op aan overleden moeder
Bart Aernouts geeft alles op de fiets in de 70.3 Ironman Florida (foto: Ironman)
Nieuws

Bart Aernouts 5de en sub-8 in Ironman Tulsa, winnaar Patrick Lange draagt zege op aan overleden moeder

De Belgische triatleet Bart Aernouts is zondag knap vijfde geworden in een uitgeregende Ironman Tulsa. De vice-wereldkampioen Ironman van 2018 had in zijn eerste volledige triatlon van het seizoen een tijdje uitzicht op het podium in een alweer sterkbezette en snelle wedstrijd. Maar liefst acht triatleten bleven onder de magische grens van 8 uur. Tweevoudig wereldkampioen Ironman Patrick Lang won de triatlon in 7u45’22 voor Jan Van Berkel, Daniel Baekkegard, Denis Chevrot en Bart Aernouts, die in 7u55’13 vijfde werd.

In de 3,8 km zwemmen bleven de verschillen beperkt. Baekkegard ging in 46’34 aan de leiding met een kleine voorspriong op Chevrot, Costtes, Ceccarelli, Angertt en Lange, die op 31 seconden volgde. Topatleten als Nils Frommhold, Kristian Hogenhaug, Bart Aernouts en Joe Skipper verloren minder dan 4 minuten en dus mochten we een spannende 180 km fietsen verwachten.

Op de fiets zette Lange snel zijn Duitse motor aan en reed hij naar de kop van de wedstrijd. Samen met Lange reden ook landgenoot Florian Angert, Antony Costes, Baekkegard en Mattia Ceccarelli aan de leiding. Deze groep bleef tijdens de 180 kilometer fietsen grotendeels intact, want alleen laatstgenoemde verloor de aansluiting en moest de kopgroep na iets meer dan honderd kilometer laten gaan. Bart Aernouts zette zich aan kop van een achtervolgende groep van 10 triatleten die op net geen 4 minuten volgden.

Acht triatleten onder magische grens van 8 uur

Tijdens de run was het aanvankelijk Costes die het tempo bepaalde en een minimaal gaatje wist te pakken. Van lange duur was die minimale voorsprong overigens niet, want al na drie kilometer was het Lange die de leiding overnam en zijn voorsprong ook al snel wist uit te breiden. Na tien kilometer liep de Duitse topfavoriet al bijna twee minuten voor zijn eerste achtervolgers. Het was al snel duidelijk dat Lange de overwinning zou pakken. Achter hem kregen we nog een spannende strijd voor de podiumplaattsen, waarbij ook Bart Aernouts nog dichtbij kwam.

Uiteindelijk won Patrick Lange in een nieuw parcoursrecord van 7u45’22, met een marathontijd van 2u36’46. De Zwitser Jan Van Berkel werd tweede in 7u50’58 op meer dan vijf minuten van Lange. Baekkegaerd werde derde in 7u52’59 en Chevrot werd vierde in 7u54’27. Ook Bart Aernouts bleef onder de acht uur, wat hij in 2018 ook al deed bij zijn tweede plaats in het wereldkamioenschap in Kona. Bart werd vijfde in 7u55’13. Ook Joe Skipper, Florian Angert en Andy Potts braken de magische 8 uur grens.

Na de finish kregen we een emotionele getuigenis van winnaar Patrick Lange die de zege in Tulsa opdroeg aan zijn vorig jaar overleden moeder. “Mama’s laatste woorden waren of ik alsjeblieft nog een paar Ironmans zou winnen. Deze overwinning draag ik dan ook op aan mijn moeder. Ik heb de hele wedstrijd aan haar gedacht,” aldus de Duitse triatleet.