Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Hoe staat het WK Ironman in Hawaii ervoor?
De finish van Bart Aernouts in Hawaii in 2018 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Hawaii

Hoe staat het WK Ironman in Hawaii ervoor?

In oktober 2020 moest ook het WK Ironman in Hawaii voor het eerst in zijn geschiedenis een jaar overslaan door de wereldwijde corona-pandemie, maar hoe staat de mythische triatlon op Big Island ervoor in oktober 2021? Het is momenteel bijzonder moeilijk in te schatten hoe groot de kans is dat het wereldkampioenschap Ironman doorgaat op 9 oktober 2021. De plaatselijke Covid-19 situatie begint er goed uit te zien en reizen naar Hawaii wordt sinds kort weer toegestaan, maar gaan de triatleten er, getraind en wel, aan de start geraken in oktober? Wij zetten even een paar dingen op een rijtje.

Helft van pro’s heeft Kona-slot

Afgelopen weekend kwalificeerde Bart Aernouts zich rechtstreeks voor Kona met zijn knappe vijfde plaats in de Ironman Tulsa. Samen met de andere gekwalificeerden in Tulsa levert dat een voorlopige startlijst op van 30 pro’s bij de mannen. Er moeten dus nog 27 plaatsen ingevuld worden. Toppers als onder andere Lionel Sanders zijn er voorlopig nog niet bij. Bij de vrouwen staan er 28 pro’s op de virtuele startlijst terwijl er 45 plaatsen zijn. Er zijn volgens onze berekeningen nog 36 slots te verdelen in de resterende 10 pro-Ironman races voor kwalificatie voor Hawaii 2021. Ironman zal sowieso nog een paar kunstgrepen moeten uithalen om het aantal pro’s in Kona op hetzelfde niveau als voorgaande jaren te brengen.

30 Belgen gekwalificeerd

Ook bij de age group triatleten is het voorlopig een beperkt startveld. Slechts 1.222 triatleten van de normaal ruim 2.500 deelnemers hebben een slot voor Kona op zak. Voor de age group atleten resten er nog 15 volledige Ironman triatlons om zich te kwalificeren. Slechts 4 daarvan zijn niet uitverkocht, dus wie zich nog nergens had ingeschreven, kan misschien nog een poging wagen in Talinn, Gdynia, Finland en Kazakhstan. Op dit moment zijn overigens exact 30 Belgische age group triatleten gekwalificeerd voor Kona 2021. Er staan overigens ook al 3 Belgische triatleten op de startlijst voor Kona 2022.

Eerst WK 70.3 in St-George

De grote vraag is of het WK Ironman sowieso kan doorgaan. Veel zal afhangen van de beslissing die Ironman neemt over het WK 70.3 Ironman in Saint-George op 17 september. Daar zijn, onder andere dankzij de Ironman VR races, al 2.233 atleten voor geplaatst, onder hen 19 Belgen. Wellicht wordt St-George de showcase voor Hawaii om te zien of en hoe het kan. Voorlopig ziet dat er alvast positief uit, want bij de ‘normale’ 70.3 Ironman St-George was er zelfs opnieuw publiek bij.

Covid-19 situatie redelijk gunstig

In Hawaii lijkt de Covid-19 pandemie redelijk onder controle. Het aantal besmettingen neem steeds meer af en Hawaii zit aan een gemiddelde van 1 overlijden per week en 50 à 60 besmettingen. Op Big Island, waar Kona gelegen is, liggen die cijfers nog lager. Sinds kort kan je ook weer vlotter naar en in Hawaii reizen. Mits het voorleggen van een negatieve (en door de overheden goedgekeurde) PCR-test hoef je je niet aan de verplichte 10 dagen quarantaine te houden.

Als het doorgaat, wordt het sowieso een aparte editie. Zullen er toeschouwers toegelaten worden? Zullen er neven-activiteiten zijn, zoals de Nations Parade? En hoe zit het met verblijf in Hawaii. Nu al boeken en hopen dat je kan annuleren als de wedstrijd door de organisatie agelast wordt? Of wachten tot er meer zekerheid is en dan pas de reis boeken? Normaal zijn de beste verblijfplaatsen, zeker in het centrum van Kona, rond deze tijd al allemaal volzet. Een eerste blik op de prijzen van een vliegtuigticket leert ons dat die nog meevallen. Op dit moment kan je voor 850 euro heen en weer vliegen vanaf Zaventem of Schiphol naar Kailua-Kona. Maar of dat over een paar weken, laat staan vlak voor de wedstrijd, nog zo zal zijn, is nog maar de vraag.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…