Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nieuwpoort wordt 3 dagen lang triatlon-stad tijdens Long Course Weekend Belgium
Geweldige sfeer in Wales (foto: Long Course Weekend)
Nieuws

Nieuwpoort wordt 3 dagen lang triatlon-stad tijdens Long Course Weekend Belgium

Op 24, 25 en 26 september wordt in Nieuwpoort het allereerste Long Course Weekend Belgium gehouden, een triatlon gespreid over drie dagen, met op vrijdag zwemmen in de Achterhaven, op zaterdag de Flanders Fields Sportive fietsen langs de polders en door de Moeren en op zondag de Nieuwpoort marathon en nog drie andere loopafstanden. Eerder kon u bij 3athlon.be al lezen hoe triateet Matthias Lievens er toe kwam om LCW, al jaren erg populair in Wales, naar België te halen. Deze keer hebben we het met hem over de festival-lokatie, de parcoursen, de deelnemers en de ambassadeurs. “We gaan drie dagen lang een triatlonfestival organiseren op het Fonteinplein naast de bekende Vismijn in Nieuwpoort. Het zwemmen is er vlakbij en zowel de start en de finish van het fietsen én het lopen zijn op het Fonteinplein…”

Het concept van Long Course Weekend heeft al succes gekend van Australië tot Nederland. Met het eerste Long Course Weekend Belgium krijgen vooral de Britse liefhebbers een wedstrijd vlakbij huis. “Ja, dat klopt inderdaad en dat zien we ook in de inschrijvingen. Na Long Course Weekend Wales zijn wij de dichtstbijzijnde wedstrijd voor de Britten. Een paar uurtjes met de auto en dan de ferry nemen. Het maakt dat in de eerste 400 inschrijvingen al heel wat Britten zijn vertegenwoordigd, maar ook Franse, Duitse en Nederlandse atleten. Voor een eerste keer is het natuurlijk even afwachten, maar wij dromen wel van een 1.500 deelnemers in totaal, gespreid over de drie dagen. Het eerste Long Course Weekend in Nederland trok overall ook meer dan duizend atleten, al vertaalt zich dat niet naar alle onderdelen natuurlijk. Maar wij zouden met 1.500 deelnemers erg blij zijn.

Triatlonfestival op Fonteinplein

Het geheim van het succes van het Long Course Weekend is de beleving en de sfeer. Met de keuze voor Nieuwpoort als gaststad speelt Long Course Weekend Belgium helemaal in op die beleving. “We hebben het voordeel met Nieuwpoort dat we heel veel plaats hebben en dat we een stad hebben die ons ‘full’ ondersteunt. We hebben een stadsbestuur dat het evenement keihard steunt. De bedoeling is ook om van het Fonteinplein naast de Vismijn een festivalterrein te maken. Het zwemmen is er vlakbij, in de Achterhaven van Nieuwpoort. Het is een bredere geul langs de jachthaven, waar de grotere vissersboten kunnen binnenvaren om hun vangst te lossen aan de Vismijn. En verder zijn alle starts en finishes op het Fonteinplein, er komt een expo, we gaan er zondagnamiddag samen naar het WK wielrennen kijken, dus dat wordt ons epicentrum.”

1 ronde van 180 km fietsen, over de Kemmelberg

Het zwemmen vindt plaats in de Achterhaven en de deelnemers kunnen kiezen uit een zwemproef van 1,9 km en 3,8 km. Zaterdagochtend nemen de atleten de start van de Flanders Fields Sportive, waarbij je kan kiezen tussen 180, 90 en 45 km fietsen. Matthias verduidelijkt dat het in principe geen echte wedstrijd is. “Als atleet heb ik liever 1 loop van 180 of 90 km in plaats van verschillende rondes. Daarom hebben we voor een uitgebreid parcours gekozen van 1 loop door de polders en de Moeren, maar ook over de plugstreets van Gent-Wevelgem, de Kemmelberg, de Katsberg, Rode Berg en de Zwarte Berg en ook een stukje doorheen Frankrijk.”

“We kunnen over die afstand geen volledig verkeersvrij parcours garanderen. We onderhandelen nog met de politie om te zien hoe we er toch een wedstrijdelement aan kunnen toevoegen. Maar het wordt sowieso een verkeersluw parcours. We hebben zelf het parcours gefietst en zo’n 170 van de 180 km gaan over kleine baantjes en wegen in de polders. En geloof me vrij, als je al eens één of twee keer voor een rood licht moet wachten, zullen veel atleten dat eerder als een verademing zien,” lacht Matthias.

Snelle looptijden op vlak parcours

Zondag wordt er afgesloten met vier loopafstanden, met als hoogtepunt natuurlijk de marathon van Nieuwpoort. “Ook de loopwedstrijden gaan over 1 loop en alle vier over een vlak parcours. Dus we verwachten ons aan snelle tijden,” legt Matthias uit. “Op het marathon-parcours zit er tussen Nieuwpoort en Veurne een lange rechte lijn van 10 km. Het is een zeer aantrekkelijk parcours om mooie tijden te realiseren. Met Kenneth Vandendriessche hebben we alvast een topper kunnen strikken voor het lopen. Hij doet alleen op zondag mee omdat hij op vrijdag trouwt.”

4 straffe ambassadeurs

“Kenneth is 1 van onze 4 ambassadeurs,” vertelt Matthias. “Ik ben vooral trots dat Alexandra Tondeur voor het Long Course Weekend heeft gekozen. Zelfs als ze zich plaatst voor het WK Ironman in Hawaii dan wil ze in Nieuwpoort een laatste keer testen. Pamphiel Pareyn doet LCW Belgium als voorbereiding op de Ironman van Portugal en zal vol zwemmen en fietsen en dan de halve marathon lopen. Hij heeft overigens een leuke link met Nieuwpoort, want hij is er acht jaar lang redder geweest op het strand. En dan is er nog Kim Colpaert die de week voordien de halve triatlon doet bij de Ironlakes en bij ons voor het halve Long Course Weekend zal gaan,” aldus Matthias.

Je kan tot 1 juli nog altijd inschrijven met covid-19 garantie. Alle informatie vind je op de website van Long Course Weekend Belgium. En hou zeker ook 3athlon.be in de gaten want we geven zeer binnenkort 2 start-tickets weg voor het halve en het volledige Long Course Weekend 🙂