Belgische triatleten pakken 8ste plaats in Mixed Team Relay op EK in Kitzbuhel
Belgian Hammers Erwin, Hanne, Noah en Jolien 8ste in Kitzbuhel (foto: Triatlon Vlaanderen)

De Europese kampioenschappen triatlon in Kitzbuhel zijn zondag afgesloten met de Mixed Team Relay triatlon waaraan ook België deelnam. De reserve Belgian Hammers pakten een mooie achtste plaats in een secondenspel in de strijd om de derde podiumplaats. Groot-Brittanië pakte overtuigend het Europese goud, ook al moesten zij het, net zoals de meeste andere landen, zonder hun absolute toppers doen. Met de 8ste plaats sluit België het EK toch nog positief af, want uitgezonderd de 11de plaats van Noah Servais was de oogst mager, al deden vooral onze juniores weer de broodnodige ervaring op.

Noah Servais 11de in A-finale bij de mannen

Het Europees kampioenschap triatlon werd op vijf weken van de Olympische Spelen gehouden en dus ontbraken de meeste olympische toppers in Kitzbuhel, waardoor we verrassende uitslagen kregen, ook al door het concept van halve finales op vrijdag en finales op zaterdag. Alleen bij de elite mannen slaagden de Belgen erin om twee atleten in een A-finale te krijgen. Erwin Vanderpancke miste de aansluiting met de kopgroep en zou 30ste worden. Noah Servais was wel mee met de grote kopgroep en liep in een pittige loopfinale naar een knappe 11de plaats. Hij werd 10de Europeaan, want Nieuw-Zeelander Hayden Wilde pakte de derde plaats achter verrassende Europese kampioen Max Studer. De Zwitser haalde het in 32’03 met 7 seconden voorsprong op de Spanjaard Antonio Serrat. Noah Servais werd in 32’41 elfde, op slechts 25 seconden van de medailles.

Uitslag EK elite mannen 2021

Hanne, Noah, Jolien en Erwin als Belgian Hammers

Op zondag geen Claire Michel, Jelle Geens, Valerie Barthelemy en Marten Van Riel bij de Belgian Hammers in het EK Mixed Team Relay. Zij zijn in volle voorbereiding op de Spelen en lieten het EK links liggen. Met Hanne De Vet, Noah Servais, Jolien Vermeylen en Erwin Vanderplancke zette België een sterke ploeg in. Hanne De Vet mocht starten en na hard werken op de fiets sloot ze aan bij de kopgroep met 14 landen die samen aan het lopen begonnen. Vetje gaf het spreekwoordelijke stokje door aan Noah Servais in 10de positie op een halve minuut van Groot-Brittanië en Rusland.

Noah Servais kwam als 10de uit het water op 44 seconden. Hij kwam in een achtervolgend groepje van drie atleten terecht in het fietsen. Groot-Brittanië en Duitsland maakten zich los van Rusland en de andere achtervolgers en sloegen een definitieve kloof voor goud en zilver. Noah Servais hield met een sterk loopnummer België in de running en gaf door aan Jolien Vermeylen in 11de positie. De Belgische kampioene sprinttriatlon bracht de Belgian Hammers met een sterk zwemnummer naar de vierde plaats.

Jolien Vermeylen brengt België voorin

Dat was al op 48 seconden van Groot-Brittanië en Duitsland en 20 seconden van Rusland, terwijl een aantal andere landen op korte afstand volgden. Het zou dus nog een spannende strijd worden om brons. Jolien kreeg in het fietsen gezelschap van 7 anderen. In het lopen deed ze het ook uitstekend. Bij de aflossing met Erwin Vanderplancke lag België in zesde positie op 1’12 van de leiders en slechts 15 seconden van brons. Vanderlancke kwam als zevende uit het water vlak achter Oostenrijk, Spanje en Frankrijk.

Gordon Benson had ondertussen een gat geslagen waardoor Groot-Brittanië op goud afstevende. Duitsland had het zilver stevig in handen, maar achter deze twee landen kregen we een felle strijd voor het brons. Rusland slaagde er net in om uit de greep te blijven van Frankrijk en Italië. Tsjechië en Oostenrijk volgden op korte afstand, met Erwin Vanderplancke die als achtste finishte op 26 seconden van het brons.

Uitslag EK Mixed Team Relay Kitzbuhel 2021

Juniores 15de in Mixed Team Relay

In de Mixed Relay bij de juniores werd België 15de. De Young Belgian Hammers, met Hasse Fleerackers, Robbe De Dobbelaere, Rhune Vansteenkiste en Balte Thijs, finishten in 1u15’53 op net geen vier minuten van Europese kampioenen Duitsland, die het haalden voor Frankrijk en Spanje.