Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische triatlete wint halve triatlon van Maastricht, Menno Koolhaas wint daags na NK
Triatlete Valerie Van Hauwaert (foto: Wim Cottyn)
Nieuws

Belgische triatlete wint halve triatlon van Maastricht, Menno Koolhaas wint daags na NK

De Belgische triatlete Valerie van Hauwaert van het Marmotta-team heeft haar tweede grote triatlon-overwinning behaald na een dominante prestatie in de 043 Triatlon van Maastricht, een halve triatlon met 1900 meter zwemmen, 90 km fietsen en 21 km lopen. Ze had bijna 19 minuten voorsprong op de nummer twee. De triatlete uit Meerbeek won in 2018 de 113 Chtriman, toen tot haar eigen grote verrassing. Ook zondag in Eijsden bij Maastricht was ze duidelijk de sterkste. Bij de mannen pakte Cave Triatlon winnaar Menno Koolhaas de overwinning, een dag na zijn start op het NK in Rotterdam.

Valerie Van Hauwaert werd in 2019 nog zesde in de 70.3 Ironman van Mallorca en zevende in de 70.3 van Jonkoping, waar ze de beste age grouper was. In Maastricht was ze zondag aan haar eerste grote overwinning toe. Ze trok met name dankzij een sterk fiets- en looponderdeel de overwinning bij de 043 Triathlon in Maastricht naar zich toe. Met een tijd van 4u18’34 uur op de klok kwam Valerie als eerste over de finish. Ook de tweede plaats was voor een Belgische. Daphne Schoenmaekers werd op 18’58 tweede. De Nederlandse Sylvia van Breda (op 24’56) werd derde.

Na 29’31 kwam Van Hauwaert als tweede uit het water. De snelste zwemtijd – 28’45 – werd namelijk geklokt door Van Breda. Op de fiets kwam Van Hauwaert haar snel voorbij en ook Schoenmaekers liet zich in het zadel van haar beste kant zien. Zo wisselde Van Hauwaert als eerste naar het lopen, gevolgd door Schoenmaekers op ongeveer zes minuten. Van Breda wisselde als derde op 7 minuten. In het lopen bouwde de Marmotta-triatlete, en ploeggenote van Tine Deckers, haar voorsprong verder uit met een halve marathon in 1u22’56 om verdiend naar een hele mooie overwinning te lopen.

Koolhaas neemt revanche voor pech op NK

Bij de mannen ging de overwinning naar Menno Koolhaas, de Nederlandse topper die twee weken eerder ook al de snelste was in de 111 Cave Triatlon in Kanne. Zijn zege in Maastricht was opvallend, want een dag eerder nam hij deel aan het Nederlands kampioenschap kwarttriatlon. Daar reed hij lek en moest hij de wedstrijd vroegtijdig verlaten. Een dag later nam hij op klinkende wijze revanche door de halve triatlon te winnen in 3u31’50 voor de verrassende Niek Heldoorn, de jonge triatleet van het Athletes For Hope Team van Marc Herremans. Milan Brons werd derde. Laurens De Smet was de beste Belg op de vijfde plaats. Hij finishte in 3u53’01. Loic Lemaitre werd zevende en Jorn Van Bergen negende.

Een uitgebreid verslag van de mannen vind je bij onze collega’s van 3athlon.nl.

Uitslag 043 halve triatlon Maastricht 2021

Dorien Heylen derde op kwart

In de kwarttriatlon werd Dorien Heylen derde achter Evelien Ruijters, die in 2u17’38 de race won, en Imke Van Gog die op exact vier minuten tweede werd. Dorien finishte als derde in 2u24’05 en bewijst klaar te zijn voor de thuiswedstrijd in Aarschot op 18 juli. Ook haar partner Maarten Vermeulen deed het weer goed. Hij pakte in de kwarttriatlon de vierde plaats bij de mannen. De winst was voor de Nederlander Robert De Korte die de Italiaan Matthias Kindel en de Duitser Niklas Lobner klopte. Bert Vergote werd vijfde.

Uitslag 043 kwarttriatlon Maastricht 2021