Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgian Hammers trainen in Mito “We mogen gelukkig buiten fietsen, met een ambtenaar die ons overal volgt”
Belgian Hammers-coach Nick Baelus met Marten Van Riel in het trainingskamp in Mito in de aanloop naar de Spelen in Tokio (foto: Team Belgium RR)
Nieuws

Belgian Hammers trainen in Mito “We mogen gelukkig buiten fietsen, met een ambtenaar die ons overal volgt”

Op minder dan een week voor de start van de olympische triatlons in Tokio is onze Belgische triatlon-delegatie klaar om donderdag 22 juli af te reizen naar het olympisch dorp in Tokio. De Belgian Hammers trainen al een paar dagen in het Team Belgium-kamp in Mito en zijn daar goed aangepast aan de tijdsverschillen met België en ook aan de hitte. “Wij hebben op deze manier een serieus voordeel op de buitenlandse concurrentie, want wij zijn uitgezonderd de Britten en de Noren, de enige triatleten die al zo vroeg ter plaatse zijn,” zegt bondscoach Nick Baelus.

Het was een hele opgave om in Japan te geraken. Vorige week al vertrokken Jelle Geens en Marten Van Riel samen met bondscoach Nick Baelus naar het trainingskamp in Mito. Zondag kwamen ook Claire Michel en Valerie Barthelemy er toe. Ze hadden alle vijf 1 ding gemeen: lange wachttijden. “Het was inderdaad opnieuw een heel gedoe met formaliteiten en Covid-testen. We hebben allemaal toch zo’n 3 à 4 uur doorgebracht in de Japanse luchthaven,” legt Nick Baelus uit. “Maar we zijn het ondertussen wel gewoon. En het belangrijkste is dat we hier voldoende op voorhand zijn, zodat iedereen goed kan acclimatiseren. Het is momenteel tussen 30 en 35 graden en er is natuurlijk ook het uurverschil. Maar onze Belgian Hammers zijn al goed aangepast aan de jetlag en aan de hitte.”

“Voordeel op de concurrentie”

De Belgische triatlondelegatie koos bewust voor een vervroegd verblijf in het trainingskamp in Mito. “We zitten goed hier in Mito,” gaat Nick verder. “Het is één van de weinige plekken waar je nog kan verblijven en tegelijk kan trainen. We zitten hier overigens met een redelijk grote delegatie van Team Belgium. Onder andere Nafi Thiam en de Borlees trainen hier ook. Van samen trainen is echter geen sprake, we moeten zoveel mogelijk in onze eigen sportbubbel blijven. Donderdag 22 juli reizen we door naar het olympisch dorp. Samen met de Belgian Cats reizen we in 1 bus af naar Tokio.”

“Ik ben blij dat we in Mito zijn met de Belgian Hammers. Bijna alle landen hebben hun trainingskampen afgezegd. Alleen de Britse en Noorse triatleten zijn hier momenteel ook. Doordat we ons hebben kunnen aanpassen aan de omstandigheden, hebben we een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie. Ik zie dat andere landen pas vlak voor de wedstrijden toekomen,” vertelt Nick.

“Buiten fietsen met ambtenaar die ons volgt”

De omstandigheden zijn niet altijd gemakkelijk, al zijn Claire, Valerie, Jelle en Marten het wel al gewoon. Tijdens de WTCS Series in Yokohama kregen ze ook al te maken met strenge maatregelen. Toen moesten ze vooral binnen trainen op de rollen en de loopband, dat is nu anders. “We mogen hier gelukkig wel buiten fietsen, maar altijd met een ambtenaar die ons overal volgt om toe te kijken dat we niet in contact komen met anderen. Lopen doen we in een park vlakbij het hotel, maar ook dan is dat afgezonderd van andere mensen. En het zwemmen doen we in een zwembad van 30 graden, zo kunnen we al gewoon worden aan het warme zwemwater in Tokyo Bay tijdens de triatlons,” legt Nick uit.

De bondscoach heeft het momenteel vooral druk met de planningen. “Je moet zoveel mogelijk in je eigen sportbubbel blijven. En dat betekent dat je elke training minstens 2 dagen op voorhand moet plannen. Er komt heel wat bij kijken. De hele tijdstabel van transport en organisatie vergt een stevige planning. Dat is een hele boterham, waar we heel wat tijd mee bezig zijn. Maar ik kan eerlijk zeggen dat we heel goed voorbereid zijn en dat alles goed georganiseerd is. Iedereen houdt zich ook strikt aan de afspraken.”

“Onze dagen zijn goed gevuld”

Buiten de trainingen om moeten de triatleten op hun hotelkamer blijven. Toch is hun dag volgens de bondscoach goed gevuld. “De atleten moeten elke ochtend een speekseltest afleggen om 7 u. Na die test gaan ze drie kwartier tot een uurtje lopen. Nadien volgt het ontbijt en meestal gaan we daarna zwemmen rond 10 u. Met een busreis van drie kwartier heen en drie kwartier terug, naar en van het zwembad, is het dan al snel middag en dus tijd om te eten.”

“In de namiddag doen ze een fietstraining van een uur tot anderhalf uur. Daarna is het rusten, avondeten en dan zit de dag er bijna op. Er rest niet veel tijd om nog iets anders te doen. Tussendoor zijn we ook bezig met testen op bevoorrading, welke drank op welke manier, geven we sponsen erbij etc. Ook het gebruik van ijsvesten tijdens de opwarming proberen we op voorhand uit, zodat we op elk scenario voorbereid zijn.”

Belgian Hammers zijn er klaar voor

De belangrijkste vraag is natuurlijk hoe het met onze Belgian Hammers gesteld is. Volgens Nick Baelus zijn ze in topvorm. “Onze tritleten zijn heel gefocust. Marten blinkt echt. Hij is enerzijds heel relaxed, maar anderzijds is hij ook heel hard bezig met alle details. Nu moet alles tip top zijn. We hebben bijvoorbeeld ook een Japanse mechanieken twee keer laten komen om alle materiaal helemaal op orde te zetten. Net zoals Marten is ook Jelle heel erg bezig met voeding, slaap, het juiste ritme. Ze groeien duidelijk naar die topprestatie toe. Ook onze dames zijn in orde. Claire en Valerie zijn heel opgewekt, de sfeer is erg goed. Iedereen is er fysiek en mentaal helemaal klaar voor.”