Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Valerie Barthelemy tiende op Olympische Spelen: “Deze prestatie zat al een tijdje in mij…”
Valerie Barthelemy is superblij met haar top-10 op haar eerste Spelen (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)
Nieuws

Valerie Barthelemy tiende op Olympische Spelen: “Deze prestatie zat al een tijdje in mij…”

De Belgische triatlete Valerie Barthelemy heeft dinsdag vriend en vijand verbaasd met een bijzonder knappe tiende plaats in de olympische triatlon in Tokio, haar beste resultaat ooit. Na zich maanden voorbereid te hebben op extreme hitte, werd het een door regen en wind enorm hard gemaakte wedstrijd, maar Val was er klaar voor. “Ik weet dat veel mensen dit niet van mij verwacht hadden op de olympische afstand. Maar dat geeft mij net de motivatie om hen te tonen hoe hard ik hiervoor gewerkt heb en hoeveel beter ik ben geworden…”

“Ik was klaar voor welke omstandigheden dan ook”

Valerie Barthelemy plaatste zich strategisch in de groep op het natte en gladde parcours in Tokio (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)

“Het was geweldig,” lacht Valerie. “Het is uiteraard mijn beste resultaat ooit. En ik denk dat dit wel de juiste plaats is om zo’n prestatie neer te zetten. Toen alles aan het veranderen was, met de weersomstandigheden, de tyfoon die verwacht werd, de uitgestelde start… Wel, ik had er vertrouwen in dat ik op dat moment voorbereid was op welke omstandigheden dan ook. Ik had geen specifieke regenbanden gelegd, dus ik heb er strategisch voor gekozen om me in de achtervolging altijd goed in de groep te plaatsen en geen risico’s te nemen, maar toch de snelheid erin te houden door na elke bocht te versnellen. Dat maakte een serieus verschil. Want het werd per ronde duidelijker dat er grote gaten vielen tussen alle groepjes.”

“Na elke bocht probeerde ik te versnellen, zodat de andere meisjes in onze groep ook zouden afzien. En dat had zijn resultaat in de run, want de anderen hadden het lastig. Ikzelf kreeg een boost in het lopen. Mijn zwemmen was niet supergoed en op de fiets voelde ik me ook niet helemaal top. Maar ik zag de ‘Spirig-train’ vertrekken en ik wist dat ik mee moest zijn. Ook Maya Kingma was sterk op de fiets, dus ik heb me de hele tijd bij hen in de buurt gezet. Het was een ideale situatie voor mij, al was het wel hard werken om daar te geraken.”

“Ik wou tonen hoe hard ik hiervoor gewerkt heb”

Valerie begint met Nicola Spirig te lopen in Tokio (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)

“Tijdens het lopen had ik pas halfweg helemaal door dat wij de eerste achtervolgende groep waren en dat we slechts een minuut achter de drie koploopsters lagen. Ik had een heel goeie wissel en was meteen mee met Spirig. Overigens heb ik de laatste tijd wel vaker samen met Nicola in wedstrijd gelopen, onder andere in Lissabon, Tong Yeong en Miyazaki, dus ik voel me wel goed om samen met haar te lopen. Maar ze is in geweldig goeie vorm. Ik probeerde zo lang mogelijk bij haar te blijven, dat zou me kunnen helpen om uit de greep van de andere loopsters uit ons groepje te blijven.”

“Nicola versnelde een paar keer en ik moest echt mijn best doen om eraan te blijven hangen. Nadat ze mij loste, probeerde ik mijn eigen ritme aan te houden tot er nog een paar over kwamen. Maar ik ben heel blij met deze prestatie. Ik weet dat veel mensen dit niet van mij verwacht hadden op de olympische afstand. Maar dat geeft mij net de motivatie om hen te tonen hoe hard ik hiervoor gewerkt heb en hoeveel beter ik ben geworden. En ik voelde echt dat ik een kans had op een eerlijk parcours, in eerlijke omstandigheden om boven mezelf uit te stijgen.”

“Enige in de top-10 zonder WTCS-podium”

“Ik denk dat deze prestatie er al een hele tijd inzat bij mij, ook het afgelopen jaar. Maar in Yokohama en vooral in Leeds, toen ik ziek was, kon ik dat niet echt tonen. Ik denk dat ik daardoor ook extra gemotiveerd was om het deze keer perfect te doen, ook in de voorbereiding. En ik ben heel erg blij met het resultaat.”

Na een 13de plaats in de WTCS triatlon van Edmonton in 2019 is de tiende plaats in Tokio het allerbeste resultaat ooit van Val. Ze liet een hoop toppers als Maya Kingma, Taylor Knibb en Vicky Holland achter zich. “Dat voelt inderdaad geweldig goed, ‘pretty darn good’ in het Engels,” lacht Valerie. “Mijn man Carl heeft daarstraks de uitslag met me overlopen en merkte op dat van de dames in de top-10 ik de enige ben die niet op een World Series podium heeft gestaan.” Al zou ze daar beter ‘nog niet’ van maken, want dat eerste podium gaat er zeker een keer aankomen.

“Relay wordt intens na alles wat we meegemaakt hebben”

De swim exit van Valerie in Tokio (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)

Zaterdag wacht de volgende uitdaging in de Mixed Team Relay, samen met Jelle Geens, Claire Michel en Marten Van Riel. Deze tiende plaats moet toch enorm veel vertrouwen geven voor de gemengde aflossing, toch? “Dat is de triatlonwedstrijd waar ik eigenlijk het meest naar uitkeek en die het belangrijkste was voor mij. De individuele olympische triatlon stond al wel een tijdje op mijn bucket list. En het ging geweldig goed, dus ik ben super blij. Maar ik weet ook dat mijn kracht licht in de kortere afstand, dus ik kijk er altijd enorm naar uit om in de Relay te racen.”

“Het zal deze keer nog een ander ‘level of intensity’ zijn, het wordt heel intensief met alles wat wij met zijn vier deze week hebben doorgemaakt. Ik weet dat Jelle supergemotiveerd is na het missen van de individuele race, Marten ook, na net naast het podium te finishen. We hebben met zijn vier heel wat beleefd, zeker de afgelopen week. Maar we ervaardden dat als een team en dat zullen we zaterdag ook doen. We gaan er volledig voor gaan,” aldus Valerie.