Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Meer kansen dan ooit om je te kwalificeren voor Ironman Hawaii, als je er kan geraken…
Het WK Ironman in Hawaii in oktober 2019 in Kona (foto: 3athlon.be/Peter Croes)
Hawaii

Meer kansen dan ooit om je te kwalificeren voor Ironman Hawaii, als je er kan geraken…

Ironman Hawaii heeft zijn thema voor 2021 bekendgemaakt. Het Hawaiiaanse woord ‘Kumakahi’ betekent ‘A New Beginning’, een nieuw begin. Daarmee lijkt de kans dat het WK Ironman alsnog doorgaat steeds groter te worden. Bovendien is de kans om je te kwalificeren voor het wereldkampioenschap Ironman in Hawaii nooit zo groot als in 2021, want Ironman strooit kwistig met Kona-slots in de resterende Ironman-triatlons. Bijna overal komen er tientallen slots bij en het loont deze dagen zeker de moeite om naar de slot award ceremony te gaan en op de roll-down te wachten. Want met een beetje geluk, als er genoeg atleten voor je in de uitslag niet komen opdagen of hun ticket weigeren, moet je tegenwoordig niet eens in de top-30 van je age group finishen om naar Kona te kunnen. Let wel, je moet meteen cash betalen, zonder garanties dat je je geld terugziet als de wedstrijd geannuleerd wordt of je door corona-maatregelen niet kan reizen naar de Verenigde Staten…

75 slots in Europese Ironmans, 100 in Frankfurt

De Ironman Lake Placid vorige week had 200 slots, in de Ironman-triatlons van Talinn, Gdynia, Finland, Kazakhstan en Kopenhagen zijn er de komende weken telkens 75 slots beschikbaar en in het EK Ironman in Frankfurt kan je 1 van de 100 slots meepikken. Op die manier probeert Ironman het WK in Hawaii toch nog op te vullen en voldoende atleten aan de start te krijgen, maar die moeten dan wel in Kona geraken en dat wordt voorlopig nog niet toegestaan door de Amerikaanse autoriteiten.

Verenigde Staten verlengen reisrestricties

Deze week nog liet het Witte Huis weten dat de Verenigde Staten geen plannen heeft om de reisbeperkingen voor Europa op te heffen. Door de steeds toenemende besmettingen met de delta-variant wereldwijd laten de Verenigde Staten nog altijd geen reizigers uit België en andere Europese landen toe. Er zijn uitzonderingen, onder andere voor professionele sporters. Joe Biden liet onlangs nog uitschijnen dat de Verenigde Staten op de korte termijn de ’travel restrictions’ zouden versoepelen, met onder andere als voorwaarde dat je volledig gevaccineerd bent. Het zorgt voor extra onzekerheid bij de triatleten die zich al gekwalificeerd hebben voor Hawaii.

Wie de komende weken één van de vele slots wil bemachtigen, moet nog altijd meteen cash geld op tafel leggen om voor je slot in aanmerking te komen. Op de website van Ironman is de informatie nog altijd summier wat er gebeurt als je niet naar Kona kunt. Indien de race uiteindelijk niet kan doorgaan ten gevolge van de covid-maategrelen, dan kunnen triatleten hun slot overzetten naar 2022. Indien je als Europese atleet niet kan deelnemen (en we nemen aan dat reisbeperkingen daar onder horen, want dat wordt nergens duidelijk aangehaald) dan moet je je schriftelijk afmelden om in aanmerking te komen om 175 dollar van je inschrijvingsgeld terug te krijgen.

WK 70.3 over 6 weken nog altijd onduidelijk

Het is overigens ook opvallend dat de deelnemerslijst met gekwalificeerde en ingeschreven triatleten nog altijd die van 15 maart is. Daar stonden toen 26 Belgen bij. Ondertussen hebben zich nog tientallen Belgische atleten gekwalificeerd, onder andere in de Ironman Lanzarote. En dan zijn er nog de 21 atleten die zich gekwalificeerd hebben voor het WK 70.3 Ironman in het Amerikaanse St-George over 6 weken op 17 en 18 september. Ook voor hen is het een onzekere periode en afwachten of het WK er effectief doorgaat en de reisbeperkingen wegvallen. We duimen mee voor hen dat het lukt…