Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nederlandse ontwerper van triatlonfiets legt klacht neer tegen Britse olympische baanwielren-ploeg
De triatlonfiets van Kú Cycle, met de gepatenteerde voorvork (foto: Kú Cycle)
Extra

Nederlandse ontwerper van triatlonfiets legt klacht neer tegen Britse olympische baanwielren-ploeg

Wie naar het baanwielrennen kijkt op de Olympische Spelen heeft ze vast al wle gezien: de redelijk aparte fietsen van de Britse delegatie, maar omdat de voorvork wel heel opvallend lijkt op het patent vand het Nederlandse Kú Cycle, klaagt de ontwerper van de moderne triatlonfiets nu de Britse baanwielren-ploeg aan. De schok kwam in 2019 al toen Alex Bok en Richard McAinsh – die beiden aan de basis staan van het Almeerse Kú Cycle, dat voet aan de grond probeert te krijgen binnen de triathlonwereld – zagen dat de Britse baanwielren-ploeg bij het presenteren van hun fietsen, die nu tijdens de Olympische Spelen worden gebruikt, een fiets prestenteerde die wel heel erg lijkt op het model waar het Nederlandse bedrijf patent op heeft.

Dat patent berust voornamelijk op de voorvork, waarbij McAinsh, die jarenlang in de wereld van de Formule 1 werkte, keek naar de techniek van een F1-auto. De voorvork zou zorgen voor een lagere weerstand en dus hogere snelheid. “Wij willen dat mensen weten wie nou wie volgt”, legt Bok uit aan de NOS. “We willen eigenlijk zeggen: ‘dit is een stukje Nederlandse techniek. Hierin zullen we onszelf absoluut beschermen en verdedigen als anderen claimen dat dat van hen is.”

Eerder werd een patentaanvraag van de Britten al afgewezen, omdat het patent te dicht tegen het patent van Kú Cycle aan zou zitten. Volgens de NOS wilde Bok de zaak al in Tokyo aankaarten, maar daar heeft hij mee gewacht omdat dat patent alleen geldig is in Europa en Amerika. “We moeten dus nog even geduld hebben. Daarbij is het ook wel een flinke inbreuk op de Britse sporters en dat is ook niet helemaal de bedoeling. Maar hier is het laatste woord nog niet over gesproken.”

Het Britse merk Hope and Lotus geeft aan dat het concept van de bewuste voorvork van het Britse team zelf is en reageert verder niet op de zaak. Je leest het volledige verhaal via de NOS.