Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Van start tot finish: de ’touchless triathlon’ functie van de Wahoo Rival getest
Extra

Van start tot finish: de ’touchless triathlon’ functie van de Wahoo Rival getest

Eindelijk schoot voorbije weken het triatlonseizoen op gang en konden we de spectaculaire touchless functie van het Wahoo Rival triatlonhorloge uitgebreid testen. Om deze functie tot in detail te testen vergelijken we de geregistreerde tijden en afstanden met de door de wedstrijdchip geregistreerde tijden al zijn deze tijdens de wedstrijd natuurlijk afhankelijk van waar de registratiematten opgesteld liggen. Bram Laevens dook onder andere in Kortrijk in het water en testte deze functie voorbije maand ook uitgebreid uit tijdens verschillende trainingssessies. Zijn bevindingen vind je hieronder terug.

Touchless van start tot finish

Wat de touchless functie van het Rival horloge zo speciaal maakt, is het feit dat je niet aan je horloge hoeft te komen tijdens de wedstrijd. Het enige wat je moet doen is op ‘start’ drukken en daarna zo hard mogelijk zwemmen, wisselen, fietsen, wisselen en lopen om daarna aan de finish niet te vergeten om op ‘stop’ te drukken. Enkel bezig zijn met de essentiële zaken waar triatlon over gaat dus. De registratie gebeurt vanzelf! 

Zwemmen

Van bij het begin. Zwemmen. Kort voor het startschot wordt de registratie in het water gestart. De zwemtijd ging dus iets langer zijn dan wat er effectief gezwommen is. Het verschil tussen de twee gemeten tijden horloge/chip was hier 1 minuut en 30 seconden. Uiteraard moet je hier rekening houden dat de mat van de tijdsregistratie niet meteen op het einde van het zwemonderdeel ligt maar reeds in de wisselzone. Wat de afstand betreft registreerde het horloge te weinig meters, iets wat we al eerder vaststelden tijdens enkele zwemsessies maar zeer groot is het verschil niet.

Daarna volgt de wissel, het moeilijkste onderdeel om te redeneren hoe de Rival dit zal registeren. Volgens het horloge was de wisselzone bij zwemmen naar fietsen 660 meter lang en bij de wissel van fietsen naar lopen 530 meter lang. Het kan perfect zijn dat de afstand van het zwemmen naar fietsen iets langer was dan de tweede wissel omdat je moet rekening houden met de aanloopstrook van het water richting de wisselzone dus dit lijkt allemaal te kloppen. Straffe registratie dus!

De tijden die de chip registreerden verschillen wel wat van de tijden die het horloge registreert als transitie. Vooral na het zwemmen zat er een verschil van een minuut. Dit kan natuurlijk te maken hebben met de plaatsing van de registratiematten en de plaats van waar het horloge zijn eind- en startpunt van het volgende onderdeel legt. Tijdens trainingssessies merkten we al op dat het horloge zeer snel reageert bij verandering van discipline dus bij lange loopstroken voor of na de wisselzones krijg je al meteen grote verschillen tussen de twee opgenomen tijden.

Fietsen

Voor het fietsen raden we je aan het horloge te combineren met een Wahoo fietscomputer, dit maakt het allemaal nog extra overzichtelijker. Wahoo is echt top in connectiviteit dus van zodra je de fiets opspringt is de verbinding tussen de RIVAL en de ELEMNT BOLT al snel een feit. Let wel dat je je BOLT al voor de start klaarzet in stand-by modus, zo verloopt de verbinding des te sneller. De geregistreerde fietstijd klopt op 20 seconden na met de tijd gemeten door de chip. De afstand en tijd wijken hier bijna niet af van de door de chip gemeten tijd en de afstand van het parcours. Een zeer betrouwbare meting dus.

Lopen

Tot slot het looponderdeel. Ook hier kunnen we zeggen dat de Rival zeer goed presteert. Als we de tijd vergelijken met de geregistreerde tijd die Bram liep dan komen deze zo goed als overeen. Natuurlijk kan dit op een andere wedstrijd toch wat verschillen, opnieuw afhankelijk van waar de registratiematten liggen. Het horloge interpreteert de wedstrijd dan ook op een andere manier (volgens de verandering van beweging).

Conclusie

Wanneer we na de finish de registratie manueel beëindigden krijg je meteen een volledig overzicht van de totaal afgelegde afstand en de totale tijd. Onze conclusie is dat deze functie effectief haar werk doet. Een heel straffe functie dus! Achteraf is het mogelijk om alles verder in detail te analyseren via de app wat van de Wahoo Rival een echt triatlonhorloge maakt.