Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Opluchting na aanpassing Ironman policy: slot voor Hawaii mag in 2023, 2024 of 2025 genomen worden
Charlene Ottevaere beste Belgische in Ironman Hawaii 2019 (foto: 3athlon.be/Peter Croes)
Hawaii

Opluchting na aanpassing Ironman policy: slot voor Hawaii mag in 2023, 2024 of 2025 genomen worden

Ironman heeft dinsdag zijn deferral policy aangepast voor de triatleten die voor het WK Ironman in Hawaii gekwalificeerd zijn maar die door de reisbeperkingen vanuit onder andere Europa naar de VS niet kunnen afreizen naar Kona in oktober 2021. Atleten die een mail stuurden naar de organisatie in Kona kregen per mail de mogelijkheid om hun deelname te verzetten naar 2023, 2024 of 2025. Omdat de deadline voor het het overzetten van de kwalificatie naar een volgende editie al op 25 september ligt, lijken veel Belgische triatleten er nu voor te kiezen om hun deelname uit te stellen naar 2023. Wij kregen alvast een paar reacties van Belgen die voor 2023 kozen en we spraken onder andere met Kjel De Hertog en Charlotte Mensaert. Eerder op dinsdag kwamen er heel veel reacties en opmerkingen over ons artikel over de twijfel en onzekerheid of het WK Ironman in 2021 haalbaar zou zijn voor de Belgische triatleten…

Mailen naar Ironman beste optie

Ironman heeft in alle stilte een nieuwe zogenaamde ‘deferral policy’ opgesteld en triatleten die om meer informatie vroegen op het emailadres kona@ironman.com werd per mail de mogelijkheid geboden om hun kwalificatieslot om te zetten naar 2023, 2024 en 2025. Voor 2022 zijn al flink wat atleten gekwalificeerd en er volgen de komende weken nog heel wat (uitgestelde) wedstrijden met slots voor volgend jaar. Daarom is 2023 de eerstvolgende optie om het slot van 2021 om te zetten. Al zijn ook daarvoor de plaatsen beperkt en kan het dus opschuiven naar 2024 of 2025, wat voor een aantal triatleten betekent dat ze dan wellicht ook in een andere age group uitkomen.

Bij de email stuurde de Ironman organisatie ook nog een document mee waarmee je in aanmerking zou kunnen komen voor een NIE, een ‘National Interest Exception’ waarmee je bij de Amerikaanse ambassade een uitzondering zou kunnen vragen om toch een reisvisum voor de Verenigde Staten te krijgen. In Duitsland kregen atleten van de Amerikaanse ambassade al te horen dat deelname aan het WK Ironman geen geldige reden is om een NIE te krijgen.

Kjel De Hertog probeerde het via de ambassade

In België is het momenteel te druk op de ambassade. “Ik kreeg ook zo’n formulier bij de email om een NIE aan te vragen, maar daar zat verder ook geen uitleg bij hoe of wat,” vertelt Kjel De Hertog. “We zijn dan zelf maar op zoek gegaan en dan bleek dat Belgen dit bij de US Embassy in Brussel moeten aanvragen. Maar die laten op hun website weten dat mailverkeer zeer traag verloopt en dat ze momenteel alleen voorrang verlenen aan ‘life or death emergencies’. Ik heb meteen de optie 2023 genomen, want in de mail staat ook vermeld dat de plaatsen beperkt zijn en dat de deadline op 24 september staat. Tussen de lijnen door kan je dus duidelijk lezen dat hoe langer je wacht hoe groter de kans is dat je deelname doorschuift naar 2025,” aldus Kjel.

We kregen nog meer reacties van Belgen die voor zekerheid kiezen en bijna allemaal voor 2023 kiezen. Zelfs Mark Knaeps, Belgische inwoner van de Verenigde Staten en dus makkelijker in staat om dit jaar naar Big Island te reizen, zette zijn slot om naar 2023. “Ik woon in California en ik heb verleden week mijn Kona slot naar 2023 verschoven. Er is te veel onzekerheid of het zal doorgaan. En ik wil een internationale deelname,” aldus Mark.

Opluchting bij Charlotte Mensaert

Ook Charlotte Mensaert en Jurgen Vercarre kiezen voor 2023 en zijn vooral opgelucht. “Ook Jurgen en ik hebben de kans gekregen om door te schuiven naar 2023, 2024 of 2025,” legt Charlotte uit. “Die mail kregen we pas na accepteren van het slot, en dat was eigenlijk een aangename verrassing en vooral een hele opluchting. Wij schuiven onze deelname in Hawaii voor de zekerheid alvast op naar 2023,” aldus Charlotte.

Op ons artikel zagen we ook commentaren en reacties van Belgische atleten die de afgelopen dagen in Finland en Frankfurt hun slot binnenhaalden. Zij hebben voorlopig nog geen verdere communicatie van Ironman ontvangen. We kunnen hen alleen maar aanraden om zo snel mogelijk een email te sturen naar kona@ironman.com. Wij deden alvast hetzelfde en kregen te horen dat er een ticket aangemaakt is in verband met onze vraag en dat we zo snel mogelijk een antwoord mogen verwachten. We probeerden ook contact te krijgen met de Amerikaanse ambassade in Brussel, maar daar wordt de telefoon gewoon niet opgenomen en is er ook geen reactie op email.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…