Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Geen WK Ironman triatlon in Hawaii in oktober, uitstel naar februari 2022
Anne Haug wereldkampioene Ironman Hawaii 2019 (foto: 3athlon.be/David Pintens)
Hawaii

Geen WK Ironman triatlon in Hawaii in oktober, uitstel naar februari 2022

Nadat we op donderdagochtend al gemeld hadden dat de geruchten aanzwollen dat de iconische Ironman triatlon van Hawaii zou uitgesteld worden naar februari 2022, werd dat bericht donderdagavond ook bevestigd door Ironman zelf. Het WK Ironman schuift van 9 oktober 2021 door naar 5 februari 2022. Het aantal Covid-19 besmettingen in Kona ligt momenteel op het hoogste niveau sinds de uitbraak van de corona-pandemie. “Het risico is momenteel te hoog,” stelt Ironman, “zowel voor atleten, vrijwilligers, medewerkers en iedereen in de community…” Atleten die zich gekwalificeerd hadden voor het WK van 2021 worden persoonlijk gecontacteerd door Ironman.

“Ironman maakt al bijna 40 jaar deel uit van de gemeenschap van West-Hawaii. Dit is onze gemeenschap, ons huis, onze ‘ohana’,” luidt het in het bericht dat Ironman naar deelnemers uitstuurt. “Hier, op dit moment, is Covid-19 erger dan op enig moment in de pandemie. Dit risico treft atleten, vrijwilligers, partners, personeel, de gemeenschap – iedereen. Na diepgaand en zorgvuldig overleg met provincie- en staatsambtenaren en andere belangrijke partijen, zijn we het eens: de risico’s zijn op dit moment te groot om te dragen.”

“We weten dat dit uitstel niet het nieuws is dat u wilde horen en het is vooral teleurstellend voor de atleten die de eerdere uitstelrondes hebben meegemaakt. Wij zouden net als u willen dat het anders was. Zoals u zich kunt voorstellen, komt er heel wat kijken bij het opnieuw plannen van een evenement van deze omvang. We werken samen met de lokale en nationale autoriteiten van Hawaii zodat we de atleten in februari weer kunnen verwelkomen met de race-ervaring waar het Ironman wereldkampioenschap bekend om staat,” aldus Ironman.

Wat de gevolgen zijn voor age group atleten die nog niet voor een slot voor 2023, 2024 of 2025 hebben gekozen, is nog niet duidelijk. Sowieso zouden bij de pro’s Bart Aernouts en Pieter Heemeryck in oktober aan de start staan. Voor hen zal het uitstel ook gevolgen hebben, want trainen in de Europese winter voor het WK in Hawaii is niet evident. Wordt ongetwijfeld opnieuw vervolgd…