Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatlete Marieke Blomme zwemt als eerste vrouw langs Belgische kust in nieuwe recordtijd
Marieke Blomme bij één van haar trainingen voor de Coast swim (foto: Marieke Blomme RR)
Multisports

Triatlete Marieke Blomme zwemt als eerste vrouw langs Belgische kust in nieuwe recordtijd

Triatlete Marieke Blomme uit Mariakerke is donderdagochtend om 2u15 uit de zee gestapt in Knokke-Heist nadat ze bijna 19 uur eerder in De Panne aan een lange zwemtocht langs de Belgische kust begon. Marieke is nog maar de eerste vrouw die de recordpoging om langs de Belgische kust te zwemmen tot een goed einde brengt en ze brak ook meteen het record van Mathieu Bonne met bijna 5 uur. Met een fantastische tijd van 18 uur en 45 minuten mag Marieke Blomme zich de nieuwe recordhouder noemen en dat allemaal voor het goede doel…

De 40-jarige Marieke Blomme houdt wel van een uitdaging. Met een achtergrond in het zwemmen, was ze vaak te zien in triatlonwedstrijden, al combineerde ze de triatlons ook graag met wielrennen. In 2015 won ze nog de Belman, de toen enige volledige triatlon in ons land, en ze is ook meervoudig Belgische kampioene openwaterzwemmen geweest. Door de Covid-19 pandemie bleven er weinig wedstrijden over en dus ging de uit Torhout afkomstige sportcoach een nieuwe uitdaging aan ten voordele van 2 goede doelen: The Homestretch Foundation en Snowbility, die beiden ijveren voor meer gelijkheid in het sporten.

“Geraakte bijna niet voorbij muur van Zeebrugge”

Net zoals Mathieu Bonne vorig jaar zwom Marieke de volledige Belgische kustlijn af, goed voor 65 km zwemmen in totaal. Ze startte woensdag om 7u30 voor de kust van De Panne en om 2u30 donderdag kwam ze in Knokke-Heist uit het water na 18 uur en 45 minuten zwemmen. Bonne deed er in september 2020 23u19’58 over. “Ik heb genoeg gezwommen voor een jaar, denk ik,” vertelde Marieke bij Radio 2. “Het was lastig, zeker naar het einde toe. Ik ben blij dat het voorbij is.”

“De weersomstandigheden waren niet optimaal. Er waren veel golven, zeker in de buurt van de muur van Zeebrugge. Ik geraakte er bijna niet voorbij. Eigenlijk was het op dat moment niet echt veilig, denk ik. Ik heb even met het idee gespeeld om op te geven. Maar kijk: ik ben er geraakt. Ook in Knokke, het laatste stuk, kreeg ik het moeilijk. Ik ben gewoon elke 100 meter beginnen tellen. Stom, hé. Gewoon om mezelf bezig te houden,” aldus Marieke bij haar interview met Radio 2.

Bekijk hier de volledige reportage van Radio 2.