Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marten Van Riel: “Niet echt bezig met wereldtitel, wil liever WTCS seizoen afsluiten met podiumplaats”
Marten Van Riel in de finale van de eliminator triatlon in Montreal (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)
Nieuws

Marten Van Riel: “Niet echt bezig met wereldtitel, wil liever WTCS seizoen afsluiten met podiumplaats”

Met een derde plaats in de tussenstand van het WK triatlon van World Triathlon is Marten Van Riel één van de favorieten voor de wereldtitel zaterdag in de Grand Final in Edmonton, de laatste manche van de World Triathlon Championship Series 2021. Zelf is Marten, die liever Jelle Geens er ook bij had gehad, minder met die wereldtitel bezig. “Je kan er niet van uitgaan dat zowel Blummenfelt als Yee niet op het podium gaan staan. Het zijn heel sterke atleten. Dus zeker met die eerste plaats ben ik niet bezig…”

“Weinig trainen, veel op hotelkamer, begint tegen te steken”

Marten Van Riel tijdens een van de weinige trainingen in Edmonton (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)

Als we Marten te spreken krijgen in Edmonton is dat opnieuw vanaf zijn hotelkamer en dat begint hij een beetje beu te worden. “Het is hier best wel goed in Edmonton. De weersomstandigheden zijn iets minder warm dan in Montreal, eigenlijk ideaal triatlonweer, maar we moesten hier wel weer in quarantaine. Al was het deze keer niet zo lang, maar 1 dag. Maar daarbuiten zijn de trainingen heel gelimiteerd en is het vooral op uw kamer zitten.”

“Je mag niet eens een keer gaan uiteten. Het is altijd het hotel-eten, al heb ik al wel heel af en toe ook eten besteld op de kamer. Maar ik moet zeggen dat het toch wel een klein beetje begint tegen te steken nu, twee weken na de Spelen. Dan heb je toch een beetje decompressie en heb je ook wat meer behoefte aan sociaal contact ook en niet heel de dag alleen op je kamer te zitten. Maar soit, daar wil ik niet te veel over zeuren,” vertelt Marten. De vooruitzichten na Edmonton zijn weer een stuk beter. “Volgende week ben ik weer even thuis, daar kijk ik enorm naar uit,” lacht Marten. “En volgende maand is er de Super League. Dat gaat ook heel plezant worden, denk ik.”

“Na twee keer net niet, wil ik nu podium”

Marten Van Riel pakte de vierde plaats in de olympische triatlon in Tokyo (Foto: World Triathlon/Wagner Araujo)

Over de Grand Final in Edmonton dan. Als alles meezit en Blummenfelt en Yee drie plaatsen achter Marten eindigen zaterdag, dan is hij de nieuwe wereldkampioen. Al blijkt hij er niet te veel mee bezig te zijn. “Mathematisch kan ik inderdaad nog wereldkampioen worden,” legt Marten uit. “Maar ik ben er zeker niet mee bezig om wereldkampioen te worden. Ik wil gewoon doen wat ik in de hand heb. Ik zou graag op het podium willen eindigen van de Grand Final dit weekend. De laatste races zat ik er dichtbij op de Spelen en in Montreal, maar net niet. Het zou me wel deugd doen om het WTCS seizoen af te sluiten met een podium. En ik denk dat daarvan het gevolg gaat zijn dat ik inderdaad dicht zal eindigen in de WK-stand en hopelijk ook op het podium van de ranking.”

“Maar ja, je kan er niet van uitgaan dat zowel Blummenfelt als Yee niet op het podium gaan staan. Het zijn heel sterke atleten. Dus zeker met die eerste plaats ben ik niet bezig, hoewel het natuurlijk nog wel kan. Ik ben er alleszins weer klaar voor dit weekend. Al ben ik benieuwd wat ik nog in de benen heb. Het was eerlijk gezegd een enorm zwaar weekend in Montreal (waar Marten zich op vrijdag kwalificeerde en op zaterdag de drie finales haalderedactie) en ik heb er toch een paar dagen zware benen van gehad. En het is nu nog eens een kwarttriatlon, op een pittig parcours, dus ik ben benieuwd wat dat zal geven. Maar ik heb er in ieder geval heel veel zin in,” vertelt Marten.

“Met Jelle erbij is wedstrijd veel plezanter”

Jelle Geens en Marten Van Riel samen in de kopgroep in Montreal (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)

In Edmonton krijgt Marten het gezelschap van Noah Servais en Hanne De Vet, die bij de U23 meedoet, maar hij moet zijn vaste maatje Jelle Geens missen, nadat die door een valpartij in Montreal letterlijk uitviel met een breuk in het scaphoid-beentje in zijn pols. “Dat zette wel een serieuze domper op de tevredenheid over mijn eigen race,” reageert Marten. “Het is enorm zuur, he. Hij heeft door de Spelen zo goed zijn motivatie gehouden. Dat vond ik echt wel inspirerend en ik keek er echt wel naar op hoe hij is blijven vechten, blijven trainen, blijven gaan met het oog op die Relay en het verdere verloop van het seizoen. En dan ziet hij nu zijn Grand Final en zijn Super League seizoen in het niets opgaan. Dat is natuurlijk wel heel pijnlijk.”

Marten ziet het wel goedkomen, al had hij Jelle er liever bij gehad. “Zijn geluk gaat zijn dat er daarna nog races zijn en dat hij nog fris gaat zijn. Als hij zich mentaal en fysiek kan opladen daarvoor en als hij fysiek weer in orde geraakt, dan zijn er nog mogelijkheden. Het is goed dat er nog wat wedstrijden zijn, dat hij nog iets heeft om naar uit te kijken. Maar ik raad hem aan om nu heel even de riem er af te leggen en te genieten van frieten eten, thuis met de familie te zijn. Dan zal hij er wel snel sterker dan ooit terug staan. En dan heb ik er terug een te duchten concurrent bij. Maar het is toch een concurrent die ik er vooral liever wel bij heb. Op de wedstrijden is het voor mij altijd helemaal anders als Jelle er niet bij is. Het is veel plezanter om met de twee Belgen op pad te zijn en voor dat podium te gaan. En ook al heb ik er nu Noah Servais en Hanne De Vet bij, het is toch anders zonder Jelle en we missen hem natuurlijk wel,” aldus Marten.