Belgische winst en tweemaal zilver in Ironman Vichy triatlon
Niels Vandenbroele en Boris Rolin op het podium van Ironman Vichy (foto: Ironman France/Activ Images)

De Ironman Vihcy in Frankrijk is één van de populairste Ironman-triatlons onder Belgische triatleten en dat hebben ze zondag geweten in Vichy, met opnieuw Belgische winst voor Boris Rolin. Niels Vandenbroele en Liesbeth Verbiest pakten een hele mooie tweede plaats. Liesbeth mocht zelfs heel even genieten van de eerste plaats want door de rolling start in het zwemonderdeel kwam ze als eerste triatlete onder de iconische Ironman-finishboog door. Maar uiteindelijk was de Francaise Guinoiseau toch nog anderhalve minuut sneller…

Bijna volledig Belgisch podium

Boris Rolin volgt Bruno Clerbout op als winnaar van Ironman Vichy (foto: Ironman France/Activ Images)

Bruno Clerbout heeft een opvolger… De vroegere pro-triatleet maakte in 2017 zijn comeback als age grouper om nog een keer naar Hawaii te kunnen gaan. Hij won in augustus 2017 de Ironman Vichy. Vier jaar later stond er met Boris Rolin opnieuw een Belg op het hoogste schavotje. Tot halfweg de marathon leek het er zelfs op dat er een volledig Belgisch podium inzat, met Boris Rolin, Niels Vandenbroele en Pierre Balty. De driee Belgische triatleten nestelden zich stevig in de top-3 overall van de age group only Ironman. Maar Balty zou vooraan wegvallen na 26 km lopen en zijn plaats werd ingenomen door Niels Vandenbroele. Na een periode van kwetsuren pakte Niels uit met een sterke Ironman. Maar hij kon Rolin niet meer bedreigen.

De Waalse triatleet won de Ironman Vichy in 9u12’56. Niels Vandenbroele, in 2019 nog de beste Belgische age group triatleet in het WK Ironman in Hawaii, werd tweede in 9u21’59. De Zwitser Joel Junod pakte de derde plaats in 9u23’11. Wannes Swinnen stormde naar de zesde plaats overall in 9u27’25 en pakte daarmee de overwinning bij de M25. Niet veel later was er nog een Belgische zege, met helleveeg Tony Goossens die 15de finishte in 9u36’25 en goud pakte bij de M35. Bij de M50 was er ook nog brons voor Steven Scherpereel.

Liesbeth Verbiest heel even winnares in eerste Ironman

Liesbeth Verbiest wordt uiteindelijk 2de in haar eerste Ironman in Vichy (foto: Ironman France/Activ Images)

Bij de vrouwen kwam Liesbeth Verbiest als eerste triatlete over de ‘red carpet’ naar de finish en leek ze de opvolgster te worden van Helga Sibick, winnares in 2019, en Stefanie Adam, die ook al in 2017 in Vichy won. Maar een paar minuten later werd het alsnog zilver toen de Francaise Linda Guinoiseau door de rolling start een snellere eindtijd bleek te hebben. De ontgoocheling maakte bij Liesbeth al snel plaats voor vreugde in haar eerste Ironman ooit. Ze won wel overtuigend de F30 categorie met bijna een uur voorsprong op de tweede. “Volgend jaar op het WK in Hawaii dan maar een trapje hoger,” kon ze er achteraf toch om lachen. Ook Heidi Wouters pakte goud. Zij won in 11u13’29 de F40 categorie en werd knap zevende overall. Lies Huyghe pakte zilver bij de F50 in 12u19’05.

Tim Meiresonne doet de dubbel

De opvallendste prestatie en al zeker het zotste avontuur kwam op naam van de Belgische triatleet Tim Meiresonne. Tim deed dit weekend in Vichy de dubbel. Zaterdag deed hij mee in de 70.3 Ironman over de halve afstand. Toen haaldede triatleet van Lostriamigos in 5u13’17 de finish. Zondag startte hij opnieuw in de volledige Ironman en zette hij alsnog een tijd neer van 12u04’31. Indrukwekkend, en vooral heel erg zot! 🙂