Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Russische triatleten maken sport ten schande, ook Alexander Bryukhankov betrapt op EPO
Alexander Bryukhankov heeft positief getest op EPO in het EK triatlon in Kitzbuhel (foto: World Triathlon/Delly Carr)
Nieuws

Russische triatleten maken sport ten schande, ook Alexander Bryukhankov betrapt op EPO

Het wordt hoog tijd dat World Triathlon een uitgebreid onderzoek start naar de Russische triatleten en atleten van andere landen uit dezelfde entourage, want na positieve dopinggevallen van de Oekraïense Yelistratova (vroeger de wederhelft van de al eerder betrapte Sapunov) en de Rus Igo Polyanskiy, die in Tokio positief testte op EPO, is nu ook Alexander Bryukhankov betrapt op het gebruik van EPO. De Russische triatleet testte positief na het Europees kampioenschap triatlon in Kitzbuhel. In afwachting van een mogelijk B-staal doet World Triathlon voorlopig verder geen uitspraken, maar insiders spraken al ruim tien jaar lang van dopinggeruchten rond de Bryukhankov en Polyanskiy broers. Een paar dagen eerder werd ook Turbayevskiy geschorst wegens bloeddoping.

De bekende triatloncoach Paulo Sousa windt er op Twitter alvast geen doekjes rond. Nadat maandag bekendraakte dat er bij Alexander Bryukhankov een afwijkende waarde voor EPO vastgesteld is bij een in-competitie controle tijdens het EK triatlon in Kitzbuhel, vraagt Paulo zich luidop af of Dmitry Polyanskiy de volgende is om het Russische dopingverhaal te vervolledigen. En hij voegt er aan toe dat de dopingpraktijken volgens velen al een tiental jaar bekend waren. Dat de Russen, en bij uitbreiding Yelistratova, nu gepakt worden in de nadagen van hun carriere, mag dan misschien minder impact hebben op de resultaten nu. Bryukhankov werd pas 37ste op het EK overigens, maar in hun zogenaamde topjaren hielden ze andere ‘cleane’ atleten wel van podiumplaatsen en medailles. In 2019 pakte Bryukhankov nog een medaille op het EK aquatlon in Melilla.

Een paar dagen geleden werd ook de Russische triatleet Vladimir Turbayevskiy door World Triathlon geschorst en zijn resultaten van 2014 tot en met 2017 en 2019 tot en met 2021 geschrapt nadat hij betrapt werd op bloeddoping. Blijkbaar waren in 2014 al twee keer afwijkende waarden in zijn biologisch paspoort vastegesteld en na nieuwe afwijkende waarden in 2021 is hij nu definitief geschorst.

En dus lijkt het ons hoog tijd dat World Triathlon zelf een onderzoek start naar de Russische dopingpraktijken, want het is absoluut onvoorstelbaar dat deze dopinggevallen louter als individuele cases mogen beschouwd worden. In triatlon wordt er heel veel gecontroleerd en de triatlonsport staat grotendeels als een erg sportieve en cleane sport bekend. De drie recente dopinggevallen werpen daar nu absoluut een serieuze smet op. Voorlopig wil de internationale triatlonfederatie nog niet officieel reageren omdat Bryukhankov nog de mogelijkheid heeft om een analyse van het B-staal aan te vragen…