Alweer Belgische Ironman-zege: Ruben Geys wint 70.3 Ironman Westfriesland
Ruben Geys won de 70.3 Ironman Westfriesland in 2021 (foto: 3athlon.nl/Romy Louise van Schooneveld)
Nieuws

De Belgische triatleet Ruben Geys heeft zondag in het Nederlandse Hoorn de 70.3 Ironman Westfriesland gewonnen, een age group only race, maar dat deed niets af aan de knappe zege van Ruben Geys, die eerder dit seizoen ook al de Frysman won, een volledige triatlon in Nederland. In Hoorn ging de Duitse triatleet Finn Grosse-Freese lange tijd aan kop, maar tijdens het lopen sloeg Geys hard toe. Na 4u02’24 uur pakte Ruben de overwinning in de 70.3 Ironman. Ex-marathonloper Dennis Laerte werd knap achtste.

Met een flinke snelheid voltooide Finn Grosse-Freese het zwemmen. Na 24’36 mocht hij zijn badmuts afzetten. De eerstvolgende atleet – Stefan Timmermans – bevond zich een minuut daarachter op een tweede plek. Geys, die negende lag, keek op dit punt nog tegen een dikke twee minuten achterstand aan. In het zadel schoof Geys veel posities op en zo wisselde hij op een vijfde plek – en met 2’03 achterstand – naar het lopen. De eerste man in T2 was nog altijd Grosse-Freese. De Duitser genoot 1’39 voorsprong op een groep met daarin zeven atleten, waaronder Geys.

Na vier kilometer lopen bevond Geys zich op de positie voor het zilver. Voor hem begon het tempo van Grosse-Freese te zakken en zo begon de Belg langzaam de winst naar zich toe te trekken. Met een tempo dat ongeveer tien seconden per kilometer hoger lag dan dat van Grosse-Freese, haalde Geys hem na elf kilometer in. Deze positie gaf de Belgische atleet tot de finish niet meer af en zo was het Ruben Geys die zegevierde. Christoph Mattner rende naar zilver en de derde plaats ging naar Grosse-Freese. Dennis Laerte was de tweede Belg op de achtste plaats. De marathonloper waagt sinds dit seizoen ook zijn kans in de triatlons en met een eindtijd 4u12’26 finishte hij mooi in de top-10.

Ruben Geys won natuurlijk de M30 age group. Bij de M18 werd Bruno Slegers 5de. Een zelfde plaats behaalde Stef Coninx bij de M25. Dennis Laerte pakte zilver bij de M35, terwijl er in diezelfde categorie een vierde plaats was voor Jerome Marechal. Ook bij de M60 was er zilver voor Eddy De Bels en een vierde plaats voor Erwin Bruninx.

Bij de vrouwen won Marlene de Boer de halve triatlon in 4u24’25 voor Ilona Eversdijk en Anne Zijderveld. Cindy Lefebvre was de eerste Belgische op de 10de plaats in 5u05’12. Daarmee werd ze derde bij de F25, vlak voor Shelsea Weyn die in dezelfde leeftijdsgriep vierde werd.