Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Russische dopingzondaar geeft EPO-gebruik toe en krijgt milde straf
Igor Polyanskiy voor de start van de olympische triatlon in Tokio (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)
Nieuws

Russische dopingzondaar geeft EPO-gebruik toe en krijgt milde straf

De Russische triatleet Igor Polyanskiy wordt voor drie jaar geschorst na een doping-inbreuk waarbij in juli 2021 sporen van EPO werden gevonden in zijn bloed- en urinestaal tijdens een buiten-competitie controle. Dat heeft World Triathlon, de internationale triatlonfederatie, deze week bekendgemaakt. Naast de schorsing van drie jaar worden ook zijn resultaten sinds 21 juli 2021 geschrapt. Polyanskiy werd 43ste op de Olympische Spelen in Tokio en pakte met ROC (Russian Olympic Commitee Team, nota bene samengesteld uit zogezegd ‘cleane’ Russische atleten) de 14de plaats in de Mixed Team Relay. Beide uitslagen komen dus te vervallen. Normaal zou zijn schorsing overigens vier jaar zijn.

Normaal wordt voor een gelijkaardige dopinginbreuk een schorsing van vier jaar gehanteerd, maar omdat Polyanskiy geen B-staal aanvroeg en meteen bekende EPO gebruikt te hebben, geniet hij van een gunstregime met 1 jaar strafvermindering. Zijn schorsing loopt sowieso tot 10 augustus 2024, zodat het zeer onwaarschijnlijk is dat hij aan de olympische triatlon in Parijs kan deelnemen. Het dopinggeval van Igor Polyanskiy is geen alleenstaand feit en binnen de triatlonwereld keek niemand echt vreemd op van de positieve test. In dezelfde periode werden ook Yulia Yelistratova en Alexander Bryukhankov betrapt en kreeg ook Vladimir Turbayevskiy een levenslange schorsing na meerdere afwijkende waarden in zijn bloedpaspoort.