Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jelle Geens enige Belgische triatleet aan de start in WTCS Abu Dhabi “Heb nog veel goesting in wedstrijd”
Jelle Geens grijpt naar zijn pijnlijke pols na de finish in Montreal (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)
Nieuws

Jelle Geens enige Belgische triatleet aan de start in WTCS Abu Dhabi “Heb nog veel goesting in wedstrijd”

Jelle Geens is de enige Belgische triatleet die vrijdag 5 november aan het 2022 seizoen begint. Inderdaad, u leest het goed: het triatlonseizoen 2022 begint in november 2021 met de World Triathlon Championship Series in Abu Dhabi. De sprint-triatlon in Abu Dhabi is de eerste race die in aanmerking komt voor het WK-klassement in 2022. Voor Jelle wordt het een eerste test na de breuk in zijn scafoide beentje in zijn pols in de WTCS manche in Montreal een paar maand geleden. “Ik ben volledig hersteld en heb nog veel motivatie en wedstrijd-goesting,” vertelde Jelle ons vanuit Abu Dhabi.

“Hoe zwaarder de race, hoe beter voor mij”

Het is zweten en puffen voor Jelle in Abu Dhabi en dat is niet evident voor de Europese triatleten die de laatste weken in heel andere omstandigheden hebben getraind. “Het is hier inderdaad uiterst warm,” vertelt Jelle. “Overdag is het rond 35 graden en de watertemperatuur waar we zwemmen lag zelfs tussen 31 en 31,5 graden. In Girona was het nog redelijk goed, maar daar kwam de temperatuur de laatste weken niet meer boven de 20 graden. Dus het was echt wel een beetje een shock toen we hier toe kwamen. Het is hier bovendien ook nog vochtig, niet zoals in Tokio gelukkig, maar toch lastig genoeg. En het is voor iedereen hetzelfde, he. Niemand is hier echt op voorbereid nu. Het is ook ‘maar’ een sprint en normaal ben ik ook wel goed in warm weer. Het zal misschien een uitputtingsslag zijn, maar dat is zeker niet slecht. Hoe zwaarder de race, hoe beter voor mij.”

De grote vraag is in welke vorm Jelle vrijdag aan de start komt in Abu DHabi. “Ik ben volledig hersteld,” bevestigt Jelle. “Ik heb geen last meer van mijn pols, alleszins toch niet in triatlon. Als ik mijn pols in een hoek van negentig graden zet en met mijn volledig gewicht er op, dan voelt het nog wat stijf, maar voor de rest heb ik er geen last meer van. Ik denk ook dat mijn trainingsperiode vooraf lang genoeg geweest is om nu in topvorm te zijn. Die onderbreking van een paar weken in het zwemmen door mijn blessure heeft me misschien wel goed gedaan. Ik ben terug vanaf nul kunnen beginnen en dat ging me goed af. Het is het beste wat ik met dit jaar al gevoeld heb in het zwembad.”

“Al paar weken gevoel dat ik in heel goeie loopvorm zit”

https://www.instagram.com/p/CVyODRPPo0M/

“Ik ben al lang blij dat het hier droog is. In 2018 regende het hier en was het spekglad. Zelfs als het droog is, is het nog altijd een gevaarlijk parcours, met de combinatie van het Formule 1 circuit en de tegeltjes waar op we rijden. Dat is toch altijd wat glad en dus moet je een beetje uitkijken.” In Abu Dhabi staat Jelle er alleen voor. Zijn maatje Marten Van Riel ligt nog in de lappenmand na een gebroken elleboog door een val met de fiets op training. En er ontbreken nog wel wat grote namen, wat perspectieven opent. “Er ontbreken inderdaad wat grote namen. Zo zijn Marten, Jonnie Brownlee en Mario Mola er niet en ook de Noren Blummenfelt en Iden zijn er niet bij. Maar er zijn nog genoeg anderen die kans maken op de overwinning. In normale omstandigheden zou ik wel moeten kunnen meestrijden voor de zege, afhankelijk van hoe het scenario is. Als ik vooraan kan beginnen lopen, dan zie ik het zeker wel zitten. Ik heb de voorbije weken echt wel het gevoel gehad dat ik een heel goeie loopvorm zit. Ik kijk er echt naar uit.”

“Eerste 70.3 Ironman in Indian Wells”

Dat het 2022 WTCS triatlonseizoen in november 2021 begint, deert Jelle niet. Hij is er klaar voor. “Met alle pech die ik dit jaar gehad heb, voelt het voor mij niet aan alsof het seizoen te lang is,” legt Jelle uit. “Voor mij is racen nu in november helemaal geen probleem. Ik heb nog heel veel motivatie en wedstrijd-‘goesting’. De drang is groot om toch nog wat van mijn seizoen te maken.”

“En nadien train ik door voor mijn eerste halve triatlon. Ik heb me deze week ingeschreven in de 70.3 Ironman van Indian Wells op 5 december. Ik had het overigens al langer gepland dat ik daar zou meedoen. Sinds twee weken is mijn tijdritfiets helemaal juist afgesteld. Ik heb er al een ritje of vijf, zes mee gedaan. Vanaf ik terug ben van Abu Dhabi train ik alleen nog maar op de TT-fiets. Dat is dus ook nog wel iets waar ik heel veel goesting in heb,” aldus Jelle.

Enige Belg in Abu Dhabi

Jelle is vrijdag de enige Belg die in actie komt in Abu Dhabi. Marten Van Riel is gekwetst. En ook Claire Michel is nog herstellende van haar blessure die ze opliep tijdens de Olympische Spelen en besluit nog wat extra rust te nemen. Valerie Barthelemy besloot om een extra rustperiode in te lassen en niet naar Abu Dhabi af te reizen.

De wedstrijd bij de mannen start vrijdag om 14u11 plaatselijke tijd, bij ons is het dan 11u11. Je kan de race live volgen op triathlonlive.tv.