Triatlonkoppel Karlien Claus en Jonas De Wachter 3de en 4de in 70.3 Ironman Egypt
Karlien Claus en Jonas De Wachter na de 70.3 Ironman Egypt (foto: Karlien Claus RR)

Een rolling start, een onzichtbare concurrent en 7 seconden… Als de 70.3 Ironman van Egypte vrijdag 150 meter langer was geweest én met massastart, dan had de Belgische triatleet Jonas De Wachter mee op het podium gestaan. In een sterke inhaalrace maakte hij in de laatste 21 km lopen heel wat plaatsen goed. In de slotkilometers ging hij naar de derde plaats overall, maar de iets later gestarte Britse ex-wielerprof Jack Rees bleek nadien net zeven seconden sneller dan onze landgenoot zodat het een knappe vierde plaats werd voor Jonas De Wachter. Dat even later zijn vriendin Karlien Claus de derde plaats pakte bij de vrouwen, maakte al veel goed voor Jonas.

Jonas komt als 3de binnen maar wordt 4de

Een kus op het podium tussen de 2 age group winnaars Jonas en Karlien na de 70.3 Ironman Egypt (foto: Karlien Claus RR)

Jonas De Wachter kwam in Sahl Hasheesh, in de buurt van Hurghada, als tweede uit het water in de bij toeristen erg bekende baai. De Egyptische triatlon-kampioen Ismail Seifeldeen deed 23’50 over de 1.900 meter zwemmen. De Wachter kwam 43 seconden later in de wisselzone binnen. In het eerste deel van het fietsen ging Jonas nog even aan de leiding, maar halfweg lag hij in zesde positie op 4 minuten van de Nederlandse leider Ricardo Scholten. Die bleef de hele tijd aan de leiding. De Nederlander wisselde na 90 km. Jonas De Wachter volgde als 6de op 8’07 van Scholten.

In de halve marathon kregen we een tweestrijd tussen Ricardo Scholten en de Pool Maciej Ogrodnik, eerder dit seizoen nog vice-wereldkampioen in zijn age group in The Championship in Samorin. Scholten plooide pas in het laatste kwart van de 21 km lopen. Ogrodnik pakte de overwinning in Egypte in 4u24’09 met 1’09 voorsprong op Scholten. Jonas De Wachter raapte in de laatste anderhalve kilometer nog een concurrent op en kwam als derde over de streep. Jack Rees, die het duidelijk moeilijk had, was later gestart en hield uiteindelijk nog net 7 seconden marge over en werd derde. Jonas De Wachter pakte de vierde plaats in 4u32’20 en werd daarmee winnaar in de M25 categorie en mag zijn slot opeisen voor het WK in St-George. Eerder dit seizoen was hij ook al de snelste age grouper in de 70.3 Ironman Zell-am-See.

Ook Karlien Claus wint age group

Karlien Claus op het overall podium na de 70.3 Ironman Egypt (foto: Karlien Claus RR)

Het feest was compleet toen na 5u05’27 zijn vriendin Karlien Claus als derde triatlete over de streep kwam bij de vrouwen. In het zwemmen lag Karlien Claus in vierde positie, op driekwart minuut van de Britse leidster Natalie Lawrence. Op de fiets rukte Karlien op naar de derde plaats en die bleef ze ook vasthouden. Lawrence liep ondertussen bijna zeven minuten uit op de Russische Svetlana Ushakova. Karlien Claus wisselde op 11 minuten.

Natalie Lawrence bleef ook in de halve marathon ruim aan kop. Achter de Britse kreeg Ushakova het lastig. Op 5 km van de finish ging Karlien Claus op en over de Russische, maar helaas kwam vanuit de achtergrond nog een Britse voorbij Claus. Natalie Lawrence won de 70.3 Ironman Egypt in 4u54’06. Haar landgenote Victoria Nealon werd tweede op 8’46. Karlien Claus pakte op 11’21 de derde plaats. Het leverde Karlien een eerste plaats op in de F25 age group en een rechtstreekse kwalificatie voor het WK 70.3 in oktober 2022 in St-George.

Wybouw en Van den Boogaert op podium

Ook in de andere groups deden de Belgen het uitstekend. Katrien Wybouw werd knap tweede in de F40 categorie. Paul Van Den Boogaert was 1 van 3 WTT’ers aan de start. Hij pakte de tweede plaats in de M50 categorie.